Közeledik az iparűzési adó és a kata bevallás határideje

Február 15-e a határidő az iparűzési adó típusának módosítására, február 25-ig kell az iparűzési adóelőleg kedvezményről nyilatkozni normál ipa fizetése esetén és szintén február 25-e a kata bevallás határideje.
2021.02.12. 08:03 |

Az idei egyik kkv-kat érintő változása, ami a katásokra is vonatkozik, hogy 1 %-ra csökken az iparűzési adó mértéke.

Aki tételes iparűzési adót fizetett eddig, annak nincs teendője, az önkormányzat automatikusan érvényesíti a változást, de a vállalkozó ellenőrizheti is, hogy ez megtörtént-e.

Akire a normál iparűzési adómegállapítás vonatkozik, annak 2021. február 25-ig nyilatkozatot kell tennie, hogy kkv-nak minősül így az esedékes adóelőleg összegét 50 %-ra csökkenti az önkormányzat. Amennyiben 2021. február 25-ig elmarad a nyilatkozat benyújtása a KKV-nak minősülésről, akkor az adóelőleget az eredeti összegben kell megfizetni (vagy kérhet mérséklést külön), majd a 2021-es ipa bevallásában (mely 2022. május 31-én esedékes) már számolhat ugyanúgy a vállalkozó az 1 %-os mértékkel, ha KKV-nak minősül és ezt jelöli a nyomtatványon. Így ha 2021. február 25-ig nem adott be nyilatkozatot és több adóelőleget fizetett be 2021-re, mint a bevallásban megállapított adófizetési kötelezettsége, akkor visszaigényelheti vagy felhasználhatja a következő adófizetésre a túlfizetett összeget.

Ha 2021. február 25-ig nem tudta beadni a vállalkozó a nyilatkozatot, akkor rendkívüli esetben, alapos igazolási kérelemmel még elfogadhatja az önkormányzat a nyilatkozat utólag történő beadását. 

A katások üzleti évében a legfontosabb dátum február 25-e. A bevallást elkészítheti a könyvelő, a a vállalkozó és az az autokata program is. Február 25-ig lehet választani a fenti opciók közül.

Gazdaság

 1. Fehérvári gazdasági mentőcsomag - tíz szállásadó vállalkozás igényelt segítséget

  Lezárult a szállásadók számára meghirdetett pályázat a gazdasági mentőcsomag keretében Székesfehérváron. A programot az Önkormányzat hirdette meg, hogy segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, köztük a szállásadókat is. A részletekről a közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.03.03.
 2. Székesfehérváron is ingyenesen szállít ki két hétig a Coop Online

  A tisztán magyar tulajdonú Coop Online élelmiszer-webáruház március 1-től 15-ig ingyenesen szállít házhoz az ország bármely pontjára, akár egy munkanapon belül.

  2021.03.03.
 3. Ilyen árakkal indították az évet a székesfehérvári ingatlanok

  Székesfehérvár ingatlanpiaca kevésbé mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az idei év viszont más lehet. A harmadik hullám, valamint a kormányzati intézkedések és támogatások újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja meg, hogyan indultak útnak a 2021-es ingatlanárak és hogy mire lehet számítani a jövőben.

  2021.03.01.
 4. Idén is kérhetjük a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását

  Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

  2021.03.01.
 1. Munkába álltak a Videoton EAS Kft. automatizált gépei

  A Gazdaság-újraindítási Akcióterv harmadik ütemének egyik fontos eleme a magyar gazdaság teljes digitalizálása - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető közösségimédia-posztjában jelezte, hogy a Videoton EAS Kft. kormányzati támogatással vásárolt automatizált gépei már munkába álltak.

  2021.02.23.
 2. Digitális professzionális mérőeszközöket kapott a HTM-től a Széchenyi Technikum

  A HTM Zrt. közel 11 ezer euro összegben ajánlott fel digitális professzionális mérőeszközöket a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum számára. Ezekkel már az alapozó oktatás során megismerkedhetnek a diákok, így mire 11. évfolyamon a cég duális képzőhelyként bekapcsolódik az oktatásukba, már teljes rálátásuk lesz az ipari eszközökre.

  2021.02.22.
 3. Az Alba Plaza felújításával teljesen átalakul Fejér megye legnagyobb bevásárlóközpontja

  Megkezdődik a belvárosi Alba Plaza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően a bevásárlóközpont kívül és belül is jelentősen megújul. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb kereskedelmi szint épül, ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete, továbbá kialakításra kerül egy rendezvénytér a földszinten, illetve új bejáratot kap a mozi. 

  2021.02.22.
 4. Március 15-től lesz elérhető az szja bevallás tervezete a NAV oldalán

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4