Látványos felvonulással, ünnepélyes mézlovagavatással zárult a Fehérvári Mézünnep

A mézlovagrendek találkozójával, felvonulással és mézlovagavatással zárult a Fehérvári Mézünnep vasárnap. A második alkalommal megrendezett háromnapos eseményen kóstolókkal, a méz egészségre gyakorolt jótékony hatásairól szóló előadásokkal várták az érdeklődőket a helyi méhészek az Országzászló téren.
2023.08.13. 18:47 |
Látványos felvonulással, ünnepélyes mézlovagavatással zárult a Fehérvári Mézünnep

A Székesfehérvári Királyi Napok „édes” felvezető eseménye, a Szent István Mézlovagrend által második alkalommal megrendezett Fehérvári Mézünnep.

A pénteken kezdődött programsorozat ünnepélyes keretek között zárult vasárnap. Kora délután taláros menet indult az Országzászló térről a Palotai kapu térre, majd a Városház téren át vissza. A díszbe öltözött mézlovagrendek tagjai méltó kíséretet adtak a Fő utcán át végigvonuló mézkirálynőnek, aki a házigazda, Szent István Mézlovagrend nagymestere, Lódi József kíséretében tette meg első hivatalos útját megválasztását követően. Borszéki Viktóriát a hónap elején, Európa legnagyobb méhészeti rendezvényén, a jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón választották meg. A vonuló fehérvári mézlovagok idén is megajándékozták a nézelődőket egy-egy adag aranyló édességgel.

Az Országzászló téren dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Kárpát-medence településeiről (Berettyóújfalu, Csíkszék, Gyergyószék, Gyula, Kaposvár, Nikla, Nyárádszereda, Temerin, Somogyvár) érkezett mézlovagrendeket.

Örömét fejezte ki, hogy a Királyi Napok felvezető hétvégéjén ismét eljöttek a méhészek Székesfehérvárra. A háromnapos találkozó a szakmai beszélgetések mellett remek lehetőséget adott arra is, hogy a vármegye méhészei bemutatkozzanak, megismertessék színes termékpalettájukat az érdeklődőkkel. A magyar gasztronómiához kötődő méz nemcsak ízében finom, hanem az egészséget is szolgálja.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér vármegyei szervezetének elnöke röviden szólt a lovagrendek alakulásának történetéről.

A lovagrendek, így a Szent István Mézlovagrend munkájának is köszönhetően már széles körben ismert a méhek világa és a méz egészséges jótékony hatása. Folyamatos feladatot jelent minden lovagrendnek a mézzel kapcsolatos edukáció terjesztése. Az elnök szólt a Magyar Élelmiszerkönyv azon módosításáról, amely szerint a mézes üvegeken kötelező lesz feltüntetni a származási ország szerinti összetevőket. Ez a hamarosan jogerőre emelkedő módosítás abban segíti a vásárlót, hogy tudatosan válasszon a hazai és a külföldről érkező, kevert minőségű méz között.

Megtiszteltetésnek érzem, hogy mézkirálynőként az első nyilvános szereplésem a Királyok városában volt, emelte ki köszöntőjében a hónap elején frissen megválasztott 2023-as Mézkirálynő. A gyulai Borszéki Viktória szívügyének érzi a magyar méhészek támogatását.  A magyar méz nagyköveteként feladata a termelői magyar mézet és a különböző méhészeti termékeket megismertetni minél szélesebb körben. A méhészettel való találkozásáról elmondta, a párja első generációs méhész és közel három éve kezdte őt bevezetni a méhészkedés rejtelmeibe. Ma már saját méhcsaládjai is vannak.  Már ekkor magával ragadta ez a világ, és szeretne tevékeny részesévé válni a méhésztársadalomnak. Fontos számára a mézfogyasztás népszerűsítése és kiáll a méhek nélkülözhetetlensége mellett.

A mézlovagrendek célja hazánkban, hogy a jól megtermelt magyar mézet itthon fogyasszák el, hangsúlyozta Lódi József.

A nagymester ezt követően felkérte a mézkirálynőt, hogy üsse lovaggá a Szent István Mézlovagrend frissen választott tagját, Antal-Lukácsi Júliát. Az udvarhölgy, aki férjével, Antal István mézlovaggal az általuk létrehozott Apiterápiás Házban a méhekkel, a kaptár levegőjével gyógyítanak.

Fehérvári színes

 1. Mozgás idős korban

  Az egészség hullámhosszán címmel dr. Zahár Ákos főorvos, a Szent György Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője tart előadást 2024. április 18-án, csütörtökön 14.00 órakor a Felsővárosi Közösségi Házban, a „Nem csak a 20 éveseké a világ” Felsővárosi Nyugdíjasklubban, a Havranek József u. 27 szám alatt.

  2024.04.17.
 2. Szakmák utcája április 24-én

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy iskolájának képzési kínálatával ismerkedhet meg az, aki április 24-én 12 és 19 óra között a Széchenyi István Műszaki Technikumba látogat. A Budai út 45-ös szám alatt színpadi programok, toborzópont, katasztrófavédelmi bemutatók és a duális partnerek standjai várják a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

  2024.04.17.
 3. Nyílt nap a Sóstón

  2022-ben nyitotta meg kapuit a Sóstó Vadvédelmi Központ és ezen idő alatt közel 1500 állaton segítettek. Április 21-én születésnapi nyílt napot tartanak, ami egy igazi családi program lesz, sok-sok érdekességgel. Érdemes a látogatást összekötni a Sóstó Székesfehérvár tanösvényen egy sétával, mert ilyenkor tavasszal sok csodás dolgot lehet megnézni a város lüktető zöld szívében sétálva.

  2024.04.16.
 4. Vannak még jegyek

  Április 19-én és 20-án a magyar és a norvég jégkorong-válogatott mérkőzik meg egymással az Alba Arénában. Székesfehérvár új multifunkcionális csarnokában számos közösségi program is várja a sporteseményre kilátogatókat. A jegyek a korábbi nyílt napokon gyorsan elfogytak, most a szombati napra az utolsó 100 VIP-jegyet vásárolhatják még meg az érdeklődők.

  2024.04.16.