Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.
2019.04.19. 16:55 |

Nagypénteki keresztény szokás a keresztútjárás, amely során felidézik Jézus szenvedésének egyes állomásait.

A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres útvonal, melyen Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosságot értünk rajta, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek halálra ítélésétől temetéséig. A Palotavárosi Kálváriát még a székesfehérvári születésű Simor János bíboros, prímás, esztergomi érsek nővére építtette 1892-ben a kápolnához vezető úton.

Az idei keresztút-járáson a család állt a Spányi Antal, püspök vezette elmélkedések középpontjában.

Ez ugyanabban az esztendőben történt, mint amikor öccse a temetői kápolnát megépíttette. Az akkori kálvária romjai a ’80-as évek közepéig éktelenkedtek a Palotai út mentén. Rendbehozatalára, felújítására az első tervek 1985 decemberében születtek, és teljes városi összefogást mutattak: a Városszépítő és -Védő Egyesület anyagi segítségével az egyházmegye vállalta a düledező stációk felújítását és restaurálását, illetőleg az elpusztultak pótlását.

Az akkori munkálatok 1987-ben kezdődtek és 1989-ben fejeződtek be. A hiányzó stációk domborműveit pedig Búza Barna készítette el. A kálvária stációi megértek a felújításra, melyet két éve kezdett el Kocsis Balázs, restaurátor.

Az idei nagypénteki keresztútra már mind a tizennégy stáció elkészült.

A stációk arra emlékeztetik a keresztényeket, miként követték egymást az események Jézus földi életének utolsó óráiban. A vér és kínszenvedés útja Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig vezet. A keresztút néhány százméternyi út, amelyen az elítéltnek végig kellett cipelnie keresztjét a katonák gyűrűjében, és az evangélium tanúsága szerint sok embertől kísérve. A stációk számát a 18. században 14-ben rögzítették, a ferences gyakorlat elismerésével.

A közös keresztút-járáson részt vett Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, a város alpolgármesterei és önkormányzati képviselői is.

A keresztút 14 stációja:

1. Jézust halálra ítélik
2. Jézus vállára veszi a keresztet
3. Jézus először esik el a kereszttel
4. Jézus Anyjával találkozik a keresztúton
5. Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet
6. Veronika megtörli kendőjével Jézus arcát
7. Jézus másodszor esik el a kereszttel
8. Jézus beszél a síró asszonyokhoz
9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
10. Jézust megfosztják ruhájától
11. Jézust keresztre szegezik
12. Jézus meghal a kereszten
13. Jézust leveszik a keresztről és Anyja ölébe helyezik
14. Jézust eltemetik

Közélet

 1. „ALBA BATTLE ROYAL - a Heated Dispute” - angol nyelvű vitaverseny Fehérváron

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium második alkalommal hirdette meg a tavalyi évben elindított angol nyelvű vitaversenyt a megye középiskolásai számára, az Arconic Alapítvány támogatásával. A megyei vetélkedő az előválogató és az elődöntő után hétfőn érkezett a fináléhoz, melyben vasvári és tópartis diákok mérték össze kommunikációs készségüket, logikus gondolkodásukat és idegen nyelvi tudásukat. 

  2019.05.20.
 2. A harmonikus férfi-nő szövetség - Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának előadása

  Május 21-én, kedden 18 órakor „A harmonikus férfi-nő szövetség” címmel Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója tart előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban (Liszt Ferenc u. 1.) A program a SZÉNA Egyesület szervezésében valósul meg. Belépőjegy: 1.500 Ft. Bővebb információ és előzetes jegyigénylés: SZÉNA Egyesület a Családokért, +3630/849-81-47, szenaegyesulet@gmail.com.

  2019.05.20.
 3. Felszentelték a Budai úti református templom mellett épült gyülekezeti házat és parókiát

  Hálaadó istentiszteletet követően Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke szentelte fel a Székesfehérvári Református Egyházközség Budai úti temploma mellett felépült gyülekezeti házat és parókiát vasárnap. Az istentisztelet részeként ünnepi közgyűlést is tartottak, amelyben beszámoló hangzott el az építkezésről.

  2019.05.19.
 4. Emléktáblát állítanak a hősi halottak emlékére a Püspökségen

  Május 28-án délelőtt 10 órakor a Székesfehérvári Püspökség kertjében az I. Világháború hősi halottainak tiszteletére emléktáblát helyeznek el, a Krajczáros Alapítvány, a Bársony István Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében.

  2019.05.19.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek