Közel száz középiskolás modellezi Fehérváron az Európai Parlament működését

Péntektől jövő keddig tart Székesfehérváron a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése, melyre az ország számos nagyvárosából érkeztek középiskolás csapatok. A fiatalok egy-egy uniós országot képviselve alakítanak bizottságokat, vitatnak meg különféle témákat, közben gyarapítják az ismereteiket és fejlesztik a vitakészségüket.
2019.03.14. 18:45 |

A Modell Európai Parlament egy 1994-ben, holland kezdeményezésre létrejött, kulturális, politikamentes, nonprofit program, amely a középiskolásoknak szól. A diákcsoportok egy-egy uniós tagállamot képviselve, szerepjáték formájában mutatják be az Európai Parlament működését. Célja, hogy a résztvevők megismerjék az európai intézményeket, az Unió döntéshozatali eljárásait, összemérjék a tudásukat, fejlesszék a vitakészségüket és a kritikai gondolkodásukat. Magyarország 2002 óta vesz részt a kezdeményezésben, az első nemzeti ülést 2003-ban rendezték meg hazánkban.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola rendszeresen kapcsolódik a programhoz, legutóbb 2011-ben szervezte meg a MEP IX. nemzeti ülését Székesfehérváron. Idén szintén a Teleki koordinálásával a városban tartják a MEP XVII. Nemzeti ülését, melyre az ország kilenc középiskolájából – Budapestről, Győrből, Miskolcról, Szegedről, Szentendréről és Szolnokról – érkezett közel száz fiatal.

A programsorozat nyitó ünnepségét a Városháza Dísztermében rendezték, ahol házigazdaként a Teleki igazgatója, Ráczné Kálmán Anikó köszöntötte elsőként a résztvevőket. Intézményük és a Nemzeti ülés megszervezésének segítéséért Teleki Támogatói Díjat adományozott Mészáros Attila alpolgármesteren keresztül Székesfehérvár Önkormányzatának, és Török Szabolcs tankerületi igazgatón keresztül a Székesfehérvári Tankerületi Központnak. Szavai szerint a MEP programja lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok számot adjanak képességeikről, kritikai gondolkodásukról és érvelésükről.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester üdvözölte a fiatalokat és kapcsolódott középiskolákat, majd köszönetét fejezte ki a Teleki Gimnáziumnak a Nemzeti ülés megszervezéséért. Mint mondta: a demokratizmus, a parlamentarizmus nagyon fontos, és erről széleskörű információkat kapnak a MEP résztvevői. Jó Székesfehérváron ülésezni, amit korábban az Országos Diákparlament megszervezésével is bizonyított a város. A városvezetés igyekszik minél többet adni a csapatépítéshez és az érdekérvényesítéshez a Székesfehérvári Diáktanácson, az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanácson és a különféle tehetséggondozó programjain keresztül azért, hogy a fiatalok is úgy érezzék: jó Székesfehérváron élni. Reményét fejezte ki, hogy ezt a vendégdiákok is megtapasztalják a követező napokban.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ nevében Török Szabolcs tankerületi igazgató szólt a résztvevőkhöz. Úgy fogalmazott, felelős állami fenntartóként kötelességük, hogy minden olyan törekvést segítsenek, ami a demokráciára nevel, és a mostani dolgozók jövőjét jelenti. Fontos üzenete van annak, hogy az ülés a nemzeti ünneppel egy időben van, hiszen 1848 és 1956 is a fiataloké volt, és most is ők azok, akik polgárként, demokrataként meghatározzák nemzetünk jövőjét.

A következőkben a fiatalok az Európai Parlament mintájára bizottságokat alakítanak, bizottsági és plenáris üléseket tartanak, vitáznak és lobbiznak a különféle témákban. Ezt megelőzően, az iskolai koordinátorok segítségével minden csapat felkészült a vállalt ország jellemzőiből és az előre kiadott témakörökből. Idén tárgyalnak többek között az új iparágak és szolgáltatások támogatásáról, a megújuló energiák szerepének növeléséről, a női munkavállalók helyzetéről, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokról, a szabad piaci versenyről és a kartellről, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, az EU és Afrika kapcsolatáról, a szervezett bűnözés, illetve a fertőző betegségek elleni küzdelemről, továbbá a szállítmányozás és környezetvédelem kapcsolatáról.

A jövő keddi záró esten az elnökök kiértékelik a hét eseményeit, és kihirdetik az eredményeket a diákok aktivitása, felszólalásai alapján. A MEP XVII. Nemzeti ülésének fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvári Megyei Jogú Város polgármestere.

Közélet

 1. Gyereknapi gyűjtés és meseolvasás a Vörösmarty Színházban

  Váradi Eszter Sára színésznő és Németh Mariann művészeti munkatárs kezdeményezésére gyűjtést indít Vörösmarty Színház a közelgő gyereknap alkalmából A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ lakói számára. A felajánlásokat a színház előcsarnokába várják.

  2019.05.24.
 2. Meghívást kapott Székesfehérvár a Communities in Bloom virágosítási világversenyre

  A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, melyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást, melyet őexcellenciája Isabelle Poupart Kanada magyarországi nagykövete, Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere és Bocsi Andrea a "Communities in Bloom" virágos világverseny zsűritagja csütörtökön jelentett be a Városházán.

  2019.05.23.
 3. Hősök napi megemlékezés lesz szombaton délután a Zobori úti keresztnél

  Május 25-én, szombaton 16.30 órától Hősök napi megemlékezést tartanak a Zobori út - Donát út sarkán található Hősök keresztjénél. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték.

  2019.05.23.
 4. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek