Lélekmozgató – Magyar parasport nap 2021 a fehérvári iskolákban

Gazdag programokkal, a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlottak Székesfehérváron a magyar parasport nap eseményei hétfőn. Ülőröplabda, csörgőlabda, floorball, gyaloglás és nordic walking bemutató is szerepelt az országos felhíváshoz csatlakozó öt iskola és két civil szervezet programjai között. Az Önkormányzat esélyegyenlőségi referense, Lengyel Zsófia parasportoló pedig személyes gondolatait, tapasztalatait osztotta meg a diákokkal.
2021.02.23. 14:11 |

Öt székesfehérvári oktatási intézmény, az Arany János EGYMI Ezredéves Iskolája, az István Király Általános Iskola, a Széna téri Általános Iskola, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Tóvárosi Általános Iskola, valamint két egyesület, a Vörösmarty Mihály Lakótelepi Sportegyesület és a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által koordinált magyar parasport nap rendezvénysorozathoz.

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag elfogadott határozatba foglalta, hogy a magyar parasport hagyományait és sikereit minden évben február 22-én ünnepeljék az országban. A sportnap célja, hogy közelebb hozza a parasportolókat egészséges embertársaikhoz.

Idén az integrált játékok közül a diákok az ülőröplabdát, a csörgőlabdát és a floorball-t próbálhatták ki. A Vörösmarty Mihály Lakótelepi Sportegyesület és a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség szervezésében pedig gyaloglás és nordic walking bemutató szerepelt a programban. A város további oktatási intézményeiben is kiemelten foglalkoztak e napon a témával. Ebben segítséget nyújtott az Önkormányzat esélyegyenlőségi referense, Lengyel Zsófia parasportoló, aki személyes gondolatait, tapasztalatait osztotta meg a diákokkal.

Sport

 1. Az utolsó öt perc döntött a kosáresőben, kikapott az Alba Fehérvár

  Három hét szünet után folytatódott a kosárlabda-bajnokság, a harmadik helyen álló Alba Fehérvár a Debrecent fogadta. A védekezés egyik oldalon sem volt jó, rengeteg kosár esett és az utolsó negyed felénél is még döntetlen állt az eredményjelzőn. A legvégén aztán sokkal többet rontott, így ismét hazai pályán kapott ki az Alba.

  2021.02.27.
 2. Zalaegerszegen játszik bajnoki mérkőzést a MOL Fehérvár FC vasárnap délután

  Február 28-án, vasárnap 17 órai kezdettel az OTP Bank Liga NB I 23. fordulójában Zalaegerszegen lép pályára a Vidi. A kék-fehér csapat a tabella 8. helyén áll, az eddigi 22 meccséből 7-et megnyert, 4 döntetlen mellett pedig 11 alkalommal vereséget szenvedett. Augusztusban, a szezon első meccsén emlékezetes 3-3 lett a ZTE Arénában játszott bajnoki végeredménye, míg novemberben 2-0-ra nyert a Vidi.

  2021.02.27.
 3. Szabics Imre a Vidi új vezetőedzője, Juhász és Torghelle is a stábban

  Április 1-től Szabics Imre lesz a MOL Fehérvár vezetőedzője. A korábbi 36-szoros válogatott labdarúgó edzőként ezt megelőzően a Sturm Graz és az osztrák nemzeti csapat stábjában dolgozott, de a magyar válogatottnál is segítette Dárdai Pál és Bernd Storck munkáját. A Vidinél segítője lesz Juhász Roland és Torghelle Sándor is.

  2021.02.26.
 4. Folytatják a kosarasok, rangadókkal zárja az alapszakaszt az Alba Fehérvár

  Háromhetes szünet után folytatódik a kosárlabda-bajnokság. A harmadik helyen álló Alba Fehérvárra öt mérkőzés vár még az alapszakaszban, szinte mind rangadó. Szombat este tévés meccsen a negyedik helyen álló Debrecen érkezik az Albához, jövő szerdán pedig jön a Szolnok elleni presztízsmeccs, szintén itthon.

  2021.02.26.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak