Láthatatlan szolgáltatás - tudta, hogy 30 km saját optikai hálózatot működtet Fehérvár?

Az Önkormányzat Informatikai Központ Kft (ÖIK) nem végez túl látványos tevékenységet, viszont annál fontosabb a munkájuk. Az önkormányzati cég látja el a város gazdasági társaságait és intézményeit informatikai szolgáltatásokkal: szervereket üzemeltet, weboldalakat tárol és levelezési rendszereket működtet, de a városi térfigyelő rendszert is fejleszti, illetve működteti.
2023.11.14. 08:56 |
Láthatatlan szolgáltatás - tudta, hogy 30 km saját optikai hálózatot működtet Fehérvár?

Nem túl látványos, de annál fontosabb: a képen az egyik városi szerverterem.

A legtöbb városi bölcsőde, óvoda és szociális intézmény informatikai szolgáltatója az ÖIK, de vannak piaci megrendelései is a cégnek, hiszen a tulajdonos önkormányzat célja, hogy a működés finanszírozása, ne kizárólag önkormányzati forrásból történjen – mondja Barabás Tibor az Önkormányzat Informatikai Központ Nonprofit Kft igazgatója.

Mint kiemelte a másik fő, nagyon fontos tevékenysége a cégnek, a 2008 óta folyamatosan bővülő térfigyelő kamerahálózat építése és biztonságos üzemeltetése. Jelenleg a háromszázat is meghaladja a térfigyelő kamerák száma Fehérváron, ezen felül pedig mintegy 150 biztonsági kamerát is működtetnek a városi cégek egyes telephelyein. A térfigyelő rendszer azonban nem csak a kamerákból áll, nagyon komoly, szigorú törvényi szabályozás szerint működő háttér áll ezek mögött, ami szavatolja a biztonságot. A komoly adminisztratív szabályok mellett fontos szempont a biztonság és a fizikai védelem, továbbá olyan szakmai megoldások, amik kizárják az adatszivárgás lehetőségét.

Rendszeresen cserélik a térfigyelő kamerákat

Ezek a kamerák folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és folyamatosan, a téli éjszakai hidegben és a nyári forróságban a tűző napon is működnek. Ezek jelentős része mozgó, forgatható kamera, melyek többsége folyamatosan úgynevezett őrjárat üzemmódban van. A legidősebb darabok sem több, mint öt évesek a folyamatos cseréknek és a bővítéseknek köszönhetően. Az újabb és újabb kamerák pedig egyre jobb képeket biztosítanak. Ma már szerencsére nem jellemző az sem, hogy a kamerákat bárki rongálja, hiszen ezek úgy vannak elhelyezve, hogy egymást is látják a közterületeken.

Két városi szervertermet is üzemeltetnek

Nem titok, hogy kettő szerverterme is van az Önkormányzat Informatikai Központnak Székesfehérváron. Működik egy tartalék szerverterem is, arra az esetre, ha bármi történne az ÖIK Honvéd utcai telephelyén. A városi adatok másolatai, így biztonságban vannak és rendelkezésre állnak egy valahol máshol található szerverteremben is, ha szükség lenne rá.

Szünetmentes tápegység: teljesítményük 60.000 W, de a Honvéd utcai szerverterem rendelkezik dízel aggregátoros áramellátással is, a hosszabb áramszünetek áthidalása érdekében.

Kevés város büszkélkedhet saját optikai hálózattal

Székesfehérváron az ÖIK-nek saját optikai hálózata van a városon belül, így egy fizikailag is teljesen zárt hálózaton belül lehet a cégek és a szerverterem közötti adatmozgást biztosítani. Barabás Tibor elmondta, hogy lassan harminc kilométer hosszúságú a saját optikai hálózat Fehérváron, ami egyedülálló a magyar városok között.

Nemrégiben a Csalai Hulladéklerakóig épült ki az optikai rendszer és a legújabb fejlesztés, hogy a Vasútállomás déli oldalára, a régi MÁV pályáig is elért a hálózat, ahol az új parkoló kamerázása miatt volt fontos az alap infrastruktúra kiépítése. Ugyancsak a közelmúltban történt, hogy a hamarosan megnyíló új Kőtár felé is kiépült a saját optikai kábel és a térfigyelő rendszer bővítése miatt a kisebb fejlesztések folyamatosak a hálózaton.

Mintegy ezer számítógépet tart karban az ÖIK a Polgármesteri Hivatalban és a városi cégeknél intézményeknél. Ezek szervizelésére saját műhelye is van a cégnek.

Összesen 14 informatikai szakember dolgozik az Önkormányzati Informatikai Központban és jelenleg is van egy gyakornokuk. A cég 2015 óta részt vesz az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális képzésében és van két olyan informatikus kollégájuk is, aki itt végzett és már itt is dolgozik.

Gazdaság

 1. Átadták a legnagyobb csarnokot

  Az Alba-Zöchling Kft. a cég történetének legnagyobb összegű beruházásában 3 milliárd forintból építette fel új raktárcsarnokát. Az új épületet szerdán délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Az alkalommal bejelentették, hogy Cserta János alapító-tulajdonos helyét fia, Cserta Róbert veszi át a cégvezetésben.

  2023.12.06.
 2. Újabb csekk a Vasvárinak

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben is 20 ezer dolláros – közel 7 millió forintos – támogatásban részesítette a STEM természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet a vállalat Alapítványa.

  2023.12.06.
 3. Bővít a Howmet-Köfém

  Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron. Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  2023.12.05.
 4. Óbudai nyílt napok

  Két nyílt napot szerveznek az Óbudai Egyetem székesfehérvári képzéseinek a bemutatására december 11-én, illetve 2024 január 15-én. Az alkalmakon lehetőséget biztosítanak az egyetem duális partnereinek is a kitelepülésre, illetve a tájékoztatók mellett, bemutatják a legújabb laborokat is.

  2023.12.04.