A Föld bajnokai - Madárkert készül a Gyöngyvirág Óvodában

Interaktív játszóteret alakítanak ki egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Gyöngyvirág Óvodában. Az E.ON Hungária Csoport által először meghirdetett A Föld bajnokai pályázaton 1,7 millió forintot nyert a fehérvári intézmény egy madárkert megvalósítására.
2023.10.11. 17:26 |
A Föld bajnokai - Madárkert készül a Gyöngyvirág Óvodában

A környezeti fenntarthatóságra nevelés gyakorlati megvalósítását és a gyerekek szemléletformálását tűzte ki célul az E.ON Hungária Csoport A Föld bajnokai pályázattal, amelyet idén első alkalommal írtak ki.

A 25 millió forint összdíjazású felhívásra óvodák, általános és középiskolák, fejlesztő-foglalkoztató intézmények jelentkeztek. A négyszáz pályamunkából az ötfős szakmai zsűri olyan elkötelezett és tenni akaró óvodai és iskolai közösségeket választott ki, akik példaértékű programokat, együttműködéseket és ötleteket valósítanak meg. A tizenhárom nyertes pályázó között ott van a Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda is.

Megkeresésünkre Béndek Gáborné óvodaigazgató elmondta, a Madárkert az óvodában pályázat célja egy madárbarát mintakert tanösvény létrehozása, ahol az óvoda ökoprogramjaiért „felelős” Bölcs Bagoly mellett játszó-kutatóhelyek, tájékoztató táblák, madárvédelmi eszközök, szakmai előadások várják majd a gyerekeket. Sokszínű tevékenységet terveznek, aminek megvalósításába a szülőkön kívül intézményeket, civil szervezeteket is bevonnak, és az eredményeket szélesebb körben, óvodapedagógus hallgatóknak, társintézmények is bemutatják. „Kiskerteket művelünk, komposztálunk, gyűjtjük az esővizet, fűszerkertet gondozunk. Van egy olyan szép zöld, fás-bokros udvarunk, amelynek igen gazdag a madárvilága. Nagyon sok fajtát figyelhetünk meg itt. Az eddigi gondoskodásnak, etetésnek, itatásnak köszönhetően a madarak jól érzik itt magukat, költenek is az odúkban. Ezt az udvart szeretnénk e támogatásból madárkertté alakítani.” – mesélte az óvodaigazgató. 

A pályázatnak köszönhetően játszva tanító, interaktív táblákat helyeznek ki, amelyeken az ovisok megismerik a különböző fajok jellemzőit, megnézhetik, mekkora egy-egy egyed szárnyának fesztávolsága, hogyan kell etetni a madarakat. Vásárolnak még ezen kívül olyan eszközöket, amelyek a gyerekek tapasztalatgyűjtését segítik. Ezek közül említette a kézbe vehető, különböző nagyságú, fából készült madárcsőr utánzatokat, amelyekkel ki tudják próbálni, hogyan gyűjti a magot, hogyan iszik, hogyan szállít egy szalmaszálat egy madár.

Az óvodaigazgató azt is elmondta, a tárgyi feltételek megteremtése mellett lehetőség nyílt egy olyan éves program összeállítására, ahol minden hónapban egy kicsit kitekintenek az óvoda udvarán túlra is.

Egy-egy kirándulás keretében megfigyelhetik a gyerekek a Bányató, a Csónakázó-tó, a Palotavárosi tavak, a Sóstó élővilágát. A Sóstó Vadvédelmi Központban és a sukorói Vadmadárkórházban a gyógyítással, madármentéssel ismerkedhetnek, és a mostani óvodások is találkozhatnak a Gyöngyvirág Óvoda örökbefogadott baglyával. „Arra törekszünk, hogy ne csak meséljünk a természetről, a környezetről, hanem próbáljuk élményszerűen, tapasztalat útján a gyerekeket minél közelebb vinni.” – emelte ki Béndek Gáborné.

Fehérvári színes

 1. Gyógynövénygyűjtés Bodajkon

  Július 28-án vasárnap délelőtt lesz a következő Herbarius gyógynövénygyűjtő túra. A nyár derekán újabb növények borulnak virágba, illetve a korábban nyílók is jelen vannak még. Így folytathatjuk a gyógynövények begyűjtését, házipatikánk részére. 

  2024.07.24.
 2. Városszerte festenek a játszótereken

  A Városgondnokság a 120 fehérvári játszótér karbantartásának részeként több helyen festi a következő hetekben a játszóeszközök fából készült elemeit. A munkát kedden reggel a Haleszben kezdték festők és folyamatosan haladnak úgy, hogy egyszerre csak egy-két játszóeszközt kelljen lezárni két napra, amég teljesen megszárad a festék.

  2024.07.23.
 3. Élmények a velencei táborban

  Negyedik, záró turnusához érkezett a velencei bentlakásos tábor. A gyerekek jelentős része évről-évre visszajáró vendég, jelenleg 57-en vannak a táborban, akik többek között néptánccal, kézműveskedéssel, sporttal és legfőképpen beszélgetéssel töltik ezt a hetüket.

  2024.07.23.
 4. Időutazás a középkorba

  Folytatódnak a Székesfehérvári Királyi Napokra hangoló óriásbábos hétvégék: július 27-én, szombaton 17 órától Géza fejedelem, felesége, Sarolt fejedelemasszony és a Szent Koronát hozó Asztrik püspök óriásbábját kísérhetik el sétájukon a középkori történelem iránt rajongók. Az esemény Palásti Máté gitárművész-zeneszerző 18 órakor kezdődő kiskoncertjével zárul a Zichy ligeti Zenepavilonban.

  2024.07.22.