Magyarok Kenyere - vetőmagot is küldenek a kárpátaljai gazdálkodóknak

A magyar vetőmagtermesztés egyik zászlóshajója, a Marton Genetics is csatlakozott a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programhoz. A cég nemcsak 10 tonna étkezési búzát, hanem 10 tonna kiváló minőségű búzavetőmagot is felajánlott a kárpátaljai magyaroknak.
2021.08.11. 12:53 |
Magyarok Kenyere - vetőmagot is küldenek a kárpátaljai gazdálkodóknak

A vetőmagadomány átadására az Aranybulla Zrt. székesfehérvári telephelyén került sor, a tervek szerint a legnehezebb sorban élő és tevékenykedő kárpátaljai gazdálkodók számára juttatják el. 

Tizenegyedik évébe lépett a Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés, amely keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A program támogatottsága évről évre növekszik: Ez a program egészült ki azzal, hogy kiváló minőségű búzavetőmagot adjanak a nehéz sorsú kárpátaljai gazdálkodóknak, vagy ahogy Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke fogalmazott: hal helyett hálót adjanak a rászorulóknak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke az adomány kapcsán kiemelte, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar él a magyarság tagjai közül a legnehezebben, minden vonatkozásban: "Meggyőződésem, hogy 15 millió magyarnak tudnia kell segíteni 150 ezer magyaron és ez a mai nap arról szól, hogy nem csak ünnepelünk, hanem a gyakorlatban is megvalósítjuk azt, ami mellett hitet tettünk. Adunk annyi halat, ami a háló kivetéséhez erőt ad. Köszönjük az étkezési búzát is, de a 10 tonna vetőmag még többet, a jövőt jelenti a kárpátaljai magyarok szempontjából" - fogalmazott  a MAGOSZ elnöke, kiemelve, hogy a kiváló minőségű vetőmagok jelenthetik az elmaradottabb térségekben a mindennapi kenyér biztosításának alapját, hosszabb távon pedig a korszerű technológiák átadásával együtt az önellátó termelési rendszerek kiépítését.

A magyar agrárvállalkozások fontos szereplői, oszlopai a Magyarok Kenyere kezdeményezésnek: ezúttal a Marton Genetics döntött úgy, hogy jelentős mennyiségű étkezési búzával, illetve MV Nemere őszi búza vetőmagadománnyal segíti a programot és a külhoni magyar gazdákat.

Az erről szóló adománylevelet Sándorfy András ügyvezető adta át Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokának, aki egyben a Magyarok Kenyere Alapítvány egyik határon túli kuratóriumi tagja is. Az esemény házigazdájaként dr. Bódizs Tamás, az Aranybulla Zrt. igazgatósági elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd, Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be a Magyarok Kenyere programot.

Gazdaság

 1. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 2. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 3. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.
 4. Gazdaságtudományi fórum

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdaságtudományi Kar és a székesfehérvári, környékbeli gazdasági szereplők képviselői egy szakmai fórum keretében találkoztak csütörtökön a campuson. A cél az volt, hogy megmutassák azokat a lehetőségeket, amelyeket a felsőoktatási intézmény újabb székesfehérvári kara nyújt a cégek számára.

  2024.05.09.