Különleges időutazás kezdődött - középkori forgatag a Koronázási Ünnepi Játékokon

Középkori piaccal, zenetérrel, lovas táborral, foglalkoztatókkal, jósok és boszorkányok sikátorával és különleges történelemóra-színházzal kezdődött el a Belvárosban és környékén a Koronázási Ünnepi Játékok, ami vasárnapig tart majd. A Koronatanúk kora címmel a Mátyás király-emlékműnél délelőtt Lábodi Ádám és Egger Géza történelemóra-színházát is láthattuk.
2017.08.18. 12:12 |
 A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat idén a negyedik epizóddal jelentkezett, újabb dalbetétekkel, mutatványokkal és sok meglepetéssel.

 

Különleges időutazásban van részük azoknak, akik a Koronázási Ünnepi Játékok idején ellátogatnak Székesfehérvár Belvárosába. Érdekes, színes, interaktív programhelyszínek közül válogathatunk, a Városház téren a középkori piac és középkori városi élet elevenedett meg a Szabad Színház életképeivel. Piaci perpatvaroknak és vásári jeleneteknek is szemtanúi lehetünk. A pergő nyelvű kofák, ravasz kalmárok és korhely komédiások hamisítatlan középkori hangulatot varázsolnak Fehérvár utcáira.

A hangulatot a Jancsárkert árusai és kézművesek teszik teljessé, a járókelők pedig korabeli mesterségeket és attrakciókat is kipróbálhattak. Az interaktív Gólyalábas vásári komédiák táltosokat, szerelmi történeteket idéznek meg, míg Pannon mesék címmel utcaszínház is várta a népes forgatagot. A Mátyás király-emlékműnél Zenetér, a Bartók Béla téren Bábosok tere, a Szent János közben Jósok és boszorkányok sikátora, az Országzászló téren Scola Capitularis Ecclesiae Alba Regiae, vagyis középkori iskola játszóház fogadja a látogatót.

A Szent János közben, a Jósok és boszorkányok sikátorában kártyát vetnek, hörcsöggel jósolnak, szerencsecédulát húznak. A kisebbeknek a kedves Északi boszorkány olvas mesét és óriások teszik próbára a bátor jelentkezőket. Az utcában járók boszorkányjelmezbe bújhatnak, hogy az így készült fotót emlékül magukkal vigyék. A kezdő boszorkányok készíthetnek talizmánt és gyógyfüves cukorkát, valamint megízlelhetik az élet vizét is.

Idén is lódobogástól hangos a Jávor Ottó tér. A lovas hagyományőrző csapatok interaktív foglalkozásokkal a táborélet rejtelmeit fedik fel a kíváncsiak előtt és izgalmas bemutatókkal szórakoztatják a közönséget, akik közül a legbátrabbak a lovak hátára is felpattannak. A Zichy ligetben hagyományőrző csapatok keltik életre a múltat Székesfehérvár szívében a tábori élet bemutatásával és harcászati bemutatókkal.

A Koronatanúk kora címmel a Mátyás király-emlékműnél délelőtt Lábodi Ádám és Egger Géza történelemóra-színházát láthattuk. A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat idén a negyedik epizóddal jelentkezett, újabb dalbetétekkel, mutatványokkal és sok meglepetéssel. A világhírű akrobatikus történelemóra-színházban III. Béla király és kora jelenik meg, miközben fényt derítenek például olyan titkok megfejtésére is, hogy hogyan keletkezett a Szent Korona és ki volt valójában Anonymus.

Fehérvári színes

 1. Toros Nap lesz szombaton - Feketehegy-Szárazrét lakóit várják a rendezvényre

  Toros torkoskodásra várják szombaton Feketehegy-Szárazrét lakóit a közösségi házban. Pecsenye, hurka, kolbász, toros leves és káposzta készül: a disznótoros finomságok elkészítését nemcsak nézni, majd megkóstolni lehet, de szorgos kezeket is várnak a szervezők. 

  2019.02.19.
 2. Mézfesztivál és méhésztalálkozó is lesz hétvégén Székesfehérváron

  Másodszor lesz Mézfesztivál Székesfehérváron és harmincegyedik alkalommal ad otthont városunk az Országos Méhésztalálkozónak és Vásárnak február utolsó hétvégéjén. Február 22-én, pénteken a Belvárosban méz és méhészeti termékek kóstoltatása és vására, lovagrendek felvonulása várja az érdeklődőket, míg 23-án,  szombaton szakmai nap lesz a Videoton Oktatási Központban. Az események részleteiről a szervezők számoltak be kedden, a Hiemer-házban.

  2019.02.19.
 3. Háromszáz méter kolbász tekeredik a Jancsárkertben a VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon

  Február 23–án szombaton hatodik alkalommal kerül sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a hagyományos helyszínen, a Jancsárkert termelői és biopiac területén. A 9 órakor kezdődő fesztiválon a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várja majd a vendégeket lángossal, rétessel és disznótoros ételek gazdag választékával.

  2019.02.19.
 4. Okos füvek, okos fák - Gyalus Boglárka előadása az intelligens növényvilágról

  A növények „intelligens” lények. Ezt a meglepő felfedezést tették a biológusok, akiknek a munkái forradalmasíthatják a növényvilágról alkotott képünket, s rehabilitálják a növényeket az élővilágon belül. Február 24-én, vasárnap 16.30 órakor „Patikaleidoszkóp - Okos füvek, okos fák” címmel Gyalus Boglárka tart előadást az intelligens növényvilágról a Fekete Sas Patikamúzeumban. A belépés ingyenes.

  2019.02.19.
 1. Dub Fx és a Punnany Massif is érkezik a FEZEN-re

  Két nagy fesztiválkedvenccel bővült a lista: a 2019-es FEZEN-re három év után visszatér Dub Fx és itt lesz az idén új lemezzel jelentkező Punnany Massif is. Még folyamatosan bővül a fellépők névsora, de július 24-27. között már biztosan Fehérvárra látogat a Dream Theater, az Airbourne, Majka, az Ignite, a Halott Pénz, az Alestorm, a Life of Agony, a Wellhello, a Firewind, a Queensrÿche és a Follow The Flow is.

  2019.02.18.
 2. Rendhagyó séták indulnak február 24-én, az idegenvezetők világnapján

  Ingyenes, rendhagyó túrákat szerveznek Székesfehérváron február 24-én, vasárnap, az idegenvezetők világnapja alkalmából. A Tourinform Iroda idegenvezetői különleges városi sétákkal készülnek, és az immár hagyományosan, tízedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen ismét felfedezhetik velük az érdeklődők Székesfehérvár rejtett kincseit.

  2019.02.18.
 3. Március 1-ig várja a diákújságírók pályázatait a Táska Rádió

  Városi pályázatot hirdetett felső tagozatos és középiskolás diákújságíróknak a Táska Rádió. Hallottad? Láttad? Ott voltál? Írd meg! – #Székesfehérvár, ez a felhívás szlogenje: kötetlen műfajú újságcikkeket várnak fotókkal, a beküldési határidő március 1-je.

  2019.02.18.
 4. Új online jegyvásárlási rendszert vezet be a Barátság mozi

  Új online jegyvásárlási rendszert vezet be a Barátság mozi, amely a jelenlegi foglalási rendszert váltja fel. A nézők kényelmesen, bankkártyával válthatják meg belépőjegyüket a mozi honlapján.

  2019.02.17.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek