Legyen gondtalan a strandolás az Adrián! - tanácsok a horvátországi nyaraláshoz

Nyilván kényelmesebb lenne csak úgy, egy szál törülközővel leruccanni a partra, de a horvát Adrián, főleg gyerekkel, ez nem a legkényelmesebb megoldás. Nézzük, mik a legszükségesebbek, amiket érdemes magunkkal vinni a partra?
2019.08.01. 09:11 |
Legyen gondtalan a strandolás az Adrián! - tanácsok a horvátországi nyaraláshoz

- A strandra felhúzható karúszó, öv, tollas, búvárszemüveg, pipa, vízipisztoly, kis lapát, vödör, külön kulacs, pohár, hátizsák-
- Fejvédő, a legjobb, ha vékony, szellős anyagból van, és található rajta napellenző is.
- Napszemüveg: az egészen kicsik számára válasszunk olyat, amely gumipánttal a fejhez rögzíthető, így játék közben sem esik le.
- Érzékeny bőrű gyerekeknek 50 faktoros, egyébként 30 faktoros naptej.
- Napozás utáni bőrnyugtató testápoló.
- Rovarriasztó – bőrre kenhető és a szobába való, konnektorba dugható egyaránt, illetve a rovarcsípések kezelésére alkalmas gél.
- Kis szélvédő sátor vagy napernyő: ha kavicsos, sziklás partra megyünk, akkor a hagyományos, leszúrható napernyő nem jó, mert nem lehet rögzíteni. Erre a célra a kövekkel stabilizálható, zsebes szélvédő sátor a megfelelő.
- Pokróc és strandtörülköző vagy szivacs: ha kavicsos, sziklás partra megyünk, akkor mindenképp vigyünk szivacsos napozóágyat is, mert a köveken még pokróccal is nagyon kellemetlen az ülés-fekvés.
- Termosz és hűtőtáska: akkor is jó szolgálatot tesznek, ha egyébként csak étteremben eszünk, mert a az italokat hűteni kell, egyáltalán nem biztos, hogy mindig árnyékba tudjuk helyezni a cuccunkat, vagy hogy pár lépés távolságra találunk megfelelő büfét, ahol frissítőt vehetünk.

Készüljünk fel mindenre!

Hasznos, ha a kiválasztott szállás lefoglalásakor kötünk egy útlemondási stornó biztosítást is. Ez azokra az előre nem látható esetekre vonatkozik, amik miatt meghiúsulhat a nyaralásunk: pótvizsga, betegségek, balesetek, betörés stb. Ha van stornó biztosításunk, akkor nem vész el a pénzünk: a biztosító visszafizeti a nyaralás (a szálláshely) árát.

Ha komppal is fog utazni a család, akkor különösen érdemes előre felkészülni ebből a szempontból is!

A legnépszerűbb vagy legcsodálatosabb horvát strandok sokszor a szigeteken találhatóak, így könnyen előfordulhat, hogy a nyaralás során kompozni is fogunk. Kompozni pedig jó, hiszen csaknem ugyanazt az élményt nyújtja, mint a tengeri hajókázás. Azonban nem árt, ha felkészülünk a legfontosabb tudnivalókból, főleg, hogy gyerekekkel nagyon kellemetlen lenne plusz órákat várakozni az esetleges hiányosságok miatt. Összeszedtünk most ezekből kilencet, amelyeket érdemes észben tartani kompozás előtt és közben.

Foglaljon jegyet online!

Minden olyan nemzetközi kompkikötőben, amely más országokkal is összeköti Horvátországot, előzetesen online lefoglalhatóak a jegyek, és ez a helyi kompok többségére is érvényes. Érdemes tehát előzetes érdeklődni a lehetőségekről, mert így sokkal kényelmesebb az utazás, és a helyünk is biztosított lesz. Ha segítségre vagy tanácsra van szüksége a kompok foglalásakor, a Croatia Ferries oldalon angol nyelven részletes útmutatót talál. Időről időre ellenőrizze a járatok indulását!

Többször keressen rá a kívánt járatra!

Az online foglalás során előfordulhat, hogy a kompok egy része nem jelenik meg a találati listában – ennek oka, hogy a menetrendek még nincsenek véglegesítve a komptársasággal, így ha elsőre nem talált megfelelő járatot, érdemes pár nap múlva visszalátogatni, és ellenőrizni az indulásokat.

Milyen dokumentumok szükségesek a kompozáshoz?

Minden nemzetközi komp esetében valamennyi utasnak érvényes útlevéllel kell rendelkeznie, hogy elhagyhassa a kompot. A helyi (belföldi) kompjáratra csak az érvényes kompjegy szükséges. Fontos azonban szem előtt tartania, hogy Horvátországban a törvény szerint mindig Önnél kell lennie a személyes iratoknak (útlevél, személyi igazolvány).

A Jadrolinija komptársaság már árul online autós kompjegyet

A Jadrolinija által üzemeltetett helyi gyalogos utasszállító hajók esetében legtöbbször már évek óta online foglalására is lehetőség nyílt a Jadrolinija oldalon. Az útvonalkeresőben ellenőrizheti, hogy úti célját megközelítheti-e helyi kompjáratokkal (ezek az útvonalak csak a gyalogos gyorsjáratú katamaránhajókra vonatkoznak). A Jadrolinija online foglalásában azonban mostantól már lehetőség van autós kompjegyek online foglalására is.

A helyi, horvát kompokra is érdemes előre foglalni

Előzetes foglalás a helyi kompokra szintén lehetséges, sőt ajánlott is: például a Kapetan Luka komptársaság által indított Split-Brac-Hvar-Korcula-Mljet-Dubrovnik katamarán komp útvonalára a társaság honlapján foglalhat.

Nemzetközi kompjáratokkal is utazhat

Olaszországból Horvátországba a következő kikötők között közlekedő kompokra foglalhat online jegyet a croatiaferries.com oldalon: Ancona-Split, Ancona-Zadar, Bari-Dubrovnik, valamennyi Pescarából induló kompra, valamint a Velencéből Isztriába közlekedő kompokra.

Mennyivel korábban kell eljutnia a kikötőbe?

Társaságtól függően változik, de a legtöbb járat esetében indulás előtt körülbelül 40 perccel érdemes megérkezni a kikötőbe. A pontos részleteket az adott társaság weboldalán ellenőrizheti. Szintén fontos megjegyezni, hogy a kompra szállást csak akkor lehet megkezdeni, ha a beszállás engedélyezve van, ezért túl korán nem érdemes érkezni.

Ne feledje foglalását a helyszínen érvényesíteni!

Fontos tudni, hogy bár a Jadrolinija bizonyos vonalaira online foglalást is végezhet, a nyomtatott foglalási visszaigazolással mindenképp be kell fáradnia a Jadrolinija helyi irodájába, mert csak ott veheti át az utazásra érvényes jegyet. A nyomtatott foglalási visszaigazolás közvetlenül nem érvényes az utazásra.

Autós kompok

Ha kocsijával komphajóra szállna, tanácsos ellenőrizni, hogy van-e lehetősége foglalásra. A komphajókon az autók számára ugyanis a helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Sokáig tart az út? Foglaljon ülést vagy kabint!

Ha a kompos utazása hosszabb ideig tart vagy éjszaka történik, akár gyalogosként is lehetősége van előre lefoglalni egy ülést vagy kabint. Fontos tudni, hogy néhány komphajón nem engedélyezett, hogy a gyalogos utasok lefoglalt ülés nélkül utazzanak, amennyiben éjszakai útról van szó.

Mennyibe kerül a kompozás?

Komppal készül úti céljához? Nézze meg a horvátországi útiköltség kalkulátor segítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!

Fehérvári színes

 1. Második az Alba Bástya csapata

  Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ évek óta részt vesz a Kihívás Napja programban. Idén – a tavalyi évhez hasonlóan – 2. helyen végzett egyik csapatuk a Magyarország Legsportosabb munkahelye országos versenyben.

  2024.06.18.
 2. A Gorlice-Tarnów offenzíva

  Utolsó részéhez érkezik az első világháborúról szóló rendezvénysorozat a Városi Levéltárban. Dr. Horváth Péter kutató ezúttal 1915. májusát veszi górcső alá, az előadás címe: "Az áttörés" – A Gorlice-Tarnów offenzíva jelentősége. A június 20-án, csütörtökön 17 órakor kezdődő eseményre szeretettel várják az érdeklődőket a Városi Levéltár Szekfű Gyula termébe.

  2024.06.18.
 3. Társasjáték délután

  Az olvasók mellet az alkotni vágyók és játékoskedvűek is találnak maguknak programot a Vörösmarty Mihály Könyvtár kínálatában. Június 19-én, szerdán a Pedagógus klubban a mintaKINCStárból „somogyi madárkát” készíthetnek az ügyes kezűek, június 20-án, csütörtökön a Széna téri Tagkönyvtárban érdekes és izgalmas társasjátékokat próbálhatnak ki a látogatók.

  2024.06.18.
 4. Kedvenc Kupa a Szárazréten

  A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub 2024. június 22–23-án rendezi meg országos keresztrejtvényfejtő versenyét a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. A XXII. Kedvenc Kupa egyéni és csapatversenyében kezdő, haladó, mesterjelölt és mester szinteken mérkőznek meg egymással a rejtvényfejtők. 

  2024.06.18.