Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.
2019.04.19. 16:55 |

Nagypénteki keresztény szokás a keresztútjárás, amely során felidézik Jézus szenvedésének egyes állomásait.

A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres útvonal, melyen Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosságot értünk rajta, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek halálra ítélésétől temetéséig. A Palotavárosi Kálváriát még a székesfehérvári születésű Simor János bíboros, prímás, esztergomi érsek nővére építtette 1892-ben a kápolnához vezető úton.

Az idei keresztút-járáson a család állt a Spányi Antal, püspök vezette elmélkedések középpontjában.

Ez ugyanabban az esztendőben történt, mint amikor öccse a temetői kápolnát megépíttette. Az akkori kálvária romjai a ’80-as évek közepéig éktelenkedtek a Palotai út mentén. Rendbehozatalára, felújítására az első tervek 1985 decemberében születtek, és teljes városi összefogást mutattak: a Városszépítő és -Védő Egyesület anyagi segítségével az egyházmegye vállalta a düledező stációk felújítását és restaurálását, illetőleg az elpusztultak pótlását.

Az akkori munkálatok 1987-ben kezdődtek és 1989-ben fejeződtek be. A hiányzó stációk domborműveit pedig Búza Barna készítette el. A kálvária stációi megértek a felújításra, melyet két éve kezdett el Kocsis Balázs, restaurátor.

Az idei nagypénteki keresztútra már mind a tizennégy stáció elkészült.

A stációk arra emlékeztetik a keresztényeket, miként követték egymást az események Jézus földi életének utolsó óráiban. A vér és kínszenvedés útja Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig vezet. A keresztút néhány százméternyi út, amelyen az elítéltnek végig kellett cipelnie keresztjét a katonák gyűrűjében, és az evangélium tanúsága szerint sok embertől kísérve. A stációk számát a 18. században 14-ben rögzítették, a ferences gyakorlat elismerésével.

A közös keresztút-járáson részt vett Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, a város alpolgármesterei és önkormányzati képviselői is.

A keresztút 14 stációja:

1. Jézust halálra ítélik
2. Jézus vállára veszi a keresztet
3. Jézus először esik el a kereszttel
4. Jézus Anyjával találkozik a keresztúton
5. Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet
6. Veronika megtörli kendőjével Jézus arcát
7. Jézus másodszor esik el a kereszttel
8. Jézus beszél a síró asszonyokhoz
9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
10. Jézust megfosztják ruhájától
11. Jézust keresztre szegezik
12. Jézus meghal a kereszten
13. Jézust leveszik a keresztről és Anyja ölébe helyezik
14. Jézust eltemetik

Közélet

 1. Lakossági kérésre újabb területekkel bővül a fizetőparkolási övezet

  Július elsejétől több új területen is fizetőssé válik a parkolás a városban. Még tavaly született a döntés, amelyre az ott élők véleményét kikérve az önkormányzati képviselők tettek javaslatot. A Városgondnokságon már van ügyfélfogadás a Parkolási Csoportnál, így a lakossági és egyéb parkolási bérleteket, NFC-kártyákat ott lehet megvásárolni. 

  2020.06.05.
 2. Adományozásra buzdítják az "élelmiszerhalmozókat"

  A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet sok háztartásban az élelmiszertartalékok felhalmozásával is járt. A járványügyi intézkedések enyhítésével együtt most itt az ideje átnézni ezeket a tartalékokat, hogy lehetőleg semmi ne menjen veszendőbe. A programhoz átvevőpontként az idén 25 éves SZÉNA Egyesület is csatlakozott.

  2020.06.05.
 3. A csupa mosoly tanító néni titka - a 90 éves Erdei Józsefnét köszöntötték

  A 90 éves Erdei Józsefnét otthonában köszöntötte Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere nevében dr. Kovács Zsoltné. A városrész önkormányzati képviselője ajándékcsomaggal és a miniszterelnök által aláírt emléklappal lepte meg az ünnepeltet.

  2020.06.05.
 4. Fénylő kereszt a város felett - készítsen Ön is fényképet!

  Koncelebrált szentmisével és körmenettel ünneplik Úrnapját Székesfehérváron. A Prohászka emléktemplomban június 13-án, szombaton 20 órakor Spányi Antal megyés püspök a város papságával közösen tart szentmisét.

  2020.06.05.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V