Magyar győzelmek, csúcsok, remek eredmények a Gyulai Memorialon

Márton Anita és Kővágó Zoltán személyében magyar győzteseknek is tapsolhatott a fehérvári közönség a Bregyó-közi atlétikai központban, ahol nagyszerű versenyeket láthattunk a Gyulai István Memorialon. Baji Balázs országos csúcsot futott 110 gáton, és ezen kívül is a gátfutó számok hozták a legjobb időeredményeket. Telt ház, ismét nagyszerű rendezés jellemezte a magas színvonalú versenyt Székesfehérváron.
2017.07.04. 19:34 |

Megtelt a Bregyó-közi atlétikai központ főlelátója, valamint a Gyulai Memorialra épített mobil lelátó is kedd délután, amikor felvezető programokat kövezően megkezdődött a közép-európai térség legrangosabb egynapos atlétikai versenye. Délután a kalapácsvetők kezdték a programot, az ő versenyük a nemzetközi szövetség világsorozatának is része. A lengyel Fajdek végig meggyőző formát mutatva nyert (82.64), olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián kilencedik lett, az ARAK fiatalja, Pásztor Bence idei legjobbjával, 72.38-cal tizenegyedik. Nem kellett sokat várni az első magyar győzelemre, női súlylökésben a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita remek sorozattal, 19.23-as legjobb kísérlettel nyerte a versenyt.

A nagy érdeklődéssel vért futószámok sorát a női 400 méteres gátfutás nyitotta, ahol az olimpiai bajnok amerikai Dalilah Muhammad csak harmadik lett, honfitársa, Kori Carter 54.22-es versenycsúccsal győzött. Majd jöttek a leggyorsabb sprinterek, a zsúfolásig telt lelátó előtti egyenesben a 100 méteres síkfutást rendezték. A nőknél a nigériai Blessing Okagbane megismételte tavalyi fehérvári sikerét, 11.11 másodperc alatt száguldva végig a pályán. Az nagyszerű mezőnyt felvonultató férfi 100 méter a résztvevőkhöz méltó versenyt hozott, és tíz másodpercen belüli győztes futást a 2004-es olimpiai bajnok Justin Gatlintól (9.98). Mindössze egy századmásodperccel maradt el tőle a dél-afrikai Akani Simbine! Az ARAK színeiben idén magyar bajnok Szabó Dániel együtt futhatott a sztárokkal, és 10.55 másodperc alatt ért célba. A férfiak egykörös gátfutó számát az amerikai Bershawn Jackson nyerte 49.54-gyel.

Az idei székesfehérvári Gyulai István Memorial értékében az oslói Gyémánt Ligánál jobb pontszámmal zárt!

Újabb versenyrekord következett, a bahamai Shaunae Miller-Uibo, Rio olimpiai bajnoka 49.86-ot futott 400 méteren, ennél gyorsabban még senki nem teljesítette a távot a Gyulai Memorial történetében. A férfiak hasonló távján is bahamai győzelem született, Steven Gardiner 44.61-es remek idővel nyert, megismételve 2015-ös sikerét. Férfi 200 méteren a Fehérvárra visszajáró (korábban két évben is második) amerikai Isiah Young idei legjobbját futotta, és 20.14-gyel végre nyerni is tudott. Nagyszerű hangulatot teremtett a férfi távolugrók versenyében a dél-afrikai Rushwal Samaai, aki rögtön elsőre versenyrekordot ugrott 8.26 méterrel, majd még kétszer centire ugyanilyen messze repült! Utolsó kísérletére pedig rátett egy lapáttal, 8.34-gyel nyert.    

A legnagyobb ünneplést persze egy magyar győztes kaphatja egy hazai versenyen, és szerencsére erre ismét nyílt lehetősége a fehérvári publikumnak, mert Kővágó Zoltán diszkoszvetésben harmadik kísérletére túldobta az addig vezető lengyel Malachowskit és 65.67 méterrel győzött. Férfi magasugrásban Bogdan Bondarenko és Andrij Procenko ukrán háziversenyt vívott, mindketten 2.30 méterig jutottak, Bondarenko kevesebb kísérletével nyert.

Női távolugrásban a fehérvári közönség egyik kedvence, Tiana Bartoletta 6. 79 méterrel nyert, mindössze két centivel előzte meg Okagbarét, aki így nem tudott duplázni a százon elért győzelme után.

Az egész Gyulai Memorial legnívósabb versenyének a női 100 méteres gátfutás ígérkezett, hiszen a ranglista éléről hárman is itt voltak. Köztük a világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison, aki szenzációsan rajtolt, és tökéletes ritmusban futva óriási fölénnyel nyert. Ideje pedig 12.28 másodperc volt, ami a világ idei legjobbja!

A férfiak 110 méteres gátfutásában Baji Balázsért szoríthattunk, aki nagyon jó formában várta a hazai versenyt. Országos csúcstartónk az olimpiai bajnok, a világbajnok és a világcsúcstartó ellen is futott. Közülük Omar McLeod, Rio bajnoka volt a leggyorsabb, szenzációs versenycsúccsal, 12.96 másodperccel ért célba. Ezzel, mint utóbb kiderült, a nap legértékesebbnek számító eredményét és ezzel a Spiriev Bozsidár-trófeát is magáénak tudhatta. De Baji Balázsnak is volt oka ünnepelni, mert 13.15-ös, újabb országos csúccsal igazolta remek formáját, és negyedik helyen végzett a világszínvonalú mezőnyben.

A zárószám idén is a férfi 800 méteres síkfutás volt, ahol a kétszeres olimpiai bajnok kenyai David Rudisha idei legjobbját szerette volna futni, és meg is tette. A Gyulai Memorial egyik legnagyobb sztárja 1:44.90 perccel pontosan megismételte szezonbéli eddigi legjobb eredményét. A verseny végén pedig, a hagyományoknak megfelelően a győztesek ismét a pályára léptek és hosszan ünnepelhette őket a közönség. Jövőre újra megtehetik akik kilátogatnak a Bregyóba, hiszen a Gyulai Memorial szervezőivel kötött szerződés értelmében a következő két évben is Székesfehérváron láthatjuk a lassan Gyémánt-liga szintűnek számító egynapos versenyt!

Sport

 1. Szerdán délután fél egykor nyit a jegypénztár a Sóstón

  Helyszíni jegyvásárlásra 12:30-tól lesz lehetőség és szurkolói különbuszok is indulnak. A MOL Vidi FC november 21-én, szerdán veszi először meccsnapon birtokba Székesfehérvár új sportlétesítményét, az új Sóstói Stadiont. A Piac téri VidiShop szerdán 15 órakor zár, a stadionnál található 16:30-kor nyílik. Szurkolói információk a vidi.hu-n!

  2018.11.20.
 2. Ranglistasikerek, Év Sportolója címek, Aranyjelvények – Alba triatlonos elismerések

  Kijutott bőven az elismerésből az Alba Triatlon SE sportolóinak a sportág esztendejét lezáró Triatlon Bálon, vagyis a hagyományos díjátadó gálán. A fehérvári klub az összetett egyesületi rangsorban nyolcadik lett.

  2018.11.20.
 3. "Mikulásváró" tollaslabda versenyt rendeznek szombaton Seregélyesen

  Kezdőktől a gakorlott játékosokig várja a résztvevőket a Pelikán Diáksport Egyesület szombati tollaslabda versenyére, a seregélyesi iskola tornacsarnokába. Az amatőr versenyen tudásszint szerinti csoportokban játszhatnak az indulók, alsó tagozatos kicsiktől a rutinos felnőttekig.

  2018.11.20.
 4. Ismét lesz Fehérvári Futballfesztivál a két ünnep között a VOK-ban

  December 27-én, csütörtökön reggel 8 órakor kezdődik az idén a XIX. Videoton Baráti Kör Egyesület Fehérvári Kispályás Ünnepi Futballfesztivál Családi Sport-és Egészségnapok Határok Nélkül nevet viselő hagyományos év végi eseménye. December 27. és 30-a között ismételten aktív, tartalmas és élménydús kikapcsolódási lehetőség várja mindazokat, akik ellátogatnak a Videoton Oktatási Központba. A tornára december 10-ig lehet jelentkezni.

  2018.11.19.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak