Magyar győzelmek, csúcsok, remek eredmények a Gyulai Memorialon

Márton Anita és Kővágó Zoltán személyében magyar győzteseknek is tapsolhatott a fehérvári közönség a Bregyó-közi atlétikai központban, ahol nagyszerű versenyeket láthattunk a Gyulai István Memorialon. Baji Balázs országos csúcsot futott 110 gáton, és ezen kívül is a gátfutó számok hozták a legjobb időeredményeket. Telt ház, ismét nagyszerű rendezés jellemezte a magas színvonalú versenyt Székesfehérváron.
2017.07.04. 19:34 |

Megtelt a Bregyó-közi atlétikai központ főlelátója, valamint a Gyulai Memorialra épített mobil lelátó is kedd délután, amikor felvezető programokat kövezően megkezdődött a közép-európai térség legrangosabb egynapos atlétikai versenye. Délután a kalapácsvetők kezdték a programot, az ő versenyük a nemzetközi szövetség világsorozatának is része. A lengyel Fajdek végig meggyőző formát mutatva nyert (82.64), olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián kilencedik lett, az ARAK fiatalja, Pásztor Bence idei legjobbjával, 72.38-cal tizenegyedik. Nem kellett sokat várni az első magyar győzelemre, női súlylökésben a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita remek sorozattal, 19.23-as legjobb kísérlettel nyerte a versenyt.

A nagy érdeklődéssel vért futószámok sorát a női 400 méteres gátfutás nyitotta, ahol az olimpiai bajnok amerikai Dalilah Muhammad csak harmadik lett, honfitársa, Kori Carter 54.22-es versenycsúccsal győzött. Majd jöttek a leggyorsabb sprinterek, a zsúfolásig telt lelátó előtti egyenesben a 100 méteres síkfutást rendezték. A nőknél a nigériai Blessing Okagbane megismételte tavalyi fehérvári sikerét, 11.11 másodperc alatt száguldva végig a pályán. Az nagyszerű mezőnyt felvonultató férfi 100 méter a résztvevőkhöz méltó versenyt hozott, és tíz másodpercen belüli győztes futást a 2004-es olimpiai bajnok Justin Gatlintól (9.98). Mindössze egy századmásodperccel maradt el tőle a dél-afrikai Akani Simbine! Az ARAK színeiben idén magyar bajnok Szabó Dániel együtt futhatott a sztárokkal, és 10.55 másodperc alatt ért célba. A férfiak egykörös gátfutó számát az amerikai Bershawn Jackson nyerte 49.54-gyel.

Az idei székesfehérvári Gyulai István Memorial értékében az oslói Gyémánt Ligánál jobb pontszámmal zárt!

Újabb versenyrekord következett, a bahamai Shaunae Miller-Uibo, Rio olimpiai bajnoka 49.86-ot futott 400 méteren, ennél gyorsabban még senki nem teljesítette a távot a Gyulai Memorial történetében. A férfiak hasonló távján is bahamai győzelem született, Steven Gardiner 44.61-es remek idővel nyert, megismételve 2015-ös sikerét. Férfi 200 méteren a Fehérvárra visszajáró (korábban két évben is második) amerikai Isiah Young idei legjobbját futotta, és 20.14-gyel végre nyerni is tudott. Nagyszerű hangulatot teremtett a férfi távolugrók versenyében a dél-afrikai Rushwal Samaai, aki rögtön elsőre versenyrekordot ugrott 8.26 méterrel, majd még kétszer centire ugyanilyen messze repült! Utolsó kísérletére pedig rátett egy lapáttal, 8.34-gyel nyert.    

A legnagyobb ünneplést persze egy magyar győztes kaphatja egy hazai versenyen, és szerencsére erre ismét nyílt lehetősége a fehérvári publikumnak, mert Kővágó Zoltán diszkoszvetésben harmadik kísérletére túldobta az addig vezető lengyel Malachowskit és 65.67 méterrel győzött. Férfi magasugrásban Bogdan Bondarenko és Andrij Procenko ukrán háziversenyt vívott, mindketten 2.30 méterig jutottak, Bondarenko kevesebb kísérletével nyert.

Női távolugrásban a fehérvári közönség egyik kedvence, Tiana Bartoletta 6. 79 méterrel nyert, mindössze két centivel előzte meg Okagbarét, aki így nem tudott duplázni a százon elért győzelme után.

Az egész Gyulai Memorial legnívósabb versenyének a női 100 méteres gátfutás ígérkezett, hiszen a ranglista éléről hárman is itt voltak. Köztük a világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison, aki szenzációsan rajtolt, és tökéletes ritmusban futva óriási fölénnyel nyert. Ideje pedig 12.28 másodperc volt, ami a világ idei legjobbja!

A férfiak 110 méteres gátfutásában Baji Balázsért szoríthattunk, aki nagyon jó formában várta a hazai versenyt. Országos csúcstartónk az olimpiai bajnok, a világbajnok és a világcsúcstartó ellen is futott. Közülük Omar McLeod, Rio bajnoka volt a leggyorsabb, szenzációs versenycsúccsal, 12.96 másodperccel ért célba. Ezzel, mint utóbb kiderült, a nap legértékesebbnek számító eredményét és ezzel a Spiriev Bozsidár-trófeát is magáénak tudhatta. De Baji Balázsnak is volt oka ünnepelni, mert 13.15-ös, újabb országos csúccsal igazolta remek formáját, és negyedik helyen végzett a világszínvonalú mezőnyben.

A zárószám idén is a férfi 800 méteres síkfutás volt, ahol a kétszeres olimpiai bajnok kenyai David Rudisha idei legjobbját szerette volna futni, és meg is tette. A Gyulai Memorial egyik legnagyobb sztárja 1:44.90 perccel pontosan megismételte szezonbéli eddigi legjobb eredményét. A verseny végén pedig, a hagyományoknak megfelelően a győztesek ismét a pályára léptek és hosszan ünnepelhette őket a közönség. Jövőre újra megtehetik akik kilátogatnak a Bregyóba, hiszen a Gyulai Memorial szervezőivel kötött szerződés értelmében a következő két évben is Székesfehérváron láthatjuk a lassan Gyémánt-liga szintűnek számító egynapos versenyt!

Sport

 1. ARAK: biztató eredmények Kelet kupától Savaria kupáig

  Felnőtt és utánpóltás versenyeken is jól szerepeltek múlt hét végén az ARAK atlétái. A dobók Szombathelyen értek el kiváló eredményeket, a futók pedig Debrecenben remekeltek. Kiemelendő, hogy Csókás Nikolasz 400 gáton junior Európa-bajnoki szintet futott, vagyis készülhet a kontinenstornára.

  2019.05.21.
 2. Loic Negót választották az év játékosának a csapatok képviselői

  Az MLSZ által szervezett RangAdó gála keretében adták át a díjakat a labadrúgó-szezon legjobbjainak. A csapatok kapitánya, edzője és két-két játékosa szavazott, és a legjobb labdarúgónak a MOL Vidi francia-magyar játékosát, Loic Negót választották.

  2019.05.20.
 3. Május 24-én, pénteken lesz a Fehérvári Diáktanács sportnapja, 23-án a selejtezők

  A Székesfehérvári Diáktanács idén is megrendezi a városi diák sportnapot május 23-24-én, csütörtökön (selejtezők) és pénteken a Bregyó-közi Sportcentrumban. Általános és középiskolás csapatok jelentkezését várják kispályás foci (5+1 fős csapatok), streetball (3 fő), tollaslabda, asztalitenisz, frizbi és strandröplabda (6 fő) sportágakban. Jelentkezni lehet a diaktanacs@pmhiv.szekesfehervar.hu e-mail címen.

  2019.05.20.
 4. Szombathelyi döntetlennel zárta a bajnokságot a MOL Vidi

  A már kiesett Haladás vendége volt az OTP Bank Liga utolsó fordulójában az ezüstérmes MOL Vidi. A tét nélküli mérkőzésen a hazaiak szereztek vezetést, ezt egy öngóllal tudta kiegyenlíteni a Vidi.

  2019.05.19.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak