Láthatatlan szolgáltatás - tudta, hogy 30 km saját optikai hálózatot működtet Fehérvár?

Az Önkormányzat Informatikai Központ Kft (ÖIK) nem végez túl látványos tevékenységet, viszont annál fontosabb a munkájuk. Az önkormányzati cég látja el a város gazdasági társaságait és intézményeit informatikai szolgáltatásokkal: szervereket üzemeltet, weboldalakat tárol és levelezési rendszereket működtet, de a városi térfigyelő rendszert is fejleszti, illetve működteti.
2023.11.14. 08:56 |
Láthatatlan szolgáltatás - tudta, hogy 30 km saját optikai hálózatot működtet Fehérvár?

Nem túl látványos, de annál fontosabb: a képen az egyik városi szerverterem.

A legtöbb városi bölcsőde, óvoda és szociális intézmény informatikai szolgáltatója az ÖIK, de vannak piaci megrendelései is a cégnek, hiszen a tulajdonos önkormányzat célja, hogy a működés finanszírozása, ne kizárólag önkormányzati forrásból történjen – mondja Barabás Tibor az Önkormányzat Informatikai Központ Nonprofit Kft igazgatója.

Mint kiemelte a másik fő, nagyon fontos tevékenysége a cégnek, a 2008 óta folyamatosan bővülő térfigyelő kamerahálózat építése és biztonságos üzemeltetése. Jelenleg a háromszázat is meghaladja a térfigyelő kamerák száma Fehérváron, ezen felül pedig mintegy 150 biztonsági kamerát is működtetnek a városi cégek egyes telephelyein. A térfigyelő rendszer azonban nem csak a kamerákból áll, nagyon komoly, szigorú törvényi szabályozás szerint működő háttér áll ezek mögött, ami szavatolja a biztonságot. A komoly adminisztratív szabályok mellett fontos szempont a biztonság és a fizikai védelem, továbbá olyan szakmai megoldások, amik kizárják az adatszivárgás lehetőségét.

Rendszeresen cserélik a térfigyelő kamerákat

Ezek a kamerák folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és folyamatosan, a téli éjszakai hidegben és a nyári forróságban a tűző napon is működnek. Ezek jelentős része mozgó, forgatható kamera, melyek többsége folyamatosan úgynevezett őrjárat üzemmódban van. A legidősebb darabok sem több, mint öt évesek a folyamatos cseréknek és a bővítéseknek köszönhetően. Az újabb és újabb kamerák pedig egyre jobb képeket biztosítanak. Ma már szerencsére nem jellemző az sem, hogy a kamerákat bárki rongálja, hiszen ezek úgy vannak elhelyezve, hogy egymást is látják a közterületeken.

Két városi szervertermet is üzemeltetnek

Nem titok, hogy kettő szerverterme is van az Önkormányzat Informatikai Központnak Székesfehérváron. Működik egy tartalék szerverterem is, arra az esetre, ha bármi történne az ÖIK Honvéd utcai telephelyén. A városi adatok másolatai, így biztonságban vannak és rendelkezésre állnak egy valahol máshol található szerverteremben is, ha szükség lenne rá.

Szünetmentes tápegység: teljesítményük 60.000 W, de a Honvéd utcai szerverterem rendelkezik dízel aggregátoros áramellátással is, a hosszabb áramszünetek áthidalása érdekében.

Kevés város büszkélkedhet saját optikai hálózattal

Székesfehérváron az ÖIK-nek saját optikai hálózata van a városon belül, így egy fizikailag is teljesen zárt hálózaton belül lehet a cégek és a szerverterem közötti adatmozgást biztosítani. Barabás Tibor elmondta, hogy lassan harminc kilométer hosszúságú a saját optikai hálózat Fehérváron, ami egyedülálló a magyar városok között.

Nemrégiben a Csalai Hulladéklerakóig épült ki az optikai rendszer és a legújabb fejlesztés, hogy a Vasútállomás déli oldalára, a régi MÁV pályáig is elért a hálózat, ahol az új parkoló kamerázása miatt volt fontos az alap infrastruktúra kiépítése. Ugyancsak a közelmúltban történt, hogy a hamarosan megnyíló új Kőtár felé is kiépült a saját optikai kábel és a térfigyelő rendszer bővítése miatt a kisebb fejlesztések folyamatosak a hálózaton.

Mintegy ezer számítógépet tart karban az ÖIK a Polgármesteri Hivatalban és a városi cégeknél intézményeknél. Ezek szervizelésére saját műhelye is van a cégnek.

Összesen 14 informatikai szakember dolgozik az Önkormányzati Informatikai Központban és jelenleg is van egy gyakornokuk. A cég 2015 óta részt vesz az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális képzésében és van két olyan informatikus kollégájuk is, aki itt végzett és már itt is dolgozik.

Gazdaság

 1. Munkaerőpiaci támogatások

  A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló GINOP PLUSZ-3.1.1-23-2023-00001 „Pillér” projekt célja a munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése, az álláskeresők és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, valamint a program célcsoportjába tartozók nyílt munkaerőpiacon való tartós integrációja.

  2024.07.18.
 2. Megújult az Alpha Patika

  A megújult Alpha Patika avatóünnepségére került sor hétfőn a József Attila utca 39. szám alatt. Alma referencia patikaként működik a dr. Horváth Máté által vezette gyógyszertár. Szélesebb választékkal, és jelentősen kibővült kiszolgálótérrel találkozhatnak a betegek és azok, akik egészségmegőrzés céljából vásárolnak patikai termékeket.

  2024.07.01.
 3. NAV ellenőrzések

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Velencei-tó térségében ellenőrzik a számla- és nyugtaadást továbbá fokozottan ellenőrzik a jövedéki kiskereskedőknél a jövedéki termékek eredetét. A szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél illetve a fagylalt értékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást valamint az alkalmazottak bejelentését.

  2024.06.27.
 4. Vállalkozásfejlesztési Program

  Vállalkozásfejlesztési Programsorozat keretében nyáron is várja a vállalkozásokat tájékoztató előadásokra, információs napokra, vállalkozói klubokra, tanácsadásokra Fejér vármegye különböző településein a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2024.06.26.