Madarak fotókon és élőben – páratlan kiállítás a Budai úti könyvtárban

Páratlan fotókiállítással várja a látogatókat a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. A május 4-én, pénteken nyíló tárlaton Lendvai Balázs székesfehérvári természetfotós vadmadarakról készített fotóit láthatjuk, melyek természetes élőhelyükön örökítik meg a szépséges tollasokat.
2018.05.04. 07:53 |

A szervezők különleges megnyitóra készülnek, hiszen jelen lesz néhány, a székesfehérvári Vadmadárkórházban gondozott gyönyörű ragadozó madár is.

Lendvai Balázs a természet szerelmese. Egész életében érdekelte a fotózás, az első komolyabb fényképezőgépét 2011-ben vette meg egy megszállított természetfotósról készült film indíttatására. Munkájának fontos részét képezi az élővilág ismerete és a kitartás, hiszen egy-egy különleges pillanat megörökítésére gyakran órákat kell várnia.

A türelmet és az alázatot tartja a hivatás legfőbb erényeinek Kalmár Lajos Gábor  FIAP-díjas természetfotós is, aki május 4-én, pénteken 18.00 órakor a Budai úti könyvtárban megnyitja a tárlatot. Közel 20 esztendeje  foglalkozik a fotózással, 10 éve az összes szabadidejét erre szánja, és kifejezetten büszke arra, hogy képein csak vadon élő állatok szerepelnek. Ő és Lendvai Balázs jó barátok, gyakran járnak közös természetfotózásokra is.

A ragadozó madarakkal nemcsak fotókon, hanem személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők a megnyitón a székesfehérvári Vadmadárkórház vezetője, Dr. Berkényi Tamás jóvoltából. Az elhivatott állatorvos hosszú évek óta foglalkozik sérült vadmadarak gyógyításával. A maradandó károsodást szenvedett ragadozó madarakat nem engedik vissza a természetbe, róluk életük végéig gondoskodnak a Vadmadárkórházban. Dr. Berkényi Tamás egy macskabaglyot és egy vörösvércsét hoz el a megnyitóra, velük együtt tart előadást és hívja fel figyelmünket ismét a természet védelmének fontosságára.

A vadmadarakat természetes élőhelyükön bemutató fotókiállítás május 31-ig tekinthető meg a Budai úti könyvtárban, az intézmény nyitva tartási idejében. Ez alatt az idő alatt a Vadmadárkórház előzetesen bejelentkező csoportok számára filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetést is tart a ragadozó madarakról.

A programot élő madárbemutató vagy origamifoglalkozás egészíti ki.  Felnőtteket, gyerekeket egyaránt várnak, az iskolás csoportoknak is ajánlják a látogatást, hiszen a vakáció előtt egy-egy rendhagyó biológia óra élményszerűbbé teheti számukra az oktatást.  Jelentkezni lehet a Budai úti könyvtárban, a +36 22 329 436 telefonszámon.

Fehérvári színes

 1. Folytatódnak a vetítések a Petőfi moziban - januárban még két filmet láthatunk

  Folytatódnak a filmvetítések hétfő esténként a Petőfi moziban, január 21-én 18.30 órától a Hogyan legyünk szinglik?, január 28-án pedig a Keleti nyugalom - Marigold Hotel című filmet láthatja a közönség. A belépőjegy 500 Ft, mely a vetítések előtt teljes egészében lefogyasztható, vagy a vetítést követően a pénztárban visszaváltható.

  2019.01.21.
 2. Karnevál, forgatag - iskolanyitogató a Széna Téri Általános Iskolában

  A Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola szeretettel vár minden érdeklődő nagycsoportos óvodást január 22-én, kedden, 16:30 órakor a „Karnevál, forgatag…” című játékos, mozgásos, kézműves foglalkozására. A foglalkozás ideje alatt a szülők az iskola épületével ismerkedhetnek meg.

  2019.01.21.
 3. Kutyával az erdőben – a Sóstón se hagyjuk ott kedvencünk után az ürülékét

  Hazánk erdeibe, tanösvényeire, parkerdeibe nagyon sokan kilátogatnak minden évszakban. Van aki sétálni jár, van aki sportolni és nagyon sok család kisgyerekekkel, babakocsival. Sokan magukkal hozzák kis kedvencüket is. Természetvédelmi szakemberek kérik azonban, hogy ezt az erdőben is felelősséggel tegyék a gazdák.

  2019.01.19.
 4. Bélyegkülönlegességekből nyílik kiállítás hétvégén fehérvári gyűjtők anyagaiból

  Január 19-én, szombaton délelőttől két napon keresztül bélyegcsodákat láthatnak a Next Stop Üzletközpont (Holland fasor 1.) aulájába látogatók: a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör tagjainak anyagaiból 10 keretes bemutatót tartanak. A különleges és nívós tárlat megtekintése ingyenes. 

  2019.01.18.
 1. A szépség és a szörnyeteg - a Koch László utca 11. titka

  A Koch László utca villái az 1930-as években épültek, azt követően, hogy a belváros északi oldalán húzódó vizesárok lefedésre került. Bánó kötélverő mester sátortetős háza közelébe a Somogyi család építette fel csinos villáját.

  2019.01.17.
 2. Magbörze lesz szerdán este a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban

  Szerdán este 18 órakor magbörzét szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület. A tagok elviszik a felkínálható magkészletüket, melyek között különleges növények szaporítóanyagai is megtalálhatók lesznek. A rendezvényre minden kertbarátot szeretettel várnak!

  2019.01.16.
 3. Horvát táncház lesz a Kolo együttes és a tököli Délszláv Táncegyüttes tagjaival

  Január 17-én, csütörtökön 17.30 órától horvát táncházba hívja az érdeklődőket a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A táncházat vezeti Rodekné Blahó Márta, a tököli Délszláv Táncegyüttes vezetője, harmonikán közreműködik Halász László a Kolo együttes vezetője. A belépés ingyenes.

  2019.01.16.
 4. Farsangi táncház lesz szombaton a Felsővárosi Közösségi Házban

  Január 19-én, szombaton farsangi táncház lesz a Felsővárosi Közösségi Házban, a Kákics együttessel. A 17 órakor kezdődő eseményen Gula Miklós gyerekeknek tanít táncokat, majd 18 órától Nedvig Bendegúzzal a felnőttek lépnek a parkettre. A belépő 500 forint.

  2019.01.16.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek