Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.
2018.05.24. 21:15 |

Május 24-e és május 27-e között számos izgalmas zenei élményt kínál Fehérváron a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és a hozzá kapcsolódó „Szállj elő zöld ág” néptánccsoportok találkozója.

A nyitónapon a Szent István Művelődési Házban bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.

A házigazda Kodály Zoltán Iskolát a Bárdos Lajos Gyermekkar, a Kicsinyek Kórusa, és a Legkisebbek Kórusa képviselte a megnyitón.

A Harmonia Gyermekkórus Łukowa városából (Lublin régió) érkezett. A kórust 22 évvel ezelőtt alapították. Az elmúlt évek során 36 alkalommal nyert arany, ezüst és bronzérmet különböző hazai és nemzetközi kórusversenyeken. A gyerekek szerepeltek többek között Oroszországban, Ukrajnában és Litvániában is. A kórus vezetője Sławomir Kuczek.

A Janiga József Művészeti Alapiskola mellett működő gyermekkar 2013 szeptemberében alakult 10, énekelni kedvelő gyermekből. Céljuk a kamaramuzsika megismerése, a kóruskultúra ápolása, valamint a közös éneklés nyújtotta élmények megtapasztalása. A kórus rövid munkássága során főként iskolai ünnepélyeken és városi rendezvényeken mutatkozott be. A kórus a idei évben is bejutott a szlovákiai Éneklő Ifjúság országos döntőjébe. A kórus alapító karnagya Orsovics Yvette, állandó korrepetitora Lucia Kolenčíková a Művészeti Alapiskola pedagógusa.

A kijevi Mykola Lysenko Zenei Középiskola Fiúkórusát 1948-ban alapították. Az évek során az intézményben szá- mos későbbi tehetséges karnagy részesült kiemelkedő szakmai oktatásban, akik később Ukrajna vezető kórusaiban töltöttek be kórusvezető szerepet. A kórus 26 fiatal tehetségből – jövendő karnagyokból áll. A kórus repertoárja körülbelül 100 különböző stílusú műből áll különféle korszakokból, melyek közül kiemelkednek az ukrán egyházi kórusművek és komolyzene, világi vokális és kórusok számára írt mesterművek, népdalfeldolgozások, illetve kortárs zeneszerzők művei. A kórus kitüntetett díjazottja az ukrán és nemzetközi kórusversenynek. Története során számos országban szerepelt sikerrel, például Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Lengyelországban, Oroszországban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban, Lettországban, Litvániában és Spanyolországban. A kórus karnagya Mikhailo Vandalovski.

A La Musica Choir 1992-ben alakult. Zdzisław Ohar, a Fryderyk Chopin Általános Iskola zenetanára volt a kórus alapítója, és azóta is ő a kórus vezetője. A kórus tevékenységét egész Lengyelországban ismerik és nagyra értékelik. Számos hazai és külföldi versenyen vettek részt, ahonnan arany, ezüst és bronz minősítéssel tértek haza. A La Musica Choir Kiskórusa 2007 októberében jött létre. Tagjai 9 -16 évesek. Első fellépésük 2008. májusában volt, amelyet a La Musica Kórus megalakulásának 15. évfordulóján tartottak. 2012 óta a kiskórust Karolina Filipczak vezeti, aki a La Musica Kórus második karnagya is egyben.

A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa 1991-ben alakult az V-VIII osztályos tanulókból. Az iskolai koncerteken kívül a kórus részt vesz a város különböző rendezvényein. 13 évig a magyarországi Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvénysorozat társszervezője volt, melyen kétszer is elnyerte a Fesztiválkórus címet. Az énekkar több ízben nyert díjat a körzeti és országos versenyeken. Részt vett többször is az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon, Székesfehérváron és koncertezett számos magyarországi városban. A kórust 2014 óta Boros Beáta vezeti, 2015-től Tifán Csaba Gáspár karnagy is közreműködik.

Kultúra

 1. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 2. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 3. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 4. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 1. A Chicago-ra nem kell várni - egyedi kreatív az autóbuszpályaudvar mellett

  Egyedi köztéri kreatív reklámot talált ki a Vörösmarty Színház a Chicago című produkcióhoz Fehérvár legforgalmasabb pontján. Az autóbuszpályaudvar melletti megállóban láthatják a járókelők a Chicago című darab reklámját "A Chicago-ra nem kell várni" felirattal, középne a két főszereplő: Kiss Diána és Varga Gabriella.

  2018.10.18.
 2. Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása nyílik Kisfaludon

  Október 19-én, pénteken 17 órakor nyílik meg Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot T. Vajda Márta nyitja meg, szeretettel várják az érdeklődőket. A kiállítás november 18-ig lesz látogatható.

  2018.10.18.
 3. Belső világunk és az információrobbanás hatásai - Dr. Freund Tamás előadása

  Október 18-án, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának „Agyhullámok, memória, kreativitás: belső világunk és az információrobbanás hatásai” című előadása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az esemény a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében valósul meg, a belépés díjtalan.

  2018.10.18.
 4. Kiállítással ünneplik a Magyar Festészet Napját a Nyitrai Úti Közösségi Házban

  A Magyar Festészet Napja adja az apropóját Bárány Terézia képzőművészeti kiállításának, melyet október 18-án, csütörtök nyitnak meg a Nyitrai Úti Közösségi Házban Pitti Katalin operaénekes közreműködésével. A tárlat egyúttal tisztelgés is Ballagó Imre festőművész emléke előtt.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka