Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.
2019.04.19. 16:55 |

Nagypénteki keresztény szokás a keresztútjárás, amely során felidézik Jézus szenvedésének egyes állomásait.

A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres útvonal, melyen Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosságot értünk rajta, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek halálra ítélésétől temetéséig. A Palotavárosi Kálváriát még a székesfehérvári születésű Simor János bíboros, prímás, esztergomi érsek nővére építtette 1892-ben a kápolnához vezető úton.

Az idei keresztút-járáson a család állt a Spányi Antal, püspök vezette elmélkedések középpontjában.

Ez ugyanabban az esztendőben történt, mint amikor öccse a temetői kápolnát megépíttette. Az akkori kálvária romjai a ’80-as évek közepéig éktelenkedtek a Palotai út mentén. Rendbehozatalára, felújítására az első tervek 1985 decemberében születtek, és teljes városi összefogást mutattak: a Városszépítő és -Védő Egyesület anyagi segítségével az egyházmegye vállalta a düledező stációk felújítását és restaurálását, illetőleg az elpusztultak pótlását.

Az akkori munkálatok 1987-ben kezdődtek és 1989-ben fejeződtek be. A hiányzó stációk domborműveit pedig Búza Barna készítette el. A kálvária stációi megértek a felújításra, melyet két éve kezdett el Kocsis Balázs, restaurátor.

Az idei nagypénteki keresztútra már mind a tizennégy stáció elkészült.

A stációk arra emlékeztetik a keresztényeket, miként követték egymást az események Jézus földi életének utolsó óráiban. A vér és kínszenvedés útja Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig vezet. A keresztút néhány százméternyi út, amelyen az elítéltnek végig kellett cipelnie keresztjét a katonák gyűrűjében, és az evangélium tanúsága szerint sok embertől kísérve. A stációk számát a 18. században 14-ben rögzítették, a ferences gyakorlat elismerésével.

A közös keresztút-járáson részt vett Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, a város alpolgármesterei és önkormányzati képviselői is.

A keresztút 14 stációja:

1. Jézust halálra ítélik
2. Jézus vállára veszi a keresztet
3. Jézus először esik el a kereszttel
4. Jézus Anyjával találkozik a keresztúton
5. Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet
6. Veronika megtörli kendőjével Jézus arcát
7. Jézus másodszor esik el a kereszttel
8. Jézus beszél a síró asszonyokhoz
9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
10. Jézust megfosztják ruhájától
11. Jézust keresztre szegezik
12. Jézus meghal a kereszten
13. Jézust leveszik a keresztről és Anyja ölébe helyezik
14. Jézust eltemetik

Közélet

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek