Központban a családbarát szemlélet a székesfehérvári Grundfos-nál

Szerdán reggel a családbarát munkahelyi környezetről és annak közösségformáló erejéről tartottak előadást a Grundfos Magyarország Gyártó Kft-nél. A cég 2018 óta minősített családbarát vállalat, országos szinten is élen jár ezen szemlélet alkalmazásában. A program keretében bemutatták a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány Balansz Programját és a Grundfos jógyakorlatait is.
2023.04.26. 13:35 |
Központban a családbarát szemlélet a székesfehérvári Grundfos-nál

A családbarát szemléletről hallhattak szerdán reggel a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. előadótermében a székesfehérvári piaci szereplők képviselői. A vállalati világban az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy a munkavállalók számára kiemelten a fontos, mennyire támogató és családbarát egy munkahely.

A Grundfos 2018-ban lett minősített családbarát vállalat.

A cég 2019 óta pedig mentorvállalatként szorosan együttműködik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvánnyal, akikkel együtt aktívan részt vesznek a vállalati kultúra családbaráttá alakításában. Ennek jegyében rendezték meg A családbarát szemlélet közösségformáló ereje rendezvényt, melynek során a gazdasági szereplők képviselői szakemberektől kérdezhettek, valamint megoszthatták saját tapasztalataikat.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a székesfehérvári gazdasági szereplők fontosságát emelte ki. Ahogy fogalmazott, az ipar önmagában nem vállalkozásokat jelent, hanem azt a több tízezer embert, aki a gazdaságban nap mint nap dolgozik. „Ez az alkalom ezeknek az embereknek a mindennapjairól szól, és nem mindegy, hogy amikor ők a munkahelyükön vannak, hogyan érzik magukat. Fontos, hogy egy munkahely a szakmai kihívás mellett feltöltődést és stabilitást is jelentsen.” – fogalmazott a munkavállalók érdekeiről a városvezető, majd hozzátette: az új generációk munkaerőpiacra lépésével még fontosabb, hogy egy vállalatnál családbarát, otthonos környezet alakuljon ki. Mint elhangzott, a fiatalok ott fognak élni és dolgozni, ahol jól érzik magukat, így a székesfehérvári cégeknek globális szinten kell versenyezniük a munkaerőért. A polgármester elmondta, az Önkormányzat több mint 4000 embert foglalkoztat a városban, így a tanácskozáson elhangzó jógyakorlatok akár a közigazgatásban is előkerülhetnek.

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány vezetője, Ujvári Enikő több mint egy évtizede, 2012-ben tette le a Balansz Program alapjait. A program a munka-magánélet egyensúlyt, a munkáltató és a munkavállaló közötti empatikus, családbarát kapcsolatot hivatott segíteni. A Balansz közössége ma már több mint 600 aktív vállalatot számlál, így közel 110.000 munkavállaló és családja életét teszi könnyebbé.

„Tudomásunk szerint a Balansz Program az első olyan civil megmozdulás, ami a munkaerőpiacot célozta meg a munka-magánélet témájával, illetve a családbarát gyakorlatokkal akkor, amikor még ez nem volt ennyire egyértelmű.” – idézte fel a kezdeteket Ujvári Enikő. A vezető kiemelte a Grundfos szerepét a Balansz Programban, hiszen a cég mentorvállalatként segíti mind az alapítvány, mind a programhoz csatlakozó vállalatok munkáját a szemlelétformálásban. Ujvári Enikő szerint a közösségépítés és a jógyakorlatok megosztása a versenyszférában is működőképes, ennek érdekében olyan közös nevezőket kellett találniuk a cégeknek, mint például egymás munkájának elismerése. A Három Királyfi, Három Királylány vezetője elmondta, hogy tapasztalata szerint sokat fejlődött vállalatok családbarát hozzáállása az elmúlt évtizedben.

A Grundfos már a Balansz Program előtt is aktívan dolgozott a családbarát munkahelyi környezet megteremtéséért, a programhoz való csatlakozással azonban szervezett keretek között tehetik mindezt – emelte ki a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető-igazgatója Udvar Csaba. A vállalat nem csak a saját közösségében, hanem a Balanszhoz csatlakozó cégekkel is aktív kapcsolatot ápol, rendszeresen osztják meg tapasztalataikat, új módszereiket. Udvar Csaba arról beszélt, a legnagyobb kihívás az, hogy ezeket a megoldásokat a céges kultúrába is beillesszék. A hétköznapok színesítése érdekében rendszeresen szerveznek rekreációs programokat, családi napokat és részt vesznek a városi aktivitásokban is. Ahogy az ügyvezető igazgató fogalmazott, a céljuk az, hogy jó érzés legyen a Grundfosnál dolgozni – és ezt a munkavállalóik közül mindenki saját maga is így tapasztalja meg.

Gazdaság

 1. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.
 2. Oktatással segít a Kyndryl

  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóinak számítógépes ismereteit fejlesztik a Kyndryl Informatikai Szolgáltatóközpontjának székesfehérvári munkatársai. Az ingyenes programban a Kyndryl szakemberei önkéntes munkában Excel képzést nyújtanak a kórház HR és gazdasági területein dolgozóknak.

  2024.06.06.
 3. Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

  Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

  2024.06.04.
 4. Szavazzon a fehérvári hotelre!

  A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

  2024.05.29.