Madarak fotókon és élőben – páratlan kiállítás a Budai úti könyvtárban

Páratlan fotókiállítással várja a látogatókat a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. A május 4-én, pénteken nyíló tárlaton Lendvai Balázs székesfehérvári természetfotós vadmadarakról készített fotóit láthatjuk, melyek természetes élőhelyükön örökítik meg a szépséges tollasokat.
2018.05.04. 07:53 |

A szervezők különleges megnyitóra készülnek, hiszen jelen lesz néhány, a székesfehérvári Vadmadárkórházban gondozott gyönyörű ragadozó madár is.

Lendvai Balázs a természet szerelmese. Egész életében érdekelte a fotózás, az első komolyabb fényképezőgépét 2011-ben vette meg egy megszállított természetfotósról készült film indíttatására. Munkájának fontos részét képezi az élővilág ismerete és a kitartás, hiszen egy-egy különleges pillanat megörökítésére gyakran órákat kell várnia.

A türelmet és az alázatot tartja a hivatás legfőbb erényeinek Kalmár Lajos Gábor  FIAP-díjas természetfotós is, aki május 4-én, pénteken 18.00 órakor a Budai úti könyvtárban megnyitja a tárlatot. Közel 20 esztendeje  foglalkozik a fotózással, 10 éve az összes szabadidejét erre szánja, és kifejezetten büszke arra, hogy képein csak vadon élő állatok szerepelnek. Ő és Lendvai Balázs jó barátok, gyakran járnak közös természetfotózásokra is.

A ragadozó madarakkal nemcsak fotókon, hanem személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők a megnyitón a székesfehérvári Vadmadárkórház vezetője, Dr. Berkényi Tamás jóvoltából. Az elhivatott állatorvos hosszú évek óta foglalkozik sérült vadmadarak gyógyításával. A maradandó károsodást szenvedett ragadozó madarakat nem engedik vissza a természetbe, róluk életük végéig gondoskodnak a Vadmadárkórházban. Dr. Berkényi Tamás egy macskabaglyot és egy vörösvércsét hoz el a megnyitóra, velük együtt tart előadást és hívja fel figyelmünket ismét a természet védelmének fontosságára.

A vadmadarakat természetes élőhelyükön bemutató fotókiállítás május 31-ig tekinthető meg a Budai úti könyvtárban, az intézmény nyitva tartási idejében. Ez alatt az idő alatt a Vadmadárkórház előzetesen bejelentkező csoportok számára filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetést is tart a ragadozó madarakról.

A programot élő madárbemutató vagy origamifoglalkozás egészíti ki.  Felnőtteket, gyerekeket egyaránt várnak, az iskolás csoportoknak is ajánlják a látogatást, hiszen a vakáció előtt egy-egy rendhagyó biológia óra élményszerűbbé teheti számukra az oktatást.  Jelentkezni lehet a Budai úti könyvtárban, a +36 22 329 436 telefonszámon.

Fehérvári színes

 1. Péntek esti szülinapi buli - egy éves a 21 Gramm Akusztik zenekar

  Október 19-én, pénteken este A Szabadművelődés Házában lesz az egy éves 21 Gramm Akusztik zenekar születésnapi bulija. A parti vendégeinek az együttes ünnepi koncerttel kedveskedik, majd DJ Bandusch szolgáltatja a zenét hajnalig. A belépés díjtalan. A zenekedvelő fiatalokat és az együttes rajongóit már 19 órától várják, a bébikorból kilábaló banda 20 órától szórakoztatja majd a közönséget. A koncert után természetesen nem marad el a torta és a koccintás sem.

  2018.10.19.
 2. Sikeresen pályázott Fehérvár a „HISZEK Benned” Sport Programon

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága által kiírt „HISZEK Benned” Sport Programra a város 2018-ban is sikeresen pályázott, amellyel 4,5 millió forintos támogatásban részesült.

  2018.10.19.
 3. Dombon törik a diót - kézműves foglalkozás, gyermekjátszó és mulatság a Táncházban

  Október 20-án, szombaton 17 órakor „dombon törik a diót...” címmel kézműves foglalkozás, 18 órától népi gyermekjátszó lesz a Táncházban. (Székesfehérvár, Malom utca 6.) 19:30-tól magyarpalatkai táncokat tanítanak, az évadnyitó estét táncházi mulatság zárja, muzsikál a Galiba zenekar. A belépődíj 500 forint, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  2018.10.19.
 4. Esküvői nyílt napra várják a jegyespárokat szombaton a Hiemer-házba

  Esküvői nyílt napot szerveznek október 20-án 10 és 17 óra között, ahol a látogatók megismerhetik a Hiemer Rendezvényközpontot, valamint a tematikus esküvői kiállításon szolgáltatók és termékgyártók minden főbb szegmense bemutatkozik.

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek