Madarak fotókon és élőben – páratlan kiállítás a Budai úti könyvtárban

Páratlan fotókiállítással várja a látogatókat a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. A május 4-én, pénteken nyíló tárlaton Lendvai Balázs székesfehérvári természetfotós vadmadarakról készített fotóit láthatjuk, melyek természetes élőhelyükön örökítik meg a szépséges tollasokat.
2018.05.04. 07:53 |

A szervezők különleges megnyitóra készülnek, hiszen jelen lesz néhány, a székesfehérvári Vadmadárkórházban gondozott gyönyörű ragadozó madár is.

Lendvai Balázs a természet szerelmese. Egész életében érdekelte a fotózás, az első komolyabb fényképezőgépét 2011-ben vette meg egy megszállított természetfotósról készült film indíttatására. Munkájának fontos részét képezi az élővilág ismerete és a kitartás, hiszen egy-egy különleges pillanat megörökítésére gyakran órákat kell várnia.

A türelmet és az alázatot tartja a hivatás legfőbb erényeinek Kalmár Lajos Gábor  FIAP-díjas természetfotós is, aki május 4-én, pénteken 18.00 órakor a Budai úti könyvtárban megnyitja a tárlatot. Közel 20 esztendeje  foglalkozik a fotózással, 10 éve az összes szabadidejét erre szánja, és kifejezetten büszke arra, hogy képein csak vadon élő állatok szerepelnek. Ő és Lendvai Balázs jó barátok, gyakran járnak közös természetfotózásokra is.

A ragadozó madarakkal nemcsak fotókon, hanem személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők a megnyitón a székesfehérvári Vadmadárkórház vezetője, Dr. Berkényi Tamás jóvoltából. Az elhivatott állatorvos hosszú évek óta foglalkozik sérült vadmadarak gyógyításával. A maradandó károsodást szenvedett ragadozó madarakat nem engedik vissza a természetbe, róluk életük végéig gondoskodnak a Vadmadárkórházban. Dr. Berkényi Tamás egy macskabaglyot és egy vörösvércsét hoz el a megnyitóra, velük együtt tart előadást és hívja fel figyelmünket ismét a természet védelmének fontosságára.

A vadmadarakat természetes élőhelyükön bemutató fotókiállítás május 31-ig tekinthető meg a Budai úti könyvtárban, az intézmény nyitva tartási idejében. Ez alatt az idő alatt a Vadmadárkórház előzetesen bejelentkező csoportok számára filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetést is tart a ragadozó madarakról.

A programot élő madárbemutató vagy origamifoglalkozás egészíti ki.  Felnőtteket, gyerekeket egyaránt várnak, az iskolás csoportoknak is ajánlják a látogatást, hiszen a vakáció előtt egy-egy rendhagyó biológia óra élményszerűbbé teheti számukra az oktatást.  Jelentkezni lehet a Budai úti könyvtárban, a +36 22 329 436 telefonszámon.

Fehérvári színes

 1. Koronázás - teltház előtt elevenedett meg II. András és kora a Nemzeti Emlékhelyen

  A koronázási szertartásjátékot bevezető, idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett középkori felvonulást láthatott a Királyi Napok közönsége szombaton este a Belvárosban. Az Országzászló térről a Nemzeti Emlékhelyre tartó mentben láthattuk a szertartásjátékban szereplő színészeket és az óriásbábokat is. 

  2018.08.19.
 2. Székesfehérváron találkoztak a Királyi Napokon az ország borrendjei

  Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb borrendi összejövetelét tartották szombaton délután Székesfehérváron, a Királyi Napokon. Az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről érkezett küldöttségek a zártkörű szakmai programok mellett hagyományosan felvonultak a Belvárosban, ahol volt boráldás és borlovag-avatás is.

  2018.08.18.
 3. Harcászati bemutatók a Zichy ligetben - vasárnap is várják a közönséget

  A Koronázási Ünnepi Játékokon katonai hagyományőrző csoportok is szórakoztatják a közönséget, így Zichy ligetben a korabeli tábori és harcmezei élettel ismertették meg az érdeklődőket, ahol a bemutatókba a közönséget is bevonták. A nézők belebújhattak egy-egy láncingbe, valamint hajító fegyvereket és kardokat is ki lehet próbálni. Aki a szombati lovagi tornákról lemaradt, vasárnap még bepótolhatja.

  2018.08.18.
 4. Ezek lesznek a Királyi Napok programjai szombaton

  „II. András – Csillaghullásban álmodó” címmel kel életre Árpád-házi királyunk élete liturgikus királylegenda formájában augusztus 18-án, szombaton a Koronázási Szertartásjáték keretében. A monumentális színpadi játékhoz kapcsolódóan a Belvárosban egész napos programok várják az érdeklődőket.

  2018.08.18.
 1. Színezd újra - a Magna Cum Laude koncertezett a Zichy színpadon

  A népszerű Magna Cum Laude lépett színpadra ma este a Zichy színpadon a Székesfehérvári Királyi Napok könnyűzenei koncertsorozatában. A majd húszéves pop-rock zenekar fergeteges bulit tartott.

  2018.08.17.
 2. Történelmi időutazás - pénteken kezdődik a középkori forgatag a Királyi Napokon

  Augusztus 17-e és augusztus 19-e között idén is középkori forgatagba csöppen a látogató a Belvárosban. Királylányok, lovagok jönnek-mennek, kalodába kerülhet, aki nem vigyáz, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Ez a három nap izgalmas időutazás, élmény lesz minden korosztály számára.

  2018.08.16.
 3. Csütörtökön és pénteken délután ingyenesen látogatható az Alba Innovár

  A Királyi Napok alatt két napig, augusztus 16-án és 17-én, csütörtökön és pénteken ingyenesen látogatható az Alba Innovár Digitális Élményközpont. Délután kettő óra és este hét óra között többek között legolabirintussal, szumó versennyel és virtuális játékokkal is készülnek az érdeklődőknek, melyek egy kis bevezetést nyújtanak a robotika és az algoritmikus gondolkodás világába.

  2018.08.15.
 4. Szörényi Levente és a Vujicsics együttes is érkezik az Öreghegyi Mulatságra

  Hagyományosan augusztus 19-én lesz az Öreghegyi Mulatság a Bory téren, ahol 14:30 órától színes és színvonalas műsorok várják az érdeklődőket; lesznek táncos és énekes produkciók, kenyér- és boráldás, utcabál és tűzijáték is. A 19. Aranybulla Művészeti Napok a jövő hét rendezvénysorozata lesz Öreghegyen: augusztus 24-25-én, pénteken és szombaton kulturális rendezvényekkel, koncertekkel várják az érdeklődőket.

  2018.08.15.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek