Legyen minden út bringaút - flashmob a szabad kerékpározásért

Flashmobot szervezett szerdára a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az értelmetlen és zavaróan elhelyezett "Kerékpárral behajtani tilos" táblákra a város útjain.
2019.08.28. 17:55 |

Szerdán délután a résztvevők flashmob keretében takarták le a Várkörút - Szekfű Gyula utca sarkán elhelyezett "Kerékpárral behajtani tilos" táblát.

A szervező Pásztor László elmondta, hogy a kereszteződésben elhelyezett tábla értelmetlen azért is, mert az adott kereszteződés azonnal feloldja a hatályát, tehát csak zavart okoz a délről érkező autósok és a szabályosan, kerékpárnyomon érkező kerékpárosok fejében. Ráadásul az adott kereszteződésbe minden irányból engedélyezett kerékpárral behajtani, kivéve pont abból az irányból, ahonnan jelzett kerékpárnyomon érkeznek a bicklisek.
A flashmob előtt elmondta, hogy a városban jók a kerékpározás adottságai és gyorsabban lehetne bővíteni a lehetőségeket, ha leszednék az értelmetlenül elhelyezett "Kerékpárral behajtani tilos" táblákat, megnyitnák az egyirányú utcákat az ellenirányú kerékpáros forgalom számára, valamint zárható kerékpár tárolókat létesítenének a lakótelepeken legalább a gépkocsi parkolók számának arányában.
A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete szerint szükség lenne támaszok tömeges elhelyezésére az önkormányzati intézményeknél, valamint a vsúton, iskoláknál, orvosi rendelőknél, kórháznál is. Pásztor László kiemelte azt is, hogy szükség van a kerékpáros infrastruktúra logikus összekötésére, a gyalogos és kerékpáros útfelületek minőségének javítására, a használhatóan sűrű közösségi közlekedés kialakítására és városszéli nagy P+R parkolók kialakítására is a közösségi közlekedésbe kötéssel. Pásztor László szerint szükség lenne arra is, hogy a kerékpáros fejlesztések tervezése során kerékpáros/közösségi közlekedési referenst vonjanak be a döntések előkészítésébe.

Közélet

 1. Még ebben a hónapban kinyit a feketehegy-szárazréti posta

  Várhatóan július huszadikán újra kinyit a feketehegy-szárazréti posta. A városrészben lakók március óta nem tudják helyben intézni ügyeiket, a járványhelyzet miatt ugyanis a Magyar Posta a létesítményt ideiglenesen bezárta. Az is kiderült, hogy a régóta várt bővítés nem marad el, csak várat magára.

  2020.07.11.
 2. Szeptemberben lesz a Szóval győzni döntője - a győztes egy napig „polgármester" lehet

  A tavalyi verseny sikere után a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. 2020-ban is meghirdette a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. A 65 jelentkezőből kiválasztott 12 legjobb versenyző szeptember 30-án mérheti össze tudását a Hiemer-házban.

  2020.07.10.
 3. Székesfehérvári Királyi Napok - ezek a tervezett programok augusztusra

  A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra. Augusztus 19-én lesz Öreghegyi Mulatság a Bory téren, ahol este tűzijáték zárja a napot. A belvárosban ezen a napon a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőinek tapsolhat a közönség. Augusztus 20-án és 21-én pedig középkori hangulat lesz a belvárosban.

  2020.07.09.
 4. Polgármesteri látogatás és köszönet a székesfehérvári tűzoltólaktanyában

  A székesfehérvári tűzoltóságra látogatottott csütörtökön Cser-Palkovics András polgármester. Bejárták a laktanyát, egyeztetést folytatott a katasztrófavédelem helyi vezetőivel, és találkozott a fehérvári állomány tagjaival. A köszönetnyilvánítás és a tapasztalatszerzés mellett fontos célja volt a látogatásnak, hogy a város miként tudná segíteni a helyi tűzoltókat.

  2020.07.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2