Kultúr Cafe Maroshegyen - a város pezsgő kulturális életéről beszélgettek

Pénteken este a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény keretében került sor a Kultúr Cafe programjára a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A beszélgetésen olyan kulturális műhelyek belső titkaiba nyerhetett betekintést a hallgatóság, mint a Zenede Bábszínház, a Szent István Király Múzeum, A Szabadművelődés Háza, vagy a Fejér Megyei Kézműves Egyesület.
2019.02.15. 19:51 |

A Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozat részeként a Kultúr Cafe keretében beszélgettek egymással a város meghatározó kulturális műhelyeinek képviselői Maroshegyen.

A beszélgetést vezető Zsohár Melinda újságíró a közösségépítésről, örömeikről-bánataikról és kulturális műhelyeik sajátosságairól is kérdezte Haraszti Zsigmondot, a Szent István Király Múzeum munkatársát és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagját, Kiss Dorottyát, A Szabadművelődés Háza igazgatóját, Kneifel Imrét, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatóját és az Alba Regia Vegyeskar vezetőjét, Magyarné Tima Zsuzsannát, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI zenepedagógusát, a Zenede Bábszínház ötletadójáta, Szenczi Jánosnét, a Fejér Megyei Kézműves Egyesület elnökét, valamint Brájer Éva alpolgármestert, aki hosszú évek úta tevékenykedik a kultúra területén.
Brájer Éva alpolgármester elmondta, Székesfehérvár Önkormányzata hosszú évek óta hitelfelvétel nélkül működik, a jelenlegi városvezetésnek vissza kellett fizetnie a 2010 előtt felvett hiteleket, amik például a panelprogramból származtak, ebből is következik, hogy több kulturális nagyberuházás még várat magára, mint például egy modern könyvtár, vagy városi hangversenyterem építése. Az elmúlt évek eredményei közül kiemelte, hogy önnáló intézménnyé vált az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, ami komoly minőségi fejlődésen ment keresztül és létrejött a Székesfehérvári Balettszínház is. "Decemberben azt láttam, hogy a hatalmas érdeklődés miatt a balettszínház kétszer ennyi Diótörő előadást is meg tudott volna tölteni, de egyszerűen nem tudtuk hova elvinni, mert a színház minden este foglalt: vagy színházi előadás van, vagy a szimfonikusok koncerteznek, vagy pedig a filharmónia vagy ifjúsági bérlet előadásait hallhatjuk. Ez persze nagy boldogság is, mert hihetetlenül nagy igény van Székesfehéhérváron a kultúrára. Ez abból is látható, hogy a művelődési házaknál is teltház van." - mondta el Székesfehérvár alpolgármestere.
Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy a kormány mintegy 80 millió forintot biztosított a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár felújítására vonatkozó tervek elkészítésére. A művelődési házat nemcsak felújítani szeretnék, hanem komoly színházi technikával is felszerelnék, szeretnék majd ebben az épületben a fehérvári bábszínházat elindítani és visszahozni a maroshegyi bálok hagyományát is. Brájer Éva szólt arról is, hogy Maroshegyből a Sóstó 1-el, a Sóstó 2-vel és a Harmatosvölggyel lassan egy 15 ezres körzet lesz, sokan költöznek ide kisgyerekes családok, így iskolai, óvodai ünnepségeknek, rendezvényeknek is helyet adna majd a felújított Gárdonyi Művház.
A beszélgetés résztvevői közül Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum munkatársa hatalmas és felelősségteljes feladatnak nevezte, hogy lefordítsák a tudományt a hétköznapok nyelvére, ennek kihívásaival találkozik nap mint nap. Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója a város rendkívül gazdag zenei életéről, ezen belül kóruséletéről szólt. Szenczi Jánosné, a Fejér Megyei Kézműves Egyesület elnöke elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kézművesség iránt, ma már nemcsak az Asszonyműhely népszerű, hanem például több tucat férfi jelentkezett a fafaragó foglalkozásokra, akik gyakran gyermekeikkel együtt jönnek. Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója a művelődési házak reneszánszáról szólt, az ő intézményük is teltházzal működik és a legkülönbözőbb művészeti ágaknak, foglalkozásoknak, közösségi tevékenységeknek adnak otthont.

Kultúra

 1. Bach Mindenkinek Fesztivál Székesfehérváron is

  Ötödik alkalommal rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. A tíznapos programsorozathoz 71 település, köztük Székesfehérvár is csatlakozott. A Városház téren és az Evangélikus templomban az ökumenikus kórus ad koncertet csütörtökön és szombaton.

  2019.03.20.
 2. Dr. Máriás és Fábry Sándor kötetének bemutatója a Királykút Emlékházban

  Március 24-én, vasárnap 17 órakor lesz dr. Máriás és Fábry Sándor „Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára” című könyvének bemutatója a Királykút Emlékházban. Vendégek lesznek a szerzők, házigazda Dr. Bakonyi István irodalomtörténész, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.03.20.
 3. Irodalmi szerelmekkel találkozhatunk az Olvasóteremben

  Irodalmi szerelmekkel találkozhatunk holnap délután az Olvasóteremben. Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely lesznek Czinki Ferenc vendégei, akik az életművek áttekintése mellett megidéznek egy másik irodalmi kapcsolatot: Szabó Magda és Szobotka Tibor szerelmét. 

  2019.03.19.
 4. Kisorsolták a X. Fehérvári Versünnep mentorait - indul a felkészülés az áprilisi döntőre

  A mentorsorsolással folytatódott a X. Fehérvári Versünnep. A döntőbe jutott 12 diák felkészülését a Vörösmarty Színház színművészei segítik. A döntősöknek három hetük lesz arra, hogy felkészüljenek a fináléra, amelyet április 6-án, szombaton 10 órától rendeznek meg a Városháza Dísztermében.

  2019.03.19.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka