Közel száz középiskolás modellezi Fehérváron az Európai Parlament működését

Péntektől jövő keddig tart Székesfehérváron a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése, melyre az ország számos nagyvárosából érkeztek középiskolás csapatok. A fiatalok egy-egy uniós országot képviselve alakítanak bizottságokat, vitatnak meg különféle témákat, közben gyarapítják az ismereteiket és fejlesztik a vitakészségüket.
2019.03.14. 18:45 |

A Modell Európai Parlament egy 1994-ben, holland kezdeményezésre létrejött, kulturális, politikamentes, nonprofit program, amely a középiskolásoknak szól. A diákcsoportok egy-egy uniós tagállamot képviselve, szerepjáték formájában mutatják be az Európai Parlament működését. Célja, hogy a résztvevők megismerjék az európai intézményeket, az Unió döntéshozatali eljárásait, összemérjék a tudásukat, fejlesszék a vitakészségüket és a kritikai gondolkodásukat. Magyarország 2002 óta vesz részt a kezdeményezésben, az első nemzeti ülést 2003-ban rendezték meg hazánkban.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola rendszeresen kapcsolódik a programhoz, legutóbb 2011-ben szervezte meg a MEP IX. nemzeti ülését Székesfehérváron. Idén szintén a Teleki koordinálásával a városban tartják a MEP XVII. Nemzeti ülését, melyre az ország kilenc középiskolájából – Budapestről, Győrből, Miskolcról, Szegedről, Szentendréről és Szolnokról – érkezett közel száz fiatal.

A programsorozat nyitó ünnepségét a Városháza Dísztermében rendezték, ahol házigazdaként a Teleki igazgatója, Ráczné Kálmán Anikó köszöntötte elsőként a résztvevőket. Intézményük és a Nemzeti ülés megszervezésének segítéséért Teleki Támogatói Díjat adományozott Mészáros Attila alpolgármesteren keresztül Székesfehérvár Önkormányzatának, és Török Szabolcs tankerületi igazgatón keresztül a Székesfehérvári Tankerületi Központnak. Szavai szerint a MEP programja lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok számot adjanak képességeikről, kritikai gondolkodásukról és érvelésükről.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester üdvözölte a fiatalokat és kapcsolódott középiskolákat, majd köszönetét fejezte ki a Teleki Gimnáziumnak a Nemzeti ülés megszervezéséért. Mint mondta: a demokratizmus, a parlamentarizmus nagyon fontos, és erről széleskörű információkat kapnak a MEP résztvevői. Jó Székesfehérváron ülésezni, amit korábban az Országos Diákparlament megszervezésével is bizonyított a város. A városvezetés igyekszik minél többet adni a csapatépítéshez és az érdekérvényesítéshez a Székesfehérvári Diáktanácson, az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanácson és a különféle tehetséggondozó programjain keresztül azért, hogy a fiatalok is úgy érezzék: jó Székesfehérváron élni. Reményét fejezte ki, hogy ezt a vendégdiákok is megtapasztalják a követező napokban.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ nevében Török Szabolcs tankerületi igazgató szólt a résztvevőkhöz. Úgy fogalmazott, felelős állami fenntartóként kötelességük, hogy minden olyan törekvést segítsenek, ami a demokráciára nevel, és a mostani dolgozók jövőjét jelenti. Fontos üzenete van annak, hogy az ülés a nemzeti ünneppel egy időben van, hiszen 1848 és 1956 is a fiataloké volt, és most is ők azok, akik polgárként, demokrataként meghatározzák nemzetünk jövőjét.

A következőkben a fiatalok az Európai Parlament mintájára bizottságokat alakítanak, bizottsági és plenáris üléseket tartanak, vitáznak és lobbiznak a különféle témákban. Ezt megelőzően, az iskolai koordinátorok segítségével minden csapat felkészült a vállalt ország jellemzőiből és az előre kiadott témakörökből. Idén tárgyalnak többek között az új iparágak és szolgáltatások támogatásáról, a megújuló energiák szerepének növeléséről, a női munkavállalók helyzetéről, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokról, a szabad piaci versenyről és a kartellről, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, az EU és Afrika kapcsolatáról, a szervezett bűnözés, illetve a fertőző betegségek elleni küzdelemről, továbbá a szállítmányozás és környezetvédelem kapcsolatáról.

A jövő keddi záró esten az elnökök kiértékelik a hét eseményeit, és kihirdetik az eredményeket a diákok aktivitása, felszólalásai alapján. A MEP XVII. Nemzeti ülésének fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvári Megyei Jogú Város polgármestere.

Közélet

 1. A Katonai Emlékpark Titkai - tájékozodási versenyre várják a családokat Pákozdon

  Március 23-án, szombaton 10-16 óra között a Pákozdi Katonai Emlékparkban ingyenes, regisztrációhoz kötött tájékozódási versenyen megismerhető a magyar hadtörténelem 170 éve. Nevezni több kategóriában lehet: felnőttek, családok és diákok a tájékozódási futás szabályai szerint térképpel felkeresik a jelzett pontokat, ahol kvízkérdések vagy feladatok várják őket. A táv 5 km. Jelentkezni lehet az esemény regisztrációs oldalán.

  2019.03.20.
 2. "Hétköznapi hősök" díj - ma még szavazhatunk Lengyel Zsófira

  2019. március 23-án adja át a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a "Hétköznapi hősök" díjat, amit olyan magánszemélyeknek adományoznak, akik sokat tettek a fogyatékossággal élőkért, illetve akik önkéntes munkájukkal segítettek. A jelölések közül a zsűri a székesfehérvári Lengyel Zsófit is beválasztotta azon hat ember közé, akikre az egyesület Facebook oldalán lehet szavazni március 20-án éjfélig.

  2019.03.20.
 3. Új generáció új perspektívákkal - zárult a Modell Európai Parlament fehérvári ülése

  A kedd esti záróprogrammal véget ért a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése Székesfehérváron. Múlt csütörtök óta csaknem száz, az ország számos pontjáól érkezett középiskolás modellezte az Európai Parlament működését bizottsági és plenáris üléseken, vitákon. A Városháza Dísztermében rendezett záró esten többek között külföldi tanulmányutakkal, nemzetközi továbbjutással és képzési lehetőséggel jutalmazták a legkiválóbban szerepelt diákokat.

  2019.03.19.
 4. Az éltető víz - Muráncsik Beáta előadása a Fekete Sas Patikamúzeumban

  Március 22-én, pénteken 16 órakor a Víz Világnapja alkalmából Muráncsik Beáta „Az éltető víz” című előadására várják az érdeklődőket a Fekete Sas Patikamúzeumba. A belépés díjtalan.

  2019.03.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek