Különleges időutazás kezdődött - középkori forgatag a Koronázási Ünnepi Játékokon

Középkori piaccal, zenetérrel, lovas táborral, foglalkoztatókkal, jósok és boszorkányok sikátorával és különleges történelemóra-színházzal kezdődött el a Belvárosban és környékén a Koronázási Ünnepi Játékok, ami vasárnapig tart majd. A Koronatanúk kora címmel a Mátyás király-emlékműnél délelőtt Lábodi Ádám és Egger Géza történelemóra-színházát is láthattuk.
2017.08.18. 12:12 |
 A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat idén a negyedik epizóddal jelentkezett, újabb dalbetétekkel, mutatványokkal és sok meglepetéssel.

 

Különleges időutazásban van részük azoknak, akik a Koronázási Ünnepi Játékok idején ellátogatnak Székesfehérvár Belvárosába. Érdekes, színes, interaktív programhelyszínek közül válogathatunk, a Városház téren a középkori piac és középkori városi élet elevenedett meg a Szabad Színház életképeivel. Piaci perpatvaroknak és vásári jeleneteknek is szemtanúi lehetünk. A pergő nyelvű kofák, ravasz kalmárok és korhely komédiások hamisítatlan középkori hangulatot varázsolnak Fehérvár utcáira.

A hangulatot a Jancsárkert árusai és kézművesek teszik teljessé, a járókelők pedig korabeli mesterségeket és attrakciókat is kipróbálhattak. Az interaktív Gólyalábas vásári komédiák táltosokat, szerelmi történeteket idéznek meg, míg Pannon mesék címmel utcaszínház is várta a népes forgatagot. A Mátyás király-emlékműnél Zenetér, a Bartók Béla téren Bábosok tere, a Szent János közben Jósok és boszorkányok sikátora, az Országzászló téren Scola Capitularis Ecclesiae Alba Regiae, vagyis középkori iskola játszóház fogadja a látogatót.

A Szent János közben, a Jósok és boszorkányok sikátorában kártyát vetnek, hörcsöggel jósolnak, szerencsecédulát húznak. A kisebbeknek a kedves Északi boszorkány olvas mesét és óriások teszik próbára a bátor jelentkezőket. Az utcában járók boszorkányjelmezbe bújhatnak, hogy az így készült fotót emlékül magukkal vigyék. A kezdő boszorkányok készíthetnek talizmánt és gyógyfüves cukorkát, valamint megízlelhetik az élet vizét is.

Idén is lódobogástól hangos a Jávor Ottó tér. A lovas hagyományőrző csapatok interaktív foglalkozásokkal a táborélet rejtelmeit fedik fel a kíváncsiak előtt és izgalmas bemutatókkal szórakoztatják a közönséget, akik közül a legbátrabbak a lovak hátára is felpattannak. A Zichy ligetben hagyományőrző csapatok keltik életre a múltat Székesfehérvár szívében a tábori élet bemutatásával és harcászati bemutatókkal.

A Koronatanúk kora címmel a Mátyás király-emlékműnél délelőtt Lábodi Ádám és Egger Géza történelemóra-színházát láthattuk. A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat idén a negyedik epizóddal jelentkezett, újabb dalbetétekkel, mutatványokkal és sok meglepetéssel. A világhírű akrobatikus történelemóra-színházban III. Béla király és kora jelenik meg, miközben fényt derítenek például olyan titkok megfejtésére is, hogy hogyan keletkezett a Szent Korona és ki volt valójában Anonymus.

Fehérvári színes

 1. X. Magyar Kisállatfajták Napja Székesfehérváron

  A X. Magyar Kisállatfajták Napját rendezi szombaton a V-061 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület a Fehérvári Civil Központban (volt Technika Házában). A Fehérvári Civil Központban számos magyar galambfajtát csodálhattak meg az érdeklődők, köztük a székesfehérvári bukógalambot, a bácskai hosszúcsőrű keringőt vagy a budapesti magasröptű keringőt.

  2019.09.18.
 2. A fogyasztók jogai napjainkban - téves hiedelmet oszlattak el

  Fogyasztóvédelmi tájékoztatót tartott kedden az érdeklődőknek a Fehérvári Civil Központban Ulcz Miklós, a Székesfehérvári Járási Hivatal fogyasztóvédelmi osztályának munkatársa. A fogyasztók jogai napjainkban címmel meghirdetett előadást lakossági igényekre reagálva kezdeményezte Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő.

  2019.09.17.
 3. Felsőoktatási Sportnap volt kedden a Bregyóban

  Kedden délután újra együtt sportoltak a székesfehérvári egyetemek hallgatói a Bregyóban. A Felsőoktatási Sportnapot a Hallgatói Tanács szervezte: összesen 19 csapat nevezett például a kispályás foci, a strandröplabda és a kosaras streetball sportágakban. 

  2019.09.17.
 4. Őszköszöntő Tóvárosban Korda György és Balázs Klári koncertjével

  Színes színpadi műsorokkal, koncerttel és táncos bemutatóval köszöntik az őszt Tóvárosban. A programok szeptember 20-án, pénteken 16.00 órakor kezdődnek. A sztárfellépő Korda György és felesége, Balázs Klári. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  2019.09.17.
 1. Családi nap és focikupa is lesz szeptember 29-én a Csapó utcai játszótéren

  Családi napot és futballtornát szervez az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért Palotavárosban, a Csapó utcai játszótéren szeptember 29-én, vasárnap délelőtt 10 órától a közösségfejlesztés jegyében. A részletekről a szervezők számoltak be kedden, a családi nap helyszínén.

  2019.09.17.
 2. A Hungarikum együttes ad klubkoncertet A Szabadművelődés Házában

  Szeptember 19-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Hungarikum együttes ad klubkoncertet A Szabadművelődés Háza Sárga termében. A programra a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.09.17.
 3. Székesfehérvár felülnézetből - óriáskereket telepítenek a Zichy ligetbe

  Új időszaki látványossággal gazdagodik Székesfehérvár az év végéig tartó időszakban; óriáskereket telepítenek a Zichy liget Fő utca felőli végébe. Az érdekes utazás alkalmával a látogatók 35 méter magasból csodálhatják meg a Belvárost és környékét. Hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be az attrakciót és ismertette a részleteket Fehérvár polgármestere és az üzemeltető cég képviselője.

  2019.09.16.
 4. Az István, a király című rockoperából ad elő részleteket a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK

  Szeptember 20-án, pénteken a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban részletek hangzanak el az István, a király című rockoperából a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK zenekar előadásában 18 órai kezdettel. Az előadásra a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.09.16.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek