Látványos megnyitóval kezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok

A Városház tér ünnepi fényeinek felkapcsolásával és a Fény utca történelmi mozgó képregényének elindításával ünnepélyes keretek között kezdődött el pénteken este a Királyok Napok idei programsorozata. A megnyitón Blaskó Péter színművész mutatta be a közönségnek az óriásbábok családját Géza fejedelemtől III. Béláig, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra.
2017.08.11. 22:21 |

Ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Királyi Napok rendezvénysorozata évről évre bebizonyítja, hogy megfér egymás mellett a hagyományok tisztelete és a modernitás. Az ünnepség díszvendége Dr. Papp László, Debrecen polgármestere volt.


Fotók: Simon Erika, Bácskai Gergely

Az ünnepélyes megnyitó a Királyi Napok „főszereplőinek”, az óriásbábok családjának bemutatásával kezdődött Géza fejedelemtől III. Béláig. Blaskó Péter színművész röviden ismertette valamennyi uralkodó élettörténetét, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra. A zenekart azért alapította meg 2002-ben a Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Bubnó Tamás, hogy a bizánci zenekultúra sokszínűségét mutassák meg a nagyvilágnak.

Az időközben Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé váló Szent Efrém Férfikar repertoárja rendkívül sokszínűvé vált, köszönhetően a tagság különleges zenei és kamarazenei képességeinek. Egyházzene a középkortól napjainkig, kortárs kompozíciók, popzenei feldolgozások, gospelek és a magyar zeneszerző-óriások művei mind meghallgathatók a Szent Efrém Férfikar előadásában.

Ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Királyi Napok megnyitója néhány lépésre zajlik attól a nemzeti és szakrális helytől, ahol az egykori koronázó templom állt és ami elpusztult a történelem viharainak következtében, de a fehérváriak lelkében és szívében tovább él. „Szeretnénk a Királyi Napok rendezvény sorozatával évről évre bebizonyítani azt, hogy lehet egyszerre a történelmet tisztelni, az értékeket átadni, és közben egy modern városban élni. Azért lehet, mert az emberek mosolyogva eljönnek, hogy ezeket az értékeket magukba szívják, és úgy mennek tovább, hogy jól érzik magukat a barátokkal, ismerősökkel, családtagokkal.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, aki azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezzék jól magukat és vigyék tovább lelkükben és azt a keresztény kultúrát, ami nélkül ma ez a város nem létezhetne.

Papp László, Debrecen polgármestere a cívis város polgárainak üdvözletét tolmácsolta Székesfehérvárnak. Felidézte, hogy amikor tavaly novemberben Székesfehérvár polgármestere felkérte, hogy vegyen részt a Királyi Napok megnyitóján, egy percig sem habozott, hogy elfogadja-e a felkérést. "Fehérvár a magyar nemzet számára történelmi múltját tekintve kiemelkedő jelentőséggel bír. Mindkét város, Debrecen és Fehérvár is fontos szerepet töltött be az ország történelmében, hiszen Fehérvár, a királyok városaként évszázadokon keresztül volt az ország fővárosa, míg Debrecen 1848-49-ben, a szabadságharc időszakában, majd a második világháború végén, 1944-45-ben töltötte be az ország fővárosa szerepét. Közös az is, hogy mindkét város polgárai büszkék történelmi hagyományaikra.” - fogalmazott a megnyitón Debrecen polgármestere, majd Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen kapcsolat fel a Városház tér ünnepi fényeit, elindítva a Királyi Napok idei programsorozatát.

Közélet

 1. Tájsebészet - díjakat kaptak az illegális hulladék ellen harcoló önkéntesek

  Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívására minden esztendőben tucatnál is több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. 2017-ben 22 megyei szervezet, mintegy 1500 önkéntessel, mintegy 307 köbméternyi illegális szemetet számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakón. A programban résztvevőknek kedden, a Hiemer-házban mondtak köszönetet munkájukért.

  2018.03.20.
 2. Magyar-Lengyel Barátság Napja - koncert és rendhagyó testnevelés óra is lesz pénteken

  Lengyel zsonglőr tart bemutatót a Tóvárosi Általános Iskolában, az ünnepi programnak a Szent István Művelődési Ház ad otthont és a "Lengyelország Hangja" tehetségkutatón felfedezett testvérpár ad koncertet a Petőfi Kultúrtanszéken - színes programmal készül a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napjára Székesfehérvár és Fejér megye.

  2018.03.20.
 3. Rákóczi versenynap – több száz Fejér megyei diák ad számot tehetségéről

  Megkezdődött a Rákóczi versenynap a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, ahol közel 300 Fejér megyei diák adhat számot tehetségéről. A különböző szaktantárgyak mellett kispályás labdarúgásban is megmérkőznek a diákok és számos tanuló vesz részt ma a Huszárgyerek, huszárgyerek című Kárpát-medencei gyermekrajzpályázaton is.

  2018.03.20.
 4. Püspöki áldásban részesültek a fehérvári édesapák

  Ünnepi szentmise keretében áldották meg az apákat hétfőn, Székesfehérváron, a Kármelhegyi Boldogasszony templomban. Az egykori szemináriumi templom védőszentjének ünnepén Spányi Antal megyés püspök a város papságával, a papi otthonban élő paptestvéreivel mutatott be szentmisét, kérve Szent József közbenjárását az apai-nagyapai hivatásokért.

  2018.03.20.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek