Lányok napja Székesfehérváron a Hydronál és az Óbudai Egyetemen

Idén székesfehérvári helyszínként a Hydro és az Óbudai Egyetem csatlakozott a Lányok Napja országos programsorozathoz. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közelálló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap eseményeire a diáklányokat várják április 25-én, csütörtökön.
2024.04.23. 10:12 |
Lányok napja Székesfehérváron a Hydronál és az Óbudai Egyetemen

A Lányok Napja egy országos, a STEM területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap diáklányok részére.

Ezen a napon felső tagozatos általános és középiskolás lányok látogatják meg az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az eseményt, amely idén április 25-én lesz, 13. alkalommal szervezi meg a Nők a Tudományban Egyesület.

Aki látni szeretné, hogyan készül egy autó váza, szívesen megnézne egy anyagvizsgáló labort, vagy kíváncsi arra, hogyan történik a mikroszkópos vizsgálat, esetleg kipróbálná a lézergravírozást, annak nem kell mást tennie, mint regisztrálni a Hydro székesfehérvári gyárának Lányok Napja eseményére. A résztvevők megismerhetik a környezetvédelmi mérnök, közlekedésmérnök, mechatronikai mérnök, programozó, vegyészmérnök, villamosmérnök, gépészmérnök, fizikus, matematikus, logisztikai mérnök, anyagmérnök szakmákat. A nap végére az is kiderül, mi köze mindennek James Bondhoz?!

Különleges programösszeállítással várják a középiskolás fiatalokat a Lányok Napján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Az április 25-én, csütörtökön 8.30 és 13.00 óra között zajló eseményre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A fiatalok megismerhetik, mivel foglalkoznak az adattudósok, anyagmérnökök, gépészmérnökök, informatikusok, kutatók, mechatronikai mérnökök, mérnökinformatikusok, programozók, villamosmérnökök és sportközgazdászok. Szerveznek egy, a sportgazdasághoz kapcsolódó izgalmas előadást is „Lányok a jövő bajnokai? - Hogyan nyerhetik meg a jövőt a nők a sportvezetésben?" címmel, amelynek vendége Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség ügyvezető igazgatója lesz.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.