Központban a családbarát szemlélet a székesfehérvári Grundfos-nál

Szerdán reggel a családbarát munkahelyi környezetről és annak közösségformáló erejéről tartottak előadást a Grundfos Magyarország Gyártó Kft-nél. A cég 2018 óta minősített családbarát vállalat, országos szinten is élen jár ezen szemlélet alkalmazásában. A program keretében bemutatták a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány Balansz Programját és a Grundfos jógyakorlatait is.
2023.04.26. 13:35 |
Központban a családbarát szemlélet a székesfehérvári Grundfos-nál

A családbarát szemléletről hallhattak szerdán reggel a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. előadótermében a székesfehérvári piaci szereplők képviselői. A vállalati világban az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy a munkavállalók számára kiemelten a fontos, mennyire támogató és családbarát egy munkahely.

A Grundfos 2018-ban lett minősített családbarát vállalat.

A cég 2019 óta pedig mentorvállalatként szorosan együttműködik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvánnyal, akikkel együtt aktívan részt vesznek a vállalati kultúra családbaráttá alakításában. Ennek jegyében rendezték meg A családbarát szemlélet közösségformáló ereje rendezvényt, melynek során a gazdasági szereplők képviselői szakemberektől kérdezhettek, valamint megoszthatták saját tapasztalataikat.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a székesfehérvári gazdasági szereplők fontosságát emelte ki. Ahogy fogalmazott, az ipar önmagában nem vállalkozásokat jelent, hanem azt a több tízezer embert, aki a gazdaságban nap mint nap dolgozik. „Ez az alkalom ezeknek az embereknek a mindennapjairól szól, és nem mindegy, hogy amikor ők a munkahelyükön vannak, hogyan érzik magukat. Fontos, hogy egy munkahely a szakmai kihívás mellett feltöltődést és stabilitást is jelentsen.” – fogalmazott a munkavállalók érdekeiről a városvezető, majd hozzátette: az új generációk munkaerőpiacra lépésével még fontosabb, hogy egy vállalatnál családbarát, otthonos környezet alakuljon ki. Mint elhangzott, a fiatalok ott fognak élni és dolgozni, ahol jól érzik magukat, így a székesfehérvári cégeknek globális szinten kell versenyezniük a munkaerőért. A polgármester elmondta, az Önkormányzat több mint 4000 embert foglalkoztat a városban, így a tanácskozáson elhangzó jógyakorlatok akár a közigazgatásban is előkerülhetnek.

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány vezetője, Ujvári Enikő több mint egy évtizede, 2012-ben tette le a Balansz Program alapjait. A program a munka-magánélet egyensúlyt, a munkáltató és a munkavállaló közötti empatikus, családbarát kapcsolatot hivatott segíteni. A Balansz közössége ma már több mint 600 aktív vállalatot számlál, így közel 110.000 munkavállaló és családja életét teszi könnyebbé.

„Tudomásunk szerint a Balansz Program az első olyan civil megmozdulás, ami a munkaerőpiacot célozta meg a munka-magánélet témájával, illetve a családbarát gyakorlatokkal akkor, amikor még ez nem volt ennyire egyértelmű.” – idézte fel a kezdeteket Ujvári Enikő. A vezető kiemelte a Grundfos szerepét a Balansz Programban, hiszen a cég mentorvállalatként segíti mind az alapítvány, mind a programhoz csatlakozó vállalatok munkáját a szemlelétformálásban. Ujvári Enikő szerint a közösségépítés és a jógyakorlatok megosztása a versenyszférában is működőképes, ennek érdekében olyan közös nevezőket kellett találniuk a cégeknek, mint például egymás munkájának elismerése. A Három Királyfi, Három Királylány vezetője elmondta, hogy tapasztalata szerint sokat fejlődött vállalatok családbarát hozzáállása az elmúlt évtizedben.

A Grundfos már a Balansz Program előtt is aktívan dolgozott a családbarát munkahelyi környezet megteremtéséért, a programhoz való csatlakozással azonban szervezett keretek között tehetik mindezt – emelte ki a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető-igazgatója Udvar Csaba. A vállalat nem csak a saját közösségében, hanem a Balanszhoz csatlakozó cégekkel is aktív kapcsolatot ápol, rendszeresen osztják meg tapasztalataikat, új módszereiket. Udvar Csaba arról beszélt, a legnagyobb kihívás az, hogy ezeket a megoldásokat a céges kultúrába is beillesszék. A hétköznapok színesítése érdekében rendszeresen szerveznek rekreációs programokat, családi napokat és részt vesznek a városi aktivitásokban is. Ahogy az ügyvezető igazgató fogalmazott, a céljuk az, hogy jó érzés legyen a Grundfosnál dolgozni – és ezt a munkavállalóik közül mindenki saját maga is így tapasztalja meg.

Gazdaság

 1. KarrierKavalkád Fehérváron

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Konnekt Egyesület 2023. december 2-án, szombaton KarrierKavalkádot szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében, ahol előadások, szakmai beszélgetések, önismereti workshopok segíthetnek abban, hogy a fiatalok megtalálhassák, vagy közelebbről megismerhessék álmaik szakmáját.

  2023.09.25.
 2. Coop Rally Fehérvári megállóval – a minőségi magyar élelmiszereket népszerűsítik

  A COOP üzletlánc a korábbi évek hagyományait követve 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító COOP Rallyt. Az állomások között idén is szerepelt a székesfehérvári Alföldi Tej Kft., amely az elmúlt 20 évben kiemelkedő résztvevőjévé vált a magyarországi tejtermelő és tejfeldolgozó piacnak.

  2023.09.14.
 3. Fehérvári sikerek az Euroskillsen

  Egy arany- és egy ezüstéremmel térhettek haza a székesfehérvári fiatalok a Szakmák Európa-bajnokságáról! A Gdanksban megrendezett Euroskills 2023 versenyen Nagy Dániel, a Vörösmarty Technikum volt diákja épületasztalos kategóriában lett a legjobb, míg Kovács Erik és Farkas Bálint, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói az ipari robotika versenyében második helyezést értek el.

  2023.09.11.
 4. Szczecinekbe szállítanak

  Az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere Daniel Rak aláírásukkal erősítették meg az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén.

  2023.08.31.