Ma van a koraszülöttek világnapja - fehérvári programok a pici hősökért

2011 óta november 17-e a koraszülöttek világnapja. Ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet, és azt a hitet is szeretnék erősíteni, hogy ma már a koraszülöttekből is lehetnek egészséges felnőttek.
2022.11.17. 08:10 |
Ma van a koraszülöttek világnapja - fehérvári programok a pici hősökért

A WHO meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak

A koraszülöttek világnapja az év egyik legfontosabb napja annak érdekében, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülés kihívásaira és terheire. A napot 2008-ban az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért (EFCNI) valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezték, majd 2011-ben lett hivatalos világnap.

A koraszülöttek világnapja alkalmából a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztálya színes programmal kedveskedik volt koraszülöttjeinek és szüleiknek.

Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött halálozás vezető oka. Évente 15 millió koraszülött születik világszerte.

A gyermek születése az egyik legfontosabb, legpozitívabb élmény az életben. A túl korai baba születése jelentős trauma a családok számára. A koraszülés tudatosításának az első lépése: a koraszülések aránya jelentősen csökkenthető az átfogó tájékoztatás, valamint a gondos kezelés és gondozás révén. 

A koraszülés okát általában nem ismerjük. Gyakrabban fordul elő azonban szegény, alacsonyan képzett, rosszul táplált vagy beteges nők között, illetve olyanoknál, akiknek kezeletlen betegségük vagy fertőzésük van a terhesség alatt. Emellett ugyanakkor számos, a felsoroltaktól teljesen független kockázati tényezője is van. A korán elkezdett terhesgondozás mellett kisebb a koraszülés kockázata – írja a koraszulott.com.

Magyarországon évente mintegy nyolcezer gyerek jön koraszülöttként a világra, ezzel Magyarország a középmezőnyben van. Az elmúlt években a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon. A koraszülöttek esetében nagyon fontos a korai fejlesztés ahhoz, hogy ezek a gyerekek felzárkózzanak a 40. hét körül született társaikhoz. A terhesség alatti minden elveszített hét ugyanis körülbelül öt százalékkal növeli a speciális nevelési igény szükségességét iskoláskorban.