Magyarok Kenyere - vetőmagot is küldenek a kárpátaljai gazdálkodóknak

A magyar vetőmagtermesztés egyik zászlóshajója, a Marton Genetics is csatlakozott a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programhoz. A cég nemcsak 10 tonna étkezési búzát, hanem 10 tonna kiváló minőségű búzavetőmagot is felajánlott a kárpátaljai magyaroknak.
2021.08.11. 12:53 |
Magyarok Kenyere - vetőmagot is küldenek a kárpátaljai gazdálkodóknak

A vetőmagadomány átadására az Aranybulla Zrt. székesfehérvári telephelyén került sor, a tervek szerint a legnehezebb sorban élő és tevékenykedő kárpátaljai gazdálkodók számára juttatják el. 

Tizenegyedik évébe lépett a Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés, amely keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A program támogatottsága évről évre növekszik: Ez a program egészült ki azzal, hogy kiváló minőségű búzavetőmagot adjanak a nehéz sorsú kárpátaljai gazdálkodóknak, vagy ahogy Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke fogalmazott: hal helyett hálót adjanak a rászorulóknak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke az adomány kapcsán kiemelte, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar él a magyarság tagjai közül a legnehezebben, minden vonatkozásban: "Meggyőződésem, hogy 15 millió magyarnak tudnia kell segíteni 150 ezer magyaron és ez a mai nap arról szól, hogy nem csak ünnepelünk, hanem a gyakorlatban is megvalósítjuk azt, ami mellett hitet tettünk. Adunk annyi halat, ami a háló kivetéséhez erőt ad. Köszönjük az étkezési búzát is, de a 10 tonna vetőmag még többet, a jövőt jelenti a kárpátaljai magyarok szempontjából" - fogalmazott  a MAGOSZ elnöke, kiemelve, hogy a kiváló minőségű vetőmagok jelenthetik az elmaradottabb térségekben a mindennapi kenyér biztosításának alapját, hosszabb távon pedig a korszerű technológiák átadásával együtt az önellátó termelési rendszerek kiépítését.

A magyar agrárvállalkozások fontos szereplői, oszlopai a Magyarok Kenyere kezdeményezésnek: ezúttal a Marton Genetics döntött úgy, hogy jelentős mennyiségű étkezési búzával, illetve MV Nemere őszi búza vetőmagadománnyal segíti a programot és a külhoni magyar gazdákat.

Az erről szóló adománylevelet Sándorfy András ügyvezető adta át Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokának, aki egyben a Magyarok Kenyere Alapítvány egyik határon túli kuratóriumi tagja is. Az esemény házigazdájaként dr. Bódizs Tamás, az Aranybulla Zrt. igazgatósági elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd, Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be a Magyarok Kenyere programot.

Gazdaság

 1. Tesla Supercharger Fehérváron

  Bekapcsolták Magyarország 10. Tesla Supercharger töltőállomását Székesfehérváron az Auchan parkolójában. Az új töltőállomáson egy időben maximum 12 autó tölthet. Székesfehérvárra V3 töltőket telepítettek, azaz a régebbi Model S és Model X tulajdonosok csak CCS adapter segítségével tudják használni az oszlopokat.

  2023.12.07.
 2. Átadták a legnagyobb csarnokot

  Az Alba-Zöchling Kft. a cég történetének legnagyobb összegű beruházásában 3 milliárd forintból építette fel új raktárcsarnokát. Az új épületet szerdán délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Az alkalommal bejelentették, hogy Cserta János alapító-tulajdonos helyét fia, Cserta Róbert veszi át a cégvezetésben.

  2023.12.06.
 3. Újabb csekk a Vasvárinak

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben is 20 ezer dolláros – közel 7 millió forintos – támogatásban részesítette a STEM természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet a vállalat Alapítványa.

  2023.12.06.
 4. Bővít a Howmet-Köfém

  Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron. Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  2023.12.05.