Közös emlékezés a gyergyóiakkal – 15 éve készült el az emlékmű a Gac-oldalban

A Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred 1944. szeptember 7-én, Gyergyószentmiklós határában elesett 159 székesfehérvári katonájáról hagyományosan megemlékeznek a székesfehérváriak mellett a gyergyóiak is.
2023.09.13. 13:16 |
Közös emlékezés a gyergyóiakkal – 15 éve készült el az emlékmű a Gac-oldalban

Az idei esztendőben szép jubileum érkezett el: 15 esztendeje, hogy közös összefogással immár emlékmű áll a Gac-oldalban. Az ott szervezett tiszteletadáson Székesfehérvár városát Horváth Miklós Csaba képviselte.

1944. szeptember 7-én hajnalban a székesfehérvári Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred 159 hazát védő katonája vesztette életét a Gac-oldalban egy szovjet előőrs betörése nyomán. 1990-ig nem volt szabad megemlékezni róluk, de mindig voltak bátor emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén.

Majd 2008-ban a Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére, az önkormányzatok támogatásával emlékművet állítottak az erdélyi városban, a tragédia 70. évfordulója előtt néhány nappal, 2014. szeptember 3-án pedig – a gyergyószentmiklósi küldöttség jelenlétében – emlékparkot avattak Székesfehérváron.

A vérontás helyszínén, a Gyergyószentmiklós határában álló Gac-oldalban idén is közösen emlékeztek a két város képviselői a 79 évvel ezelőtt elesett fehérvári honvédekre. A házigazdák nevében Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere mondott beszédet, Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében pedig Horváth Miklós Csaba vett részt a megemlékezésen. Az önkormányzati képviselő szólt az emlékmű-állítás 15 éves jubileumáról és méltatta a gyergyói barátok hosszú évtizedes erőfeszítéseit a hős katonák előtti tiszteletadásban.

„A Szent István-i örökség, az összetartozás érzése ma is él, amit az is bizonyít, hogy 79 évvel ezelőtt, a 800 kilométerről idekerült és hősi halottá lett fehérvári katonákat a felszegiek eltemették, és sírjaikat évtizedeken át gondozták, emléküket ápolták akkor is, amikor nem köszönet, hanem retorzió járt érte!” – ezért is köszönetet mondott Horváth Miklós Csaba, kiemelve a fehérvári Gyergyó Emlékparkot és a hősök előtti, évenkénti fehérvári tisztelgést is.

A Gac-oldali megemlékezésen a Honvédség és Társadalom Baráti Kört Oláh László, az Ifjúsági Tagozat vezetője képviselte.