Közel négyezer diák vett részt eddig a Titkok Háza foglalkozásain

Sikeresen működik a Titkok Háza Székesfehérváron. A természettudományos élményközpont foglalkozásain 26 iskola csaknem 4.000 diákja vett részt a februári megnyitás óta. Jelenleg 11 program fut a Titkok Házában, ősszel számos újabb, érdekes témával jelentkeznek.
2019.06.07. 17:53 |

A pályázat keretében létrehozott Titkok Háza februárban nyitotta meg kapuit a Fehérvári Civil Központban.

 Az Európai Unió és a Székesfehérvár Önkormányzata által támogatott, EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, „Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron” című pályázat célja, hogy bővüljön a természettudományos élménypedagógiai programkínálat a közép-dunántúli iskolák számára, terjedjen a kísérletközpontú, élményszerű oktatás, és ezáltal népszerűbbek legyenek a természettudományos és műszaki pályák.

Az iskolásokat megszólító, kísérletközpontú programokat kínálnak, így a természettudományos tárgyak népszerűsítésén keresztül a természettudományos és műszaki pályák is népszerűbbek lehetnek a diákok számára. 
Az eredményekről, az új oktatási programokról és a nyári táborokról sajtótájékoztatón számolt be Cser-Palkovics András, polgármester, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója és Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója.

Borján Péter, a Titkok Háza igazgatója elmondta, jelenleg 11 program fut a Titkok Házában, van Bűnügyi labor, Csillagászati szakkör, Drónok világa, Energia világa, Játék és tudomány a virtuális valóságban, Mechatronika világa, Robotok világa, Szabadulj okosan, Zöldkaland hegyen-völgyön, STEM Tudományos Témanap, STEM vetélkedők.

Ebben a félévben 26 iskola 186 osztályának 3979 diákja vett részt valamilyen foglalkozáson. A Titkok Háza munkatársai 579 csoportnak tartottak foglalkozást, ebből 318 csoport témabemutatón vett részt vetélkedő formájában, 41 csoportnak szerveztek kirándulást, 35 csoport volt a kémia és fizika területén különböző foglalkozáson. A többi esetben az alkalmazott tudomány került előtérbe, ez utóbbiból több programot is kivittek az iskolákhoz.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, élménypedagógiai központként működik a Titkok Háza.

A polgármester hozzátette, az eddigi működés tapasztalatai azt mutatják, hogy megérte létrehozni a Titkok Házát, ami jelentősen különbözik a hagyományos iskolai környezettől és színes, modern technológiával felszerelt. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy élvezhető, élményt nyújtó helyen ismerkedhetnek a fiatalok az új technológiákkal és a természettudományokkal, világunk titkaival.

Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója kiemelte, elindítani mindig sokkal könnyebb egy folyamatot, mint fenntartani, továbbfejleszteni.

"Ha elindítunk egy fejlesztést, beruházást, szolgáltatást, akkor tovább kell működtetnünk a támogatási időszak befejezése után is. Így volt a lakossági szolgáltató irodákkal (LISZI) is, amelyek a 2010-es évek elején indultak és ma is működnek." - tette hozzá Domokos Tamás, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapokban komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy elkezdjék megalapozni a Titkok Háza fenntarthatóságát.

Ősszel számos újabb, érdekes témával jelentkezik a Titkok Háza. Lesz Kriptográfia szakkör, 3D nyomtatás és tervezés, Emelt szintű érettségire felkészítő kémia, fizika és biológia foglalkozások, Csillagászati objektumok fényképezése és képfeldolgozása, A fizika körülvesz - Mindennapi fizika a városunkban, Növények városi élete, Meteorológia kicsit másképp - éghajlatváltozás és az élőlények alkalmazkodása, Archicaching, A műholdak világa. A nyárra készülve két napközis tábort hirdet meg a Titkok Háza. 

A nyárra készülve két napközis tábort hirdet meg a Titkok Háza.

1. Titkok Háza Nyári Tábor - kis természettudós tábor

(Létszámkorlát: 24 fő, 2019. június 17-70. (hétfőtől csütörtökig) - általános iskolás diákok részére, 2019. június 25-28. (keddtől péntekig) - középiskolás diákok részére.

Programelemek:
- Vágjuk zsebre az univerzumot (csillagászati modell készítő foglalkozás),
- Ismerjük meg a Lego robotokat,
- Varázslatos kémia,
- Fizikai kísérletek,
-Lépj be a virtuális valóságba,
- Szabadulj okosan (természettudományos kvízjáték),
- Ismerkedés a robotkarokkal,
- Programozzunk lego robotot,
- Sóstói tanösvény.

2. Titkok Háza Csillagászati Tábor
Korosztály: 10-19 éves (Létszám korlát: 30 fő.) I: 2019. június 24-27-ig - 32 együttműködő partner iskolánk részére. II: 2019. július 1-4-ig: - Székesfehérvár köznevelési intézményeiből várják a diákokat. III: 2019. augusztus 26-29-ig - Székesfehérvár köznevelési intézményeiből várják a diákokat.

Programelemek:
- Napóra, kis távcső, mini-planetárium készítése
- Égitestek távcsöves megfigyelése
- Szimulációs program segítségével az égbolt eseményeinek vizsgálata,
„időutazás” a múltba és a jövőbe.
- A Naprendszer játékos és komolyabb bemutatása
- A csillagászathoz kapcsolódó érdekes fizikai kísérletek
- Képes beszélgetés magyar csillagászok és űrkutatók tevékenységéről
- Látogatás a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban

Fehérvári színes

 1. Közel hatszáz kondérban főtt a lecsó - Németh Nóra a Lecsókirálynő

  Idén is közel hatszáz kondérban főztek a résztvevők a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. A 15. születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral is várta a vendégeket. A zsűri által 20 legjobbnak ítélt lecsó közül a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ csapatának kedvezett a szerencse.

  2019.09.21.
 2. Székesfehérvárról rajtoltak a gördülő történelem fényes csodái

  Több mint százan neveztek a Total Chrono Classic Székesfehérvártól Balatonlelléig meghirdetett túrájára. Szebbnél szebb veteránautókat csodálhatott meg a közönség a Mátyás király körúton, mielőtt a jó hangulatú versenynapra elrajtoltak az őszi napsütésben. Számos fehérvári csapat is vállalkozott a 265 km hosszú, tizenkét ügyességi feladattal tarkított útvonal teljesítésére.

  2019.09.21.
 3. Több száz remekmű a Székesfehérvári Makett Show-n

  A Székesfehérvári Makett Show-n vasúti-, hajó-, repülő- és harcijármű-maketteket állítottak ki a Székesfehérvári Makettezők Baráti Köre. A gazdag programkínálatot látvány-makettezés, makettbörze is színesítette.

  2019.09.21.
 4. Dupla esküvő a Hiemer-házban - a Vigyázó Kéz Egyesület párjai mondtak igent

  Két volt állami gondozott párt adott össze dr. Cser-Palkovics András a Hiemer-házban. A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület pártfogoltjai számos támogatónak köszönhetően mondhatták ki az igent a házasságkötő teremben, és utazhatott el nászútra is. 

  2019.09.20.
 1. Zenével, tánccal és szűrővizsgálatokkal várta látogatóit Tóvárosi Őszköszöntő

  Pénteken, az Iskola téren gyűlt össze a városrész apraja-nagyja a hagyományos Tóvárosi Őszköszöntő alkalmából, amelyen felléptek az ovisok és általános iskolások, majd koncertek és táncos műsorszámok szórakoztatták a családokat; valamennyi generáció megtalálhatta a kedvére valót. A programon ingyenes egészségügyi szűréseket is végeztek, az estét pedig utcabállal zárták.

  2019.09.20.
 2. A „legkritikusabb tömeg” - óvodások vették birtokba a Gáz utcát

  Az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári programjainak keretében idén is megszervezték az óvodás minimotoros és kerékpáros kisiskolás felvonulást. A Critical Mass mini változatában, a több mint 300 ovis alkotta menet lufikkal felszerelkezve, a Salétrom utcából indulva foglalta el a Gáz utca teljes hosszát.

  2019.09.20.
 3. Meghirdette a város a Kerékpározás Évét - 2020 júniusáig tart a programsorozat

  A város közgyűlésének egyhangú döntésével a 2019 szeptember 20-a és 2020 június 30-a közötti időszak a Kerékpározás Éve lesz Székesfehérváron - jelentette be Mészáros Attila alpolgármester Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett minimotoros és kerékpáros felvonulás rajtja előtt.

  2019.09.20.
 4. Tollpihe Meseíró Klub lesz szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Szeptember 21-én, szombaton 10-12 óráig Tollpihe Meseíró Klub lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában, Benkő Andrea, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője vezetésével. A részvétel díjtalan.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek