Látványos megnyitóval kezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok

A Városház tér ünnepi fényeinek felkapcsolásával és a Fény utca történelmi mozgó képregényének elindításával ünnepélyes keretek között kezdődött el pénteken este a Királyok Napok idei programsorozata. A megnyitón Blaskó Péter színművész mutatta be a közönségnek az óriásbábok családját Géza fejedelemtől III. Béláig, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra.
2017.08.11. 22:21 |

Ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Királyi Napok rendezvénysorozata évről évre bebizonyítja, hogy megfér egymás mellett a hagyományok tisztelete és a modernitás. Az ünnepség díszvendége Dr. Papp László, Debrecen polgármestere volt.


Fotók: Simon Erika, Bácskai Gergely

Az ünnepélyes megnyitó a Királyi Napok „főszereplőinek”, az óriásbábok családjának bemutatásával kezdődött Géza fejedelemtől III. Béláig. Blaskó Péter színművész röviden ismertette valamennyi uralkodó élettörténetét, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra. A zenekart azért alapította meg 2002-ben a Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Bubnó Tamás, hogy a bizánci zenekultúra sokszínűségét mutassák meg a nagyvilágnak.

Az időközben Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé váló Szent Efrém Férfikar repertoárja rendkívül sokszínűvé vált, köszönhetően a tagság különleges zenei és kamarazenei képességeinek. Egyházzene a középkortól napjainkig, kortárs kompozíciók, popzenei feldolgozások, gospelek és a magyar zeneszerző-óriások művei mind meghallgathatók a Szent Efrém Férfikar előadásában.

Ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Királyi Napok megnyitója néhány lépésre zajlik attól a nemzeti és szakrális helytől, ahol az egykori koronázó templom állt és ami elpusztult a történelem viharainak következtében, de a fehérváriak lelkében és szívében tovább él. „Szeretnénk a Királyi Napok rendezvény sorozatával évről évre bebizonyítani azt, hogy lehet egyszerre a történelmet tisztelni, az értékeket átadni, és közben egy modern városban élni. Azért lehet, mert az emberek mosolyogva eljönnek, hogy ezeket az értékeket magukba szívják, és úgy mennek tovább, hogy jól érzik magukat a barátokkal, ismerősökkel, családtagokkal.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, aki azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezzék jól magukat és vigyék tovább lelkükben és azt a keresztény kultúrát, ami nélkül ma ez a város nem létezhetne.

Papp László, Debrecen polgármestere a cívis város polgárainak üdvözletét tolmácsolta Székesfehérvárnak. Felidézte, hogy amikor tavaly novemberben Székesfehérvár polgármestere felkérte, hogy vegyen részt a Királyi Napok megnyitóján, egy percig sem habozott, hogy elfogadja-e a felkérést. "Fehérvár a magyar nemzet számára történelmi múltját tekintve kiemelkedő jelentőséggel bír. Mindkét város, Debrecen és Fehérvár is fontos szerepet töltött be az ország történelmében, hiszen Fehérvár, a királyok városaként évszázadokon keresztül volt az ország fővárosa, míg Debrecen 1848-49-ben, a szabadságharc időszakában, majd a második világháború végén, 1944-45-ben töltötte be az ország fővárosa szerepét. Közös az is, hogy mindkét város polgárai büszkék történelmi hagyományaikra.” - fogalmazott a megnyitón Debrecen polgármestere, majd Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen kapcsolat fel a Városház tér ünnepi fényeit, elindítva a Királyi Napok idei programsorozatát.

Közélet

 1. Püspöki mise lesz a Bazilikában Szent István király ünnepén

  Vasárnap, Szent István király ünnepén, 10.30 órakor Székesfehérvár papságával koncelebrált püspöki mise lesz a Székesegyházban. Augusztus 20-án emlékezünk arra a napra, amikor 1083-ban László király a királysírból a Székesfehérvári Bazilika oltárára emeltette az államalapító uralkodó testét a szentté avatás szertartásához. A szentmise után Spányi Antal megyéspüspök megáldja az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2017.08.17.
 2. Püspöki szentmisével ünnepelte Székesfehérvár Nagyboldogasszony napját

  Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Székesegyházban Spányi Antal püspök kedden. Nagyboldogasszony a legrégibb Mária ünnepünk. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

  2017.08.15.
 3. Erdélytől Bécsig hirdeti Szent István városát, Székesfehérvárt

  A Szent István dekorációval ellátott Bombardier Traxx mozdony a következő évben az ország villamosított vasútvonalain fog döntően személyszállító vonatokat húzni, de a nemzetközi forgalomban a Budapest - Brassó és Budapest - Bécs között is jár majd. A „fehérvári” mozdony a következő egy évben körülbelül 240 ezer kilométert fog futni.

  2017.08.15.
 4. Fogadalmi szentmise és az országfelajánlás megújítása a Bazilikában

  Hétfőn, a Szent Istváni-i országfelajánlás napján, a Székesegyházban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Bazilikába, ahol ezt követően központi imaórát tartottak, majd a szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon.

  2017.08.14.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek