M. Tóth István grafikáiból és vázlataiból nyílt tárlat a Gárdonyiban

A száz éve született M. Tóth István festőművész tiszteletére rendezett kiállítást a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A május 14-ig látogatható kiállításon az alkotó grafikáit és vázlatait láthatja a közönség, a kiállítást Revák István festőművész, a Székesfehérvári Művészek Társasága tagja, valamint Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője nyitotta meg csütörtökön este.
2022.04.14. 18:43 |
M. Tóth István grafikáiból és vázlataiból nyílt tárlat a Gárdonyiban

M. Tóth István Maroshegyen született és a nevében szereplő M. betű is erre utal.

Akik manapság Maroshegyet választják otthonuknak és érdeklődnek a kultúra iránt, jöjjenek el a Gárdonyiba és a nézzék meg a kiállítást – mondta Brájer Éva a városrész önkormányzati képviselője. Köszönetet mondott Szilvási-Grund Helgának a Gárdonyi vezetőjének és Szűcs Erzsébetnek a Deák Képtár vezetőjének, hogy nem csak a Belvárosban, hanem Maroshegyen is legyen az M. TÓTH 100-nak programja. „Kötelességünk őrizni ezeket az emlékeket és ennek egyik szép példája lesz, hogy hamarosan közterületet nevezhetünk el Maroshegyen M. Tóth Istvánról. Minderről a város képviselő-testülete dönt majd és minden valószínűség szerint a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti teret nevezi majd el a festőművészről a város.”

A kiállítást Revák István festőművész nyitotta meg. Mint mondta a száz éve született M. Tóth István korának megbecsült művésze volt. „A rajz jelentőségével igen kevesen vannak tisztában és egyáltalán nem kevesebb egy rajz, mint egy festmény vagy egy szobor, hiszen ugyanarról szól: a létezés teljességéről. A festmény nyelve a szín, a szoboré a forma, a rajzé pedig a pont, a vonal, a tónus és a vázlat. A rajz gyors, intenzív vizuális gondolkodás.” A kiállításra olyan M. Tóth István képeket válogattak, melyek az ismert fehérvári festőművész kevésbé ismert művészetét mutatja meg.

Szintén a száz esztendeje született művészre emlékező székesfehérvári programsorozat keretében M. Tóth István emlékkiállítás nyílt április 8-án a Pelikán Galériában a Székesfehérvári Művészek Társasága és a Szent István Király Múzeum szervezésében. Április 19-én, kedden 17.00 órakor koszorúzást tartanak az alkotó Jókai utcai emléktáblájánál.