M. Tóth 100 – a művész Jókai utcai domborművénél emlékeztek századik születésnapján

Az 1922 április 19-én, száz éve született M. Tóth István festőművész Jókai utcai emléktáblájánál emlékeztek kedden délután. A festő egykori műterménél Székesfehérvár Önkormányzata, a Székesfehérvári Művészek Társasága és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház helyezett el koszorút.
2022.04.19. 18:34 |
M. Tóth 100 – a művész Jókai utcai domborművénél emlékeztek századik születésnapján

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester helyezett el koszorút, majd Tunyogi Gábor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház munkatársa és Végvári Beatrix a Székesfehérvári Művészek Társaságának elnöke emlékezett a művész 2007-ben felavatott emléktáblájánál. A kedd délutáni koszorúzáson Mits Márton szaxofon muzsikája varázsolta el az emlékezőket.

A koszorúzás után az alkotó özvegye, Árkövi Klára mondott köszönetet a fehérvári művészeknek és a város önkormányzatának, hogy ilyen szép sorozattal lehet megemlékezni M.Tóth István századik születésnapjáról. Mint mondta a művészre remélhetőleg száz év múlva majd az utódaink emlékeznek.

Székesfehérváron a napokban kiállításokkal is emlékeztek a 100 éve született M. Tóth Istvánra. A Pelikán Galériában emlékkiállítás nyílt, melyen negyvenkét alkotás ad képet a művész több mint hatvanéves pályájáról. A Maroshegyen a Gárdonyi Géza Művelődési Házban pedig ritkán látható grafikákból és vázlataiból nyílt tárlat.

M. Tóth István festőművész, grafikusművész, tanár megkerülhetetlen alakja a székesfehérvári művészeteknek.

Festményei és köztéri alkotásai számos helyszínen megtalálhatóak, és művei eljutottak többek között Finnországba, Japánba és Kanadába is. Művészeti tevékenységének elismeréséül 1979-ben Székesfehérvárért Emlékérmet, 1982-ben Székely Bertalan-díjat, 1997-ben pedig „Fejér Megye Díszpolgára” címet adományoztak számára.

A Városi Levéltár és Kutatóintézet részletes írással emlékezik a 100 éve született művészre.

M. Tóth István 1922. április 19-én Maroshegyen született, három fiúgyermek közül ő volt a legidősebb. Géplakatos végzettséget szerzett, de már tizenévesként többre vágyott, ötvösmunkákat készített, közben az is kiderült, hogy nem csak szeret, de tud is rajzolni. 19 évesen a szülei tudta nélkül jelentkezett a Magyar Iparművészeti Főiskolára, festő-rajztanári szakon tanult. Erdélyben gyűjtőmunkát végzett, illetve részt vett a Mátyás-templom és a kőröshegyi templom díszítő festésének megújításában. 1945-től az alapképzés után további két évet maradt a főiskolán, művészképzésen. 1947-ben visszatért Székesfehérvárra, néhány évig különböző iskolákban dolgozott, majd 1951-ben lett a Petőfi iskola kinevezett tanára, és ekkor nősült meg először. Innentől kezdődött töretlen művészi pályája: vezetője lett az Észak-dunántúli Képzőművészek Csoportjának, 1961-ben a Szent István Király Múzeumban volt az első kiállítása, melyet számos önálló tárlat és díj követett. 1982-es nyugdíjba menetele alkalmából Székely Bertalan-díjat kapott és 1997-ben lett Fejér megye díszpolgára. 2005-ben kötött házasságot Árkövi Klárával, aki vidám, szeretetteljes, nyugodt életet biztosított a művész utolsó éveiben. M. Tóth István 84 éves korában, 2006-ban hunyt el.