Legyen minden út bringaút - flashmob a szabad kerékpározásért

Flashmobot szervezett szerdára a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az értelmetlen és zavaróan elhelyezett "Kerékpárral behajtani tilos" táblákra a város útjain.
2019.08.28. 17:55 |

Szerdán délután a résztvevők flashmob keretében takarták le a Várkörút - Szekfű Gyula utca sarkán elhelyezett "Kerékpárral behajtani tilos" táblát.

A szervező Pásztor László elmondta, hogy a kereszteződésben elhelyezett tábla értelmetlen azért is, mert az adott kereszteződés azonnal feloldja a hatályát, tehát csak zavart okoz a délről érkező autósok és a szabályosan, kerékpárnyomon érkező kerékpárosok fejében. Ráadásul az adott kereszteződésbe minden irányból engedélyezett kerékpárral behajtani, kivéve pont abból az irányból, ahonnan jelzett kerékpárnyomon érkeznek a bicklisek.
A flashmob előtt elmondta, hogy a városban jók a kerékpározás adottságai és gyorsabban lehetne bővíteni a lehetőségeket, ha leszednék az értelmetlenül elhelyezett "Kerékpárral behajtani tilos" táblákat, megnyitnák az egyirányú utcákat az ellenirányú kerékpáros forgalom számára, valamint zárható kerékpár tárolókat létesítenének a lakótelepeken legalább a gépkocsi parkolók számának arányában.
A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete szerint szükség lenne támaszok tömeges elhelyezésére az önkormányzati intézményeknél, valamint a vsúton, iskoláknál, orvosi rendelőknél, kórháznál is. Pásztor László kiemelte azt is, hogy szükség van a kerékpáros infrastruktúra logikus összekötésére, a gyalogos és kerékpáros útfelületek minőségének javítására, a használhatóan sűrű közösségi közlekedés kialakítására és városszéli nagy P+R parkolók kialakítására is a közösségi közlekedésbe kötéssel. Pásztor László szerint szükség lenne arra is, hogy a kerékpáros fejlesztések tervezése során kerékpáros/közösségi közlekedési referenst vonjanak be a döntések előkészítésébe.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek