Látványos megnyitóval kezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok

A Városház tér ünnepi fényeinek felkapcsolásával és a Fény utca történelmi mozgó képregényének elindításával ünnepélyes keretek között kezdődött el pénteken este a Királyok Napok idei programsorozata. A megnyitón Blaskó Péter színművész mutatta be a közönségnek az óriásbábok családját Géza fejedelemtől III. Béláig, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra.
2017.08.11. 22:21 |

Ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Királyi Napok rendezvénysorozata évről évre bebizonyítja, hogy megfér egymás mellett a hagyományok tisztelete és a modernitás. Az ünnepség díszvendége Dr. Papp László, Debrecen polgármestere volt.


Fotók: Simon Erika, Bácskai Gergely

Az ünnepélyes megnyitó a Királyi Napok „főszereplőinek”, az óriásbábok családjának bemutatásával kezdődött Géza fejedelemtől III. Béláig. Blaskó Péter színművész röviden ismertette valamennyi uralkodó élettörténetét, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra. A zenekart azért alapította meg 2002-ben a Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Bubnó Tamás, hogy a bizánci zenekultúra sokszínűségét mutassák meg a nagyvilágnak.

Az időközben Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé váló Szent Efrém Férfikar repertoárja rendkívül sokszínűvé vált, köszönhetően a tagság különleges zenei és kamarazenei képességeinek. Egyházzene a középkortól napjainkig, kortárs kompozíciók, popzenei feldolgozások, gospelek és a magyar zeneszerző-óriások művei mind meghallgathatók a Szent Efrém Férfikar előadásában.

Ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Királyi Napok megnyitója néhány lépésre zajlik attól a nemzeti és szakrális helytől, ahol az egykori koronázó templom állt és ami elpusztult a történelem viharainak következtében, de a fehérváriak lelkében és szívében tovább él. „Szeretnénk a Királyi Napok rendezvény sorozatával évről évre bebizonyítani azt, hogy lehet egyszerre a történelmet tisztelni, az értékeket átadni, és közben egy modern városban élni. Azért lehet, mert az emberek mosolyogva eljönnek, hogy ezeket az értékeket magukba szívják, és úgy mennek tovább, hogy jól érzik magukat a barátokkal, ismerősökkel, családtagokkal.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, aki azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezzék jól magukat és vigyék tovább lelkükben és azt a keresztény kultúrát, ami nélkül ma ez a város nem létezhetne.

Papp László, Debrecen polgármestere a cívis város polgárainak üdvözletét tolmácsolta Székesfehérvárnak. Felidézte, hogy amikor tavaly novemberben Székesfehérvár polgármestere felkérte, hogy vegyen részt a Királyi Napok megnyitóján, egy percig sem habozott, hogy elfogadja-e a felkérést. "Fehérvár a magyar nemzet számára történelmi múltját tekintve kiemelkedő jelentőséggel bír. Mindkét város, Debrecen és Fehérvár is fontos szerepet töltött be az ország történelmében, hiszen Fehérvár, a királyok városaként évszázadokon keresztül volt az ország fővárosa, míg Debrecen 1848-49-ben, a szabadságharc időszakában, majd a második világháború végén, 1944-45-ben töltötte be az ország fővárosa szerepét. Közös az is, hogy mindkét város polgárai büszkék történelmi hagyományaikra.” - fogalmazott a megnyitón Debrecen polgármestere, majd Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen kapcsolat fel a Városház tér ünnepi fényeit, elindítva a Királyi Napok idei programsorozatát.

Közélet

 1. Fehérvárra látogatott Böjte Csaba és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar

  Szombaton Székesfehérvárra érkezett a VI. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút Böjte Csabával és a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Karral. A ferences rendi szerzetes este a Ciszterci Nagyboldogasszony templomban celebrált szentmisét, a kórus csodálatos énekhangjainak kíséretében.

  2018.07.21.
 2. Robotok, 3D nyomtatók és programozás az Alba Innovár Digitális Alkotótáborában

  Idén nyáron második alkalommal várta Digitális Alkotótáborába a diákokat az Alba Innovár. A hét folyamán a gyerekek szórakoztató formában ismerkedhettek meg a legmodernebb digitális eszközökkel és oktatási rendszerekkel.

  2018.07.21.
 3. Idén is pályázhatnak fehérvári fiatalok pécsi kollégiumi férőhelyekre

  Három fehérvári fiatal elhelyezését biztosítja Székesfehérvár Önkormányzata Pécsen. A férőhelyekre pályázhatnak azok a fehérvári lakosok, akik valamely pécsi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, és kollégiumi felvételi kérelmüket elutasították.

  2018.07.21.
 4. Szombaton Fehérvárra érkezik Böjte Csaba és Balatoni Csillagösvény Missziós Körút

  Július 21-én Székesfehérvárra érkezik a VI. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel és a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Karral. A szentmise 18 órakor kezdődik a Ciszterci Nagyboldogasszony templomban, amelyet koncert követ. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  2018.07.20.

Királyi Napok

Hirdetés

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek