Letette esküjét a Közgyűlés legfiatalabb képviselője Rédei Norbert

A pénteki közgyűlésen tette le önkormányzati képviselői esküjét Rédei Norbert, aki a DK, JOBBIK, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum Mozgalom, MSZP, Párbeszéd Magyarországért Párt közös kompenzációs listáján szerepelt. A Széchenyiben végzett, 23 éves fiatalember egy multinacionális cégnél informatikai üzleti elemző. Szabadidejében középkori fantasy regényeket olvas, nagy kedvence Tolkien, érdekli a történelem, a filozófia, a szociológia és ha ideje engedi túrázik.
2022.10.28. 11:24 |
Letette esküjét a Közgyűlés legfiatalabb képviselője Rédei Norbert

Mi inspirálta és mikor kezdett el érdeklődni a közélet iránt?

Amikor nézem a Partizán életút interjúkat, megindít az, hogy sokaknak már volt a szüleitől kapott olyan politikai élménye, ami meghatározó az életében. Nekem ilyen örökölt szocializációm nincs. Bodajki származású vagyok és nincsenek mély politikai gyökereim. Fiatalkorom óta vonzott a történelem, azt mondhatjuk rokon területnek. 2018 tájékán kezdtem el aktívabban követni a politikát és a napi közéletet. Akkoriban, amikor a Momentum fehérvári aktivistáival megismerkedtem és beszélgettünk, sok kérdésben egyezett a véleményünk, sok dologban kevésbé, ez pedig a mai napjaig kitart és világnézetileg egy sokszínű, elfogadó közösségre leltem.

Az előző önkormányzati választásokon a Palotavárosban indult képviselőjelöltként. Mik voltak a tapasztalatai?

Nehéz körzet, hiszen Farkas László már nagyon régóta önkormányzati képviselő és sokszor szembesültem azzal, amikor jártam a körzetet, hogy sokan személyes jóbarátként ismerik a környéken. Remek tapasztalatszerzés volt és sok problémát igyekeztünk behozni a politikai gondolkozásvilágunkba. Azt gondolom bármilyen eredmény is született, megérte, folytatni kell a munkát.

Mik a legfőbb értékek amit képviselni fog a Közgyűlésben?

Baloldali embernek tartom magam családi hátteremtől is vezérelve, hiszen nem voltunk a rendszerváltás nyertesei. Ami már mondhatni saját politikai eredetélményem az az, hogy elég fiatalon megtanultam, hogy Magyarországon tisztességes munkáért az esetek többségében nem jár tisztességes bér. A Covid alatt 2020-ban, amikor lelassult egy kicsit a világ és leültem gondolkozni, akkor forrt igazán ki bennem a világlátásom. Globalizációkritikus és baloldali irodalmat kezdtem el olvasni, nagyon szeretem Lányi András írásait. Ekkor kezdtem el foglalkozni a brit Labour Party történetével is, sokat olvastam Attlee-től és Attlee-ről, akit a mai napig példaképemnek tartok. Ezek, és a pártban szerzett gyakorlatiasabb szocializációm segítettek abban, hogy a világnézetem az legyen, ami ma.

Milyen érzésekkel ül be a képviselői padba?

Van bennem egy természetes izgulás, de ugyanúgy bennem van a tanulási vágy. Fontos, hogy fel kell készíteni a helyi szervezetünket a következő időszakra és magamat is, hogy eredményesen képviselni tudjak egy választókörzetet. Meg kell tanulnom hatékonyan politizálni. Senki nem kapja meg automatikusan azt a képességet a képviselői esküvel, hogy hogyan írjon meg egy módosító javaslatot. Tiszelem a választóimat, nem szeretnék olyan dolgokat felajánlani nekik, amik nincsenek a birtokomban.

Ha néhány dolgot ki kéne emelnie, amin változtatna vagy hozzátenne mik lennének azok?

Három nagy terület van, ami kiemelten fontos számomra. Az első a lakhatási kérdés, ami nem látom, hogy kellő fókuszban lenne. Azok a globális tendenciák, hogy elszállnak a lakásárak és az átlag ember számára megfizethetetlenné válnak, erre lehetett volna készülni korábban. Az önkormányzatnak ki kellene bővíteni a lakásállományát, hogy megvédhessen olyan embereket, akik tisztességes munkájuk ellenére nem képesek lakáshoz jutni. Lakást pedig nem csak piacról lehet bevonni, meg kell vizsgálni hány ingatlan van ami felújítás után birtokba vehető lenne, keresni kell a pályázati lehetőségeket, lobbizni kell a kormánynál, mindemellett bevonni az erre szakosodott civil szervezeteket. A Periféria központnak remek anyagai vannak a témában, amelyek segíthetnek egy hosszútávú stratégia elkészítésében. Amikor önkormányzati lakásra gondolok, akkor nem csak a szociális alapon kiadható ingatlanokról beszélek, hanem célzottan bizonyos hiányszakmák részére fenntartott, szolgálati lakásokról. A szociális ellátórendszerre is szeretnék fókuszálni, megismerni a napi kihívásaikat és megvizsgálni, hogyan tudunk a legtöbbet segíteni akár közösségként akár önkormáyzatként. A harmadik fontos terület pedig az oktatás kérdése. Ez inkább kormányzati hatáskör, azonban a városnak itt infrastrukturális segítségnyújtásra van lehetősége. A tanári bérek kérdése most hála Istennek, nagyon forró téma, a szolidaritás kifejezése szerintem az önkormányzati világ szereplőinek is fontos. Remélem, ezek a kezdeményezések eredményesek lesznek.

Ön szerint jó-e, ha szakmai vagy civil kezdeményezésekhez csatlakozik egy politikus?

Egy politikusnak is megvan a joga ahhoz, hogy egy tüntetésen civilként részt vegyen és támogasson ügyeket, hát még politikusként, szavazatokkal és képviselt választókkal a hátunk mögött. Annak örülök leginkább, ha nem transzformáljuk ezeket az ügyeket exkluzívan Orbán elleni szabadságharccá. Ezt meg kell tartani egy szakmai, dolgozói-munkáltatói konfliktusnak, értelemszerűen ez a konfliktus, a magyar kormány és a tanárok között húzódik, nekünk politkusként az alternatíva felmutatása és a szolidaritás kifejezése jut szerepül.

Milyen az együttműködés az ellenzéki frakcióban?

Kampányokban már dolgoztunk együtt és azt gondolom, hogy abszolút működőképes a közös munka. Emberi oldalról kellemes a viszony. Nincsenek olyan félelmeim, hogy az operatív működésben személyi akadályok lennének.