Lakossági tájékoztató a könyvtár újranyitásáról, a házi gyermekorvosi rendelésekről és további aktualitásokról

Kinyithatnak a könyvtárak is, ennek fehérvári menetrendjéről, a házi gyermekorvosi rendelésekről, Székesfehérvár új kisfilmjéről, illetve több aktuális témáról is szól dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői lakossági tájékoztatójában. 
2020.06.15. 16:35 |

Tisztelt Fehérváriak!

I. Házi gyermekorvosi rendelések

Az Alba Családorvosi Egyesület tájékoztatása szerint a házi gyermekorvosi ellátásban továbbra is kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban tudnak beteget fogadni. Egy órában maximum 4 beteg látható el Székesfehérváron, áll abban az ajánlásban, amelyet a szakminisztérium érvényben lévő rendelkezései alapján állított össze az Alba Családorvosi Egyesület. A gyermek háziorvosok nevében dr. Wilhelm Róbert, az egyesület elnöke arra kéri a szülőket, hogy a rendelőben viseljék a szájmaszkot, kizárólag a megadott időpontban jelenjenek meg, és ha megoldható, a gyermeket csak egy szülő kísérje. A váróterembe lépéskor mind a gyermeknek, mind kísérőjének ellenőrzik testhőmérsékletét. Az igazolások, szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumok kiadása iránti kéréseiket telefonon jelezhetik. A rendszeresen használt gyógyszerek felírása, e-recept formájában, telefonon keresztül továbbra is kérhető a rendelési időn belül.
A székesfehérvári házi gyermekorvosok elérhetősége megtalálható a város honlapján, a https://www.szekesfehervar.hu/gyermek-haziorvosok-1?parent=196 oldalon.

II. A Vörösmarty Mihály Könyvtár újranyitása

A vonatkozó kormányrendelet lehetővé teszi, hogy június 15-étől a nyilvános könyvtárak bárki számára látogathatóak. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár – az intézményvezető tájékoztatása alapján – 2020. június 16-ától a következő módon nyit ki újra:

1. Csak a Központi Könyvtár, annak részlegei (Felnőtt kölcsönző, Gyermekrészleg, Olvasóterem, Zenei és számítógépes részleg) nyitnak ki hétfőtől péntekig 10-18 óra között, és júniusban szombatonként ezek a részlegek zárva tartanak.

2. A tagkönyvtárak június 23-tól nyitnak ki újra, a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban és a Széna téri Tagkönyvtárban a teraszkönyvtár szolgáltatásai addig is igénybe vehetők maradnak.

3. A Központi Könyvtárból heti egy alkalommal házhoz viszik a könyveket – telefonon, levélben lehet a kéréseket leadni.

4. Olvasók csak maszkban, kézfertőtlenítés után léphetnek be az olvasói terekbe.

5. Csak korlátozott számú olvasó tartózkodhat korlátozott ideig (fél óra) egyidejűleg a könyvtárban. (Helyi adottságoknak megfelelően 3-10 fő.)

6. Az Olvasóteremben lehet újságokat olvasni létszámkorlátozás mellett, lehet fénymásolást kérni. A Zenei és számítógépes részlegben a megfelelő távolságtartás mellett lehet számítógépeket használni.

7. A visszahozott könyveket 48 órára karanténba teszik.

8. Késedelmi díjat még egy hónapig nem számítanak fel.

9. A fiókközi kölcsönzés szünetel.

10. A kölcsönzés gyorsítása érdekében lehet előre kérni a kölcsönözni kívánt dokumentumokat.

Jó hír, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár a korábbi évekhez képest – a jelenlegi helyzetre tekintettel – a nyári zárva tartását csökkentett időtartamra, két hétre korlátozza. Köszönöm a könyvtári kollégáknak, hogy megértik a kialakult helyzetet, és munkájukkal a nyári időszakban is szolgálják a fehérvári olvasóközönséget!

III. Felelősségteljes hozzáállást és összefogást kérek!

Sajnos a járványveszély csökkenésével a politika pontosan abban a mélységben folytatja, ahol az néhány hónapja abbahagyta. Ezért szükségesnek érzem, hogy az ellenzéki önkormányzati képviselők mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva megnyugtassam Önöket. Szeretném ismételten megerősíteni, hogy folyamatosan értékeljük a járványügyi helyzetet és annak társadalmi, gazdasági hatásait. Súlyos következményekről van szó, amelyek kezelésében az üres pártpolitikai veszekedés, a cinikus játszmák és az emberek demagóg félretájékoztatása nem segít, a munka és az összefogás azonban igen.

A város költségvetési biztonságának garantálása mellett továbbra is prioritás, hogy a védekezés eszközei a szakemberek rendelkezésére álljanak (pl. maszk, védőruha, teszt), a városi közszolgáltatások működését biztosítsuk, garantáljuk a mintegy négyezer önkormányzati munkavállaló állását és teljes fizetését, a rendkívüli jutalom kifizetését a védekezésben kiemelkedőt alkotó szakembereinknek – különösen a szociális területen, garantáljuk a kötelező feladatok ellátását, a megemelkedett szociális szolgáltatásokat (pl. települési támogatás álláskeresőknek). A költségvetés közel két héttel ezelőtti módosítása azért vált szükségessé, mert az önkormányzat bevételei a járványhelyzet következményeként drasztikusan elmaradnak (mintegy 7,5-9 milliárd forinttal) a tervezettől. Hangsúlyoztuk azonban, hogy amennyiben a bevételek végül jobban alakulnak majd a most biztonsággal kalkulálhatónál, akkor – bár a most megszólaló ellenzéki képviselők ezeket februárban szavazatukkal nem támogatták – idén is ki fogjuk fizetni a szociális szakembereink (Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, Kríziskezelő Központ, Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon érintett munkatársai) számára a második félévre járó (a települések nagy részében már régóta nem biztosított) cafeteriát, a fehérvári családok számára a születési támogatásokat, az oltási program új elemeit, de bővíthetnénk a helyi gazdaságvédelmi intézkedéseket (pl. fejlesztések, építményadó-emelés egy évvel történő halasztása) is, segítve ezzel a fehérvári vállalkozásokat és védve a munkavállalókat.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy önkormányzatunk ahogy eddig, úgy a jövőben is minden lehetséges támogatást megad a Szent György Kórház számára is. A mostani, előre nem látható helyzet különösen nagy felelősséget ró a közszereplőkre, még az ellenzéki önkormányzati képviselőkre is. Kérem, hogy ezt ők is vegyék figyelembe!

IV. Élj! Láss! Érezz!

Az elmúlt negyedév gazdasági visszaesése legérzékenyebben talán a turizmus és a vendéglátás területeit, valamint az ott dolgozókat érintette, ezért is kiemelten fontos, hogy ebben a szektorban minél előbb talpra álljanak a vállalkozások és általában Székesfehérvár idegenforgalma is. Bár az eddigi eredmények biztatóak, és idén a belföldi turizmus fellendülését várhatjuk, mindezt minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell. Ennek egyik eleme városunk új imázsfilmje, mely a mai napon debütált: https://www.youtube.com/watch?v=bTbCLQlRvs8.

V. Aktuális adatok, információk

- A hétfői adatok szerint az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe 282, az óvodákba pedig összesen 1509 kisgyermeket vittek ma szüleik.

- A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 376 fő. Az aktív betegszám pedig 90 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!

- Székesfehérváron a mai napig összesen 341 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 58 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

- A Járási Hivatal a 2020.06.06-2020.06.12. közötti időszakban a székesfehérvári állandó lakhellyel rendelkező új álláskeresők száma: 71 fő, a székesfehérvári tartózkodási címmel rendelkező új álláskeresők száma: 13 fő.

- Mától kinyitott a Depónia ügyfélszolgálati irodája is, a személyes ügyintézés feltételeiről az alábbiakban olvashatnak:
https://www.szekesfehervar.hu/junius-15-en-hetfotol-ujra-kinyit-a-deponia-ugyfelszolgalati-irodaja.

- Különleges építkezés indult a hétvégén Gorsiumban: egy eredeti méretű római korabeli hajót építenek fel jövő év januárjára, amelyet megnézhetnek, sőt majd elkészülte után ki is próbálhatnak a látogatók. Ez már készülődés a Régészeti Park 2021-es nagykiállítására is. Érdekes részletek az alábbi cikkben olvashatóak:
https://www.szekesfehervar.hu/romai-hajot-kezdtek-epiteni-gorsiumban.

-Mától nyitva tart a Vörösmarty Színház Jegyirodája is. Itt az elmaradt előadásokkal, illetve már a következő évaddal kapcsolatban is lehet érdeklődni, bérletet váltani. Részletes információk az alábbi linken: https://www.szekesfehervar.hu/az-uj-evadrol-es-az-elmaradt-eloadasok-potlasarol-is-tajekoztat-a-szinhaz-jegyirodaja-hetfotol.

Hivatalosan is lezárult a mai nappal a 2019/20-as tanév, amely sok nem várt fordulatot hozott, idén tavasszal pedig a digitális oktatási rend azonnali, országos bevezetését is jelentette. Köszönöm a pedagógusok, a diákok és a szülők összefogását! Az elmúlt hónapokban példás helytállással, igazi csapatmunkában dolgozott mindenki, melynek eredményeként sikeresen zárulhat ez a tanév is. A nyári időszakra értékes találkozásokat, jó pihenést és töltődést kívánok!

dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Esőnapra, az-az szombaton estére halasztották a kertmozi pénteki előadását

  A kiszámíthatatlan időjárás miatt a Városháza díszudvarán pénteken este elmarad az Emma című angol film vetítése. A megváltott jegyek a holnapi, szombati esőnapra érvényesek, az előadás 20.30-kor kezdődik. 

  2020.06.26.
 2. Szúnyoggyérítés lesz kedden Székesfehérváron

  Szúnyoggyérítést végeznek Székesfehérváron június 30-án, jövő kedden napnyugta után. A kezelés során felhasznált anyag melegvérű állatra és emberre veszélytelen. A méhészeket kérik, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

  2020.06.26.
 3. Telefonon érdemes időpontot kérni a házi gyermekorvosi rendelésekre

  A házi gyermekorvosok rendelési és a védőnők fogadási ideje továbbra is változatlan. Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, amelynek keretében továbbra is arra kérik az orvosok a hozzájuk fordulókat, hogy telefonos egyeztetés után keressék fel a rendelőt a megfelelő egészségügyi szabályok betartatása mellett. 

  2020.06.25.
 4. Köszönet a fehérváriak összefogásáért és újrainduló programok a Belvárosban

  „Most, hogy az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba, úgy vélem, ideje ismét – lehetőségeink szerint – élettel megtölteni városunkat: szombaton délután 5 és este 8 óra között Fehérvár művészei visszahozzák a megszokott nyári életet Székesfehérvár szívébe.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András.

  2020.06.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2