Madarak fotókon és élőben – páratlan kiállítás a Budai úti könyvtárban

Páratlan fotókiállítással várja a látogatókat a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. A május 4-én, pénteken nyíló tárlaton Lendvai Balázs székesfehérvári természetfotós vadmadarakról készített fotóit láthatjuk, melyek természetes élőhelyükön örökítik meg a szépséges tollasokat.
2018.05.04. 07:53 |

A szervezők különleges megnyitóra készülnek, hiszen jelen lesz néhány, a székesfehérvári Vadmadárkórházban gondozott gyönyörű ragadozó madár is.

Lendvai Balázs a természet szerelmese. Egész életében érdekelte a fotózás, az első komolyabb fényképezőgépét 2011-ben vette meg egy megszállított természetfotósról készült film indíttatására. Munkájának fontos részét képezi az élővilág ismerete és a kitartás, hiszen egy-egy különleges pillanat megörökítésére gyakran órákat kell várnia.

A türelmet és az alázatot tartja a hivatás legfőbb erényeinek Kalmár Lajos Gábor  FIAP-díjas természetfotós is, aki május 4-én, pénteken 18.00 órakor a Budai úti könyvtárban megnyitja a tárlatot. Közel 20 esztendeje  foglalkozik a fotózással, 10 éve az összes szabadidejét erre szánja, és kifejezetten büszke arra, hogy képein csak vadon élő állatok szerepelnek. Ő és Lendvai Balázs jó barátok, gyakran járnak közös természetfotózásokra is.

A ragadozó madarakkal nemcsak fotókon, hanem személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők a megnyitón a székesfehérvári Vadmadárkórház vezetője, Dr. Berkényi Tamás jóvoltából. Az elhivatott állatorvos hosszú évek óta foglalkozik sérült vadmadarak gyógyításával. A maradandó károsodást szenvedett ragadozó madarakat nem engedik vissza a természetbe, róluk életük végéig gondoskodnak a Vadmadárkórházban. Dr. Berkényi Tamás egy macskabaglyot és egy vörösvércsét hoz el a megnyitóra, velük együtt tart előadást és hívja fel figyelmünket ismét a természet védelmének fontosságára.

A vadmadarakat természetes élőhelyükön bemutató fotókiállítás május 31-ig tekinthető meg a Budai úti könyvtárban, az intézmény nyitva tartási idejében. Ez alatt az idő alatt a Vadmadárkórház előzetesen bejelentkező csoportok számára filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetést is tart a ragadozó madarakról.

A programot élő madárbemutató vagy origamifoglalkozás egészíti ki.  Felnőtteket, gyerekeket egyaránt várnak, az iskolás csoportoknak is ajánlják a látogatást, hiszen a vakáció előtt egy-egy rendhagyó biológia óra élményszerűbbé teheti számukra az oktatást.  Jelentkezni lehet a Budai úti könyvtárban, a +36 22 329 436 telefonszámon.

Fehérvári színes

 1. Hétpróbás Hetedhét Játékfesztivál – kalandos hétvége gyerekeknek

  Ládavasút, felhővadászat, lovagi torna, élményműhely, mackókereső kalandok a hétpróbásoknak, a színpadon bábműsorok, koncertek, a Vörösmarty Színház jótékonysági programja – igazán sokszínű lesz idén a Hetedhét Játékfesztivál, amelyet a gyermeknap hétvégéjén, május 26–27-én rendeznek meg a Belvárosban, a Városház téren és a Fő utcán, egészen a Mátyás Király-emlékműig.Mesés kiskertek - I. Székesfehérvári Gyermek Kertépítő Verseny a Zichy ligetben.

  2018.05.25.
 2. Új nagytanács vezeti a Noé-hegyi Szent István Borlovagrendet

  Új nagytanács vezeti a Noé-hegyi Szent István Borlovagrendet, miután Vincz József kancellár mellett Renner László főborász és Bognár Zoltán örökös-nagymester is leköszönt. Mészárovics Imre elnök-nagymester vezeti tovább a borrendet, Dinnyés Ferenc alapító tag lett a kancellár, a folytonosságot pedig Molnár Margit kincstárnok képviseli. A borrend új főborásza Csóbor Balázs lett. 

  2018.05.25.
 3. Mit tegyünk, ha a sportban és a tanulásban is szuper a gyerekünk?

  Pénteken délután 17 órakor Dr. András Krisztina és vendégei Sport és gazdaság címmel folytatnak kerekasztal-beszélgetést a Corvinuson. A téma ezúttal a sportolói kettős karrier, így szó lesz a sport és a gazdaság kapcsolatán túl például arról is, hogy hogyan segítheti a szülő gyermekét a kettős karrier felépítésében. 

  2018.05.25.
 4. Kitáncolták a város májusfáját a vasváris diákok

  Kisiskolások köszöntek el táncmulatsággal a Vasvári Pál Általános Iskola előtti téren felállított májusfától. A tavaly elindított hagyomány felelevenítését a város és a Fehérvári Polgárok Egyesülete is támogatta, az iskola műsorral köszöntötte a népszokást.

  2018.05.24.
 1. Mesés kiskertek - fehérvári óvodások építenek kiskerteket a Zichy ligetben

  Mesés kiskertek címmel szombaton lesz az I. Székesfehérvári Gyermek Kertépítő Verseny a Zichy ligetben. Összesen 23 fehérvári óvodás csoport egy 200x120 centiméteres fakkba reggel kilenc órától kezdi a kiskertek építését a ligetben, melyekre szavazni is lehet majd a város honlapján a szekesfehervar.hu/meseskiskertek címen. 

  2018.05.24.
 2. Terembura nyári napközis táborok az Öreghegyi Közösségi Házban

  Júniusban, júliusban és augusztusban is várják gyerekeket a Terembura nyári napközis táborai az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol lesznek gyermekpszichodráma és nyomozós táborok is. A táborokat múzeumpedagógiában, integrálterápiában és gyermek-pszichodrámában jártas pedagógusok vezetik.

  2018.05.24.
 3. Hazai madarainkról - Ivanits István Viktor biológus, vadgazdálkodási szakmérnök előadása

  Május 28-án, hétfőn 18 órakor Ivanits István Viktor biológus, vadgazdálkodási szakmérnök „Hazai madarainkról” című előadására várják az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárába. A belépés díjtalan.

  2018.05.24.
 4. A fehérvárcsurgói kastélyparkban lesz a 14. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

  Június 1. és 3.-a között, péntektől vasárnapig a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 14. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat (kiállítás, vásár és konferencia), amely minden évben számot tart a látogatók örömére és a szakemberek érdeklődésére. 

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek