Énekszóval és díjátadóval ünnepeltek - Madárkert avató a Gyöngyvirág Óvodában

Énekszóval, verssel és egy rajzpályázat díjátadójával ünnepélyes keretek között avatták fel a Gyöngyvirág Óvoda Madárkertjét. Az Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címmel rendelkező intézmény egy sikeres pályázatnak köszönhetően két udvaron valósíthatott meg interaktív játszóteret. Az E-ON Hungária Csoport által tavaly először meghirdetett A Föld bajnokai pályázaton közel 1,9 millió forintot nyert a fehérvári intézmény a Madárkert megvalósítására.
2024.05.10. 16:49 |
Énekszóval és díjátadóval ünnepeltek - Madárkert avató a Gyöngyvirág Óvodában

Erdő, mező madarairól szóltak a dalok, amelyekkel a Gyöngyvirág Óvoda óvodapedagógusai köszöntötték a Madárkert átadására érkezőket pénteken délelőtt.

A madarak és fák napján az óvoda tarka színekben pompázó csoportjai együtt énekeltek és verseltek fecskékről, gólyákról, cinegékről és rigókról a frissen kialakított madárbarát mintakertben. Az óvoda az E-ON Hungária Csoport által tavaly először meghirdetett A Föld bajnokai pályázaton közel kétmillió forintot nyert tervei megvalósítására.

Az ünnepélyes átadáson Béndek Gáborné óvodaigazgató elmondta, hogy valódi közösségi összefogással valósulhatott meg a környezeti nevelést segítő program.

A pályázati összeget közel félmillió forinttal egészítette ki az óvoda alapítványa, valamint Székesfehérvár Önkormányzata anyagi támogatásával vásárolhatták meg azokat a kerti asztalokat és padokat, amelyeket a madárkerti foglalkozások során használnak majd a gyerekek.

A városrész önkormányzati képviselője, Deák Lajosné az eszközök szállításában nyújtott segítséget, így az erre szánt pénzösszeget további játékok vásárlására fordíthatták. Megemlékezett az elődökről, akik letették a program alapjait. A Gyöngyvirág Óvoda éppen húsz éve a „Madárbarát Óvoda” cím birtokosa, illetve 2017-ben nyerték el az „Örökös Zöld Óvoda” címet. Az igazgató köszöntetet mondott az óvoda dolgozóinak, hogy a pályázat megírásától a kivitelezésig igazi közösségként összefogva dolgoztak a terveik megvalósításán, és a szülőknek is, akik virággal, önkéntes munkával tették még szebbé a területet.

A Madárkert az óvodában pályázat keretében egy madárbarát mintakert tanösvény hoztak létre, ahol játszó-kutatóhelyeket alakítottak ki.

Két helyszínen is játszva tanító, interaktív táblákat helyeztek el. „A cél az volt, hogy olyan természeti ismereteket és élményeket nyújtó helyszíneket alkossanak meg, ahol a gyerekek közvetlen tapasztalatszerzés útján megismerhetik a fák, madarak élőhelyeit, költési és táplálkozási szokásait. Az eszközök, játékok a gyerekek számára újdonságot, új lehetőségeket nyújtanak. „Gyerekek, ezek a madárkertek értetek épültek. Használjátok őket, és nagyon vigyázzatok minden egyes elemére!” – fordult a legkisebbekhez Ági néni. Béndek Gáborné hozzátette, a következő feladatuk az lesz, hogy a madárkert használatához egy módszertani segédanyagot állítsanak össze, amit aztán minden csoport számára biztosítanak.

A pénteki ünnepélyen adták át a „Madárdaltól hangos a kert” rajzpályázat kis alkotóinak is az ajándékokat.

Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Halmai Tamásné, az óvoda korábbi igazgatója, valamint egykori óvodapedagógusok, szülők és a programot támogató alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Fehérvári színes

 1. Érdemes időben jelentkezni

  Két hete lehet jelentkezni a XIX. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra, de a főzőhelyek fele már elkelt. A céges csomagok zöme is gazdára talált már, de az arany fokozatú támogatói csomag – amelynek megvásárlója egyben a színpad névadó szponzora is lesz – még kiadó. A népszerű közösségi eseményre augusztus 25-ig lehet regisztrálni.

  2024.07.15.
 2. Csicsergő a Felsővárosban

  A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.

  2024.07.15.
 3. Animóka a Felsővárosban

  Animóka címmel szerveznek művésztábort augusztus 26-30-a között a Felsővárosi Alkotóházban és annak kertjében. A napközis tábor a 9-16 éves korosztálynak ajánlják, jelentkezni és a részvételi díjat befizetni július 31-ig lehet.

  2024.07.15.
 4. Szépkorúak kulturális seregszemléje

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) 2024-ben újra megrendezi a már hagyományos Szenior Ki mit tud? versenyt a Fejér vármegyei nyugdíjasok számára előadóművészet, valamint képző-, ipar- és népművészet kategóriákban. A színpadi produkciókból előválogatókat, a beérkezett műalkotásokból pedig kiállítását is rendeznek – végül pedig gálaműsort tartanak a legjobbakból.

  2024.07.14.