Történelmi korok, fegyverek és forgatóik, valamint sportágak bemutatkozása Gorsiumban

Nagyszabású, sportos családi és hagyományőrző programnak adott otthont szombaton a Gorsium Régészeti Park. A kellemes szeptemberi időjárást is kihasználva sok család látogatott el a második alkalommal megrendezett Castrumra és a Föveny-napi Ifjúsági Hadtörténeti Találkozóra. A Régészeti Park ősszel is várja a látogatókat, akik többféle múzeumpedagógiai foglalkozásra is bejelentkezhetnek.
2023.09.16. 17:03 |
Történelmi korok, fegyverek és forgatóik, valamint sportágak bemutatkozása Gorsiumban

Szombaton érdekes programok sorával várták a családokat Tácra.

Hagyományőrzők középkort idéző sátrai és műhelyei a Fövenyen, illetve izgalmas sportküzdelmeknek otthont adó ringek és a 175 éves Magyar Honvédség tevékenységét bemutató sátrak színesítették a táci Gorsium Régészeti Parkot szombaton. Szép számmal érkeztek is a családok, hogy bekapcsolódjanak a II. Castrum – A nagy légiós sportágválasztó és családi nap, valamint a Föveny-napi Ifjúsági Hadtörténeti Találkozó programjaiba..

„Ezen a helyszínen a római kortól a II. világháború végéig folyamatosan volt katonai jelenlét és tevékenyég. A sport pedig úgy kapcsolódik ehhez, hogy már az ókortól ez volt az alapja az egészséges testnek és léleknek, no meg nem utolsósorban a katonáskodásnak is.” – mesélt az ÖKK kérdésére a szombati programok létrejöttéről Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park szakmai vezetője. Mint kiemelte: a területen a nagyon modern dolgok – például a harc VR-szemüvegben – jól megférnek a bemutatókon a II. világháborús fegyverekkel, a jurtával érkezett íjászokkal és a középkori hagyományőrzőkkel.

Korábbi beszélgetések és Gorsium, mint egy sokféle programra alkalmas, izgalmas helyszín inspirálták a szervezőket. A Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület összefogott a Szent István Király Múzeum – Gorsium Régészeti Parkkal, így született meg a sportos és honvédelmi programokra épülő családi nap – mondta el Pletser Ádám, az iGenerációért Egyesület elnöke. Hozzájuk csatlakozott az idén 175 éves Magyar Honvédség is, bemutatkozójával és toborozójával. A Honvéd Szondi SE jóvoltából pedig igazán sokféle sportágat kipróbálhattak a látogatók.Az időjárás kedvezett ezen a hévégén a szabadtéri programoknak, azonban a fő rendezvényszezon idénre véget ért a Régészeti Parkban. Gorsium természetesen továbbra is várja a látogatókat – erősített meg Kovács Loránd Olivér. Vannak állandó látnivalók és van saját múzeumpedagógusuk is, így gyermek- és felnőtt csoportoknak többféle, elsősorban a római korral foglalkozó minirendezvényeket is tudnak tartani. Ez érdeklődéstől függően szólhat az ókori katonaságról, a polgári életről, vagy kapcsolódhat egy-egy, a területen található épülethez is – erősítette meg a Park szakmai vezetője.