Közös séta a mellrák ellen október 7-én, szombaton Székesfehérváron

Az idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára október 7-én. A szombat délelőtti esemény 11 órakor kezdődik az Országalmánál a séta végén pedig a Városház téren felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban.
2017.10.07. 07:22 |
Közös séta a mellrák ellen október 7-én, szombaton Székesfehérváron

Október 7-én, szombaton már hetedik alkalommal rendezik meg azt a sétát Székesfehérváron, amely a szűrések és az önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztési koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a 45 és 65 év közötti hölgyeket várják év végéig emlőszűrésre. Székesfehérváron a Szent György Kórházban kiválóan felkészült szakemberek végzik a vizsgálatot, ami a korábbinál kíméletesebb és gyorsabb is. Arra biztatott mindenkit, hogy ha kap levelet, meghívást, menjen el a vizsgálatra. A szűrés biztonságot ad, az időben megtalált daganat pedig gyógyítható!

A rendezvény háziasszonya Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésznője lesz. Arról beszélt, hogy "nem szabad becsapni saját magunkat, hallgassunk a szívünkre, mert ha harmóniában élünk magunkkal az kihat az egészségünkre is." A rendezvény egyik arca Schéda Szilvia a Fehérvár Médiacentrum műsorvezetője, aki meggyógyult a betegségből. Hangsúlyozta az önvizsgálat fontosságát, amit néhány perc alatt el lehet végezni 45 alatt is.

Ha bármi gyanú van, akkor az időben való felismerés életet menthet.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok felidézte, hogy hét évvel ezelőtt a Nosztalgia Nyugdíjas klub és a Humán Szolgáltató Intézettel és az ANTSZ-szel közösen vonultak először végig a városon rózsaszín lufikkal. Idén is ott lesznek a sétán a Fehérvár Enthroners játékosai, az Alba Fehérvár kézisei és kosarasai és a Fehérvár AV19 hokisai illetve a Fehérvár Szépe döntősei is. Az önvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá arra, hogy a helyszínen is lehet majd jelentkezni a mammográfiás szűrésre.