A Föld bajnokai - Madárkert készül a Gyöngyvirág Óvodában

Interaktív játszóteret alakítanak ki egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Gyöngyvirág Óvodában. Az E.ON Hungária Csoport által először meghirdetett A Föld bajnokai pályázaton 1,7 millió forintot nyert a fehérvári intézmény egy madárkert megvalósítására.
2023.10.11. 17:26 |
A Föld bajnokai - Madárkert készül a Gyöngyvirág Óvodában

A környezeti fenntarthatóságra nevelés gyakorlati megvalósítását és a gyerekek szemléletformálását tűzte ki célul az E.ON Hungária Csoport A Föld bajnokai pályázattal, amelyet idén első alkalommal írtak ki.

A 25 millió forint összdíjazású felhívásra óvodák, általános és középiskolák, fejlesztő-foglalkoztató intézmények jelentkeztek. A négyszáz pályamunkából az ötfős szakmai zsűri olyan elkötelezett és tenni akaró óvodai és iskolai közösségeket választott ki, akik példaértékű programokat, együttműködéseket és ötleteket valósítanak meg. A tizenhárom nyertes pályázó között ott van a Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda is.

Megkeresésünkre Béndek Gáborné óvodaigazgató elmondta, a Madárkert az óvodában pályázat célja egy madárbarát mintakert tanösvény létrehozása, ahol az óvoda ökoprogramjaiért „felelős” Bölcs Bagoly mellett játszó-kutatóhelyek, tájékoztató táblák, madárvédelmi eszközök, szakmai előadások várják majd a gyerekeket. Sokszínű tevékenységet terveznek, aminek megvalósításába a szülőkön kívül intézményeket, civil szervezeteket is bevonnak, és az eredményeket szélesebb körben, óvodapedagógus hallgatóknak, társintézmények is bemutatják. „Kiskerteket művelünk, komposztálunk, gyűjtjük az esővizet, fűszerkertet gondozunk. Van egy olyan szép zöld, fás-bokros udvarunk, amelynek igen gazdag a madárvilága. Nagyon sok fajtát figyelhetünk meg itt. Az eddigi gondoskodásnak, etetésnek, itatásnak köszönhetően a madarak jól érzik itt magukat, költenek is az odúkban. Ezt az udvart szeretnénk e támogatásból madárkertté alakítani.” – mesélte az óvodaigazgató. 

A pályázatnak köszönhetően játszva tanító, interaktív táblákat helyeznek ki, amelyeken az ovisok megismerik a különböző fajok jellemzőit, megnézhetik, mekkora egy-egy egyed szárnyának fesztávolsága, hogyan kell etetni a madarakat. Vásárolnak még ezen kívül olyan eszközöket, amelyek a gyerekek tapasztalatgyűjtését segítik. Ezek közül említette a kézbe vehető, különböző nagyságú, fából készült madárcsőr utánzatokat, amelyekkel ki tudják próbálni, hogyan gyűjti a magot, hogyan iszik, hogyan szállít egy szalmaszálat egy madár.

Az óvodaigazgató azt is elmondta, a tárgyi feltételek megteremtése mellett lehetőség nyílt egy olyan éves program összeállítására, ahol minden hónapban egy kicsit kitekintenek az óvoda udvarán túlra is.

Egy-egy kirándulás keretében megfigyelhetik a gyerekek a Bányató, a Csónakázó-tó, a Palotavárosi tavak, a Sóstó élővilágát. A Sóstó Vadvédelmi Központban és a sukorói Vadmadárkórházban a gyógyítással, madármentéssel ismerkedhetnek, és a mostani óvodások is találkozhatnak a Gyöngyvirág Óvoda örökbefogadott baglyával. „Arra törekszünk, hogy ne csak meséljünk a természetről, a környezetről, hanem próbáljuk élményszerűen, tapasztalat útján a gyerekeket minél közelebb vinni.” – emelte ki Béndek Gáborné.

Fehérvári színes

 1. Adventi órajáték

  Az órajáték decembertől minden páros órában karácsonyi dallamokkal teszi meghittebbé a város ünnepi hangulatát egészen vízkeresztig, így a figurák megtekintése közben örömteli pillanatokban lehet részünk a Kossuth udvarban.

  2023.12.04.
 2. Ünnepi nyitvatartás

  A Kori Liget december 24-én 14:00-ig tart nyitva, a téli szünetben pedig december 25-26-án és január 1-jén is délelőtt 10-től este 8-ig vár mindenkit. Az uszoda december 24-én délig lesz csak nyitva, december 25-26-án, 31-én és január 1-jén zárva lesz. A Városi Piac december 24-én és 31-én is délig tart nyitva, bolhapiac pedig december 17-én lesz utoljára idén.

  2023.12.04.
 3. Karácsonyi fúvóskoncert

  Szeretettel várja a közönséget karácsonyi koncertjére a Székesfehérvári Fúvószenekar, 2023. december 17-én vasárnap 17 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. Az esten a Hermann László Zeneiskola fúvószenekara és a Fehérvári Fúvószenekar játszik, vezényel Hámori János és Zsédely Tamás. 

  2023.12.04.
 4. Fehérvári Advent

  Advent első vasárnapjára díszbe öltözött Székesfehérvár. Az első gyertya meggyújtását követően a Kisangyalok kara négy énekese kapcsolta fel a karácsonyfa és a Belváros ünnepi fényeit. A Városház tértől a Fő utcán át a Zichy ligetig hangulatos terek, apró meglepetések, játékos feladatok, adventi vásár, fotópontok és fényvonat is várja az ünnepre hangolódókat.

  2023.12.03.