Rendelőfelújításról és kerékpáros fejlesztésekről is döntöttek a közgyűlésen

Pénteken reggel tartotta közgyűlését a város önkormányzatának képviselő-testülete, amelyen elindították kivitelező kiválasztását a Batthyány utcai rendelő épületének felújítására. Elfogadták azt a javaslatot is, miszerint összesen ezer kerékpártámasz - ebből 250 még az idén - kikerül a város közterületeire.
2018.10.12. 11:20 |

Az ülés elején egyperces néma csönddel emlékeztek a szeptemberben elhunyt Dr. Martyn Gizella háziorvosra.

A testület támogatta a Béke tér 1-es számú társasház utcafronti homlokzatának a felújítását hárommillió forinttal, a Deák Ferenc utca 39. - Horváth István utca 23. szám alatti társasház esetében pedig a lapostető felújításához nyújt a város önkormányzata visszatérítendő(2.4M) és vissza nem térítendő(2.85M) támogatást.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatói pályázatáról is döntött a közgyűlés. A Humán Közszolgáltatói Bizottság egyhangúlag támogatta Buriánné Tarró Edit Erzsébet pályázatát, melyet a testület is egyhangúlag hagyott jóvá. Buriánné Tarró Edit Erzsébet okleveles könyvtáros, történelem szakos tanár és felsőfokú kulturális menedzser, aki 1995-től kezdett dolgozik a Városi Könyvtárban. 2007-től vezeti a Széna Téri Tagkönyvtárat és 2014-től a tagkönyvtári olvasószolgálat osztályvezető helyettese. Kinevezése öt évre szól.

Egy Búr telepi és több Felsővárosi terület, utca pontos nevét rendezte a testület. (A 8275. hrsz. út Madách köz lett, a 3128. hrsz. és 3488. hrsz. Tompa Mihály utca lett, a 3521/1. hrsz., 3521/13. hrsz. és a 3490/2. hrsz. út Gödör utca, a 3489. hrsz. és a 3549. hrsz. pedig Kecskeméti utca lett)

Elfogadták a képviselők a DEPÓNIA közszolgáltatási tevékenységének mérésére vonatkozó beszámolót. Steigerwald Tibor a napirend tárgyalásakor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a számlázási rendszer Fehérváron rendben működik. Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, hogy az intézmények, gazdálkodó szervezetek zöldhulladék elszállítása nem a közszolgáltatás része, ennek ellenére az iskolákkal, óvodákkal partnerségi viszonya van a szolgáltatónak. Mint mondta éves szinten 3.6 köbméternyi zöldhulladékot szállítanak el díjmentesen az intézményektől is.

Döntöttek a Batthyány utcai rendelő épületének felújításáról és elindították a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására.

Több egyeztetést folytatott le a város az elmúlt hetekben, hónapokban a kerékpáros szervezetekkel. Nem csak elvi döntést hozott a testület, hanem az első 250 kerékpártároló kihelyezése is elkezdődik.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a következő években jelentős kerékpáros fejlesztések lesznek Székesfehérváron.

Pásztor László az Magyar Kerékpárosklub fehérvári szervezetének vezetője elismerését fejezte ki a megtörtént fejlesztésekért és mint mondta várják, hogy mielőbb elkészüljenek a tervek is: „Közös érdekünk, hogy biztonságban elérjük az úti céljainkat. Nehéz jól közlekedni éppen ezért gyakorlott jogosítvánnyal is rendelkező kerékpáros aktivisták gyakorlati képzést tartanak Székesfehérváron, ami mindössze egy másfél órás közlekedési túra a városban.” Kérte, hogy az autósok és a kerékpárosok figyeljenek egymásra és üdvözölte a 30-as zónákat is. Hívta a képviselőket, hogy közösen biciklizzenek a városban!

A közgyűlést követően Cser-Palkovics András polgármester kiemelkedően fontos döntésnek nevezte a Batthyány utcai rendelőintézet felújításának megkezdését. Elmondta, hogy a rendelőfelújítási programban az intézmények egy részét uniós forrásból, a másik részét pedig önkormányzati forrásból újítják fel a városban.

Beszélt arról az új bizottságról is, amelyet felállított a közgyűlés és amiben olyan stratégiai jelentőségű, a város jövőjét érintő kérdéseket lesz lehetőség megbeszélni, melyek nem egy-egy évéről döntenek Fehérvárnak, hanem a következő évtizedekben lehetnek meghatározó kérdések. Ilyen például a klímavédelem, a város élhetőségének, környezetvédelmének ügye, vagy a digitalizáció és annak társadalomra gyakorolt hatása, különöse tekintettel a robottechnológia elterjedésére. Ez a bizottság foglalkozik majd az okos város fejlesztésekkel is. A város polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyhangú döntéssel választották meg a bizottság tagjait. Minden parlamenti frakcióval rendelkező, a városi közgyűlésben jelen lévő párt delegálhatott képviselőt a bizottságba. "Az a cél, hogy olyan előkészítő döntéseket hozzunk, amelyek 3-4 ciklussal később éreztetik hatásukat. Létrehoztunk egy olyan kutatócéget is, amelynek pont az a feladata, hogy a döntési folyamathoz szükséges tudományos tevékenységet, a nemzetközi jó gyakorlatokat Székesfehérváron is fel tudjuk használni." - tette hozzá.

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Siklósi Gyula Kutatóintézet felállításáról, amelynek vezetője Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum jelenlegi igazgatója lesz. A múzeum élén változásra kerül sor, új pályázatot írnak ki az igazgatói posztra, ez november 1-jét követően történhet meg.

Tovább erősödhet a város stratégiai szerepe és katonaváros jellege

Cser-Palkovics András polgármester a mai sajtóhírekre reagálva - amelyek a Honvédség átalakításáról és a Honvéd Vezérkar Fehérvárra költözéséről szólnak - elmondta, hogy Honvédelmi Minisztériummal, kormányzati szereplőkkel és katonai vezetőkkel folyamatos, stratégiai kérdéseket érintő egyeztetések zajlanak: "Arra törekedtünk a tárgyalások során, hogy olyan döntések szülessenek, amelyekkel tovább erősítjük a város stratégiai szerepét és olyan meghatározó, a város múltjából is fakadó, katonaváros jelleget is magába foglaló jövőképet vázoljunk fel ezen a területen, amely az erős gazdaság mellett a másik, kiemelkedően fontos lábát jelentik Székesfehérvár fejlődésének." - mondta el Székesfehérvár polgármestere, aki hozzátette, hogy a részletekről hamarosan hivatalos tájékoztatást adnak.

Közélet

 1. A melbourne-i olimpián résztvevő magyar csapat története a színpadon

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek kedden este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvankettő évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2018.10.23.
 2. Az Ötvenhatosok terén emlékezett a város a forradalom és szabadságharc áldozataira

  A forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve az Ötvenhatosok terén kezdődtek a városi ünnepi megemlékezések október 23-án. Beszédében Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi Egyetem rektorhelyettese az 56-os forradalom sajátosságairól és a fehérvári eseményekről is szólt. A részvevők megkoszorúzták a fehérvári sortűzben elhunyt fiatalok emlékművét.

  2018.10.23.
 3. 1956 Székesfehérváron - diákok tüntetéséhez csatlakoztak a gyárak és hivatalok dolgozói

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként pedig a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumban őrzött képek segítségével betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2018.10.23.
 4. Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

  Életének 94. esztendejében, elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 

  2018.10.22.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek