Közel négyezer diák vett részt eddig a Titkok Háza foglalkozásain

Sikeresen működik a Titkok Háza Székesfehérváron. A természettudományos élményközpont foglalkozásain 26 iskola csaknem 4.000 diákja vett részt a februári megnyitás óta. Jelenleg 11 program fut a Titkok Házában, ősszel számos újabb, érdekes témával jelentkeznek.
2019.06.07. 17:53 |

A pályázat keretében létrehozott Titkok Háza februárban nyitotta meg kapuit a Fehérvári Civil Központban.

 Az Európai Unió és a Székesfehérvár Önkormányzata által támogatott, EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, „Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron” című pályázat célja, hogy bővüljön a természettudományos élménypedagógiai programkínálat a közép-dunántúli iskolák számára, terjedjen a kísérletközpontú, élményszerű oktatás, és ezáltal népszerűbbek legyenek a természettudományos és műszaki pályák.

Az iskolásokat megszólító, kísérletközpontú programokat kínálnak, így a természettudományos tárgyak népszerűsítésén keresztül a természettudományos és műszaki pályák is népszerűbbek lehetnek a diákok számára. 
Az eredményekről, az új oktatási programokról és a nyári táborokról sajtótájékoztatón számolt be Cser-Palkovics András, polgármester, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója és Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója.

Borján Péter, a Titkok Háza igazgatója elmondta, jelenleg 11 program fut a Titkok Házában, van Bűnügyi labor, Csillagászati szakkör, Drónok világa, Energia világa, Játék és tudomány a virtuális valóságban, Mechatronika világa, Robotok világa, Szabadulj okosan, Zöldkaland hegyen-völgyön, STEM Tudományos Témanap, STEM vetélkedők.

Ebben a félévben 26 iskola 186 osztályának 3979 diákja vett részt valamilyen foglalkozáson. A Titkok Háza munkatársai 579 csoportnak tartottak foglalkozást, ebből 318 csoport témabemutatón vett részt vetélkedő formájában, 41 csoportnak szerveztek kirándulást, 35 csoport volt a kémia és fizika területén különböző foglalkozáson. A többi esetben az alkalmazott tudomány került előtérbe, ez utóbbiból több programot is kivittek az iskolákhoz.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, élménypedagógiai központként működik a Titkok Háza.

A polgármester hozzátette, az eddigi működés tapasztalatai azt mutatják, hogy megérte létrehozni a Titkok Házát, ami jelentősen különbözik a hagyományos iskolai környezettől és színes, modern technológiával felszerelt. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy élvezhető, élményt nyújtó helyen ismerkedhetnek a fiatalok az új technológiákkal és a természettudományokkal, világunk titkaival.

Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója kiemelte, elindítani mindig sokkal könnyebb egy folyamatot, mint fenntartani, továbbfejleszteni.

"Ha elindítunk egy fejlesztést, beruházást, szolgáltatást, akkor tovább kell működtetnünk a támogatási időszak befejezése után is. Így volt a lakossági szolgáltató irodákkal (LISZI) is, amelyek a 2010-es évek elején indultak és ma is működnek." - tette hozzá Domokos Tamás, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapokban komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy elkezdjék megalapozni a Titkok Háza fenntarthatóságát.

Ősszel számos újabb, érdekes témával jelentkezik a Titkok Háza. Lesz Kriptográfia szakkör, 3D nyomtatás és tervezés, Emelt szintű érettségire felkészítő kémia, fizika és biológia foglalkozások, Csillagászati objektumok fényképezése és képfeldolgozása, A fizika körülvesz - Mindennapi fizika a városunkban, Növények városi élete, Meteorológia kicsit másképp - éghajlatváltozás és az élőlények alkalmazkodása, Archicaching, A műholdak világa. A nyárra készülve két napközis tábort hirdet meg a Titkok Háza. 

A nyárra készülve két napközis tábort hirdet meg a Titkok Háza.

1. Titkok Háza Nyári Tábor - kis természettudós tábor

(Létszámkorlát: 24 fő, 2019. június 17-70. (hétfőtől csütörtökig) - általános iskolás diákok részére, 2019. június 25-28. (keddtől péntekig) - középiskolás diákok részére.

Programelemek:
- Vágjuk zsebre az univerzumot (csillagászati modell készítő foglalkozás),
- Ismerjük meg a Lego robotokat,
- Varázslatos kémia,
- Fizikai kísérletek,
-Lépj be a virtuális valóságba,
- Szabadulj okosan (természettudományos kvízjáték),
- Ismerkedés a robotkarokkal,
- Programozzunk lego robotot,
- Sóstói tanösvény.

2. Titkok Háza Csillagászati Tábor
Korosztály: 10-19 éves (Létszám korlát: 30 fő.) I: 2019. június 24-27-ig - 32 együttműködő partner iskolánk részére. II: 2019. július 1-4-ig: - Székesfehérvár köznevelési intézményeiből várják a diákokat. III: 2019. augusztus 26-29-ig - Székesfehérvár köznevelési intézményeiből várják a diákokat.

Programelemek:
- Napóra, kis távcső, mini-planetárium készítése
- Égitestek távcsöves megfigyelése
- Szimulációs program segítségével az égbolt eseményeinek vizsgálata,
„időutazás” a múltba és a jövőbe.
- A Naprendszer játékos és komolyabb bemutatása
- A csillagászathoz kapcsolódó érdekes fizikai kísérletek
- Képes beszélgetés magyar csillagászok és űrkutatók tevékenységéről
- Látogatás a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban

Fehérvári színes

 1. A nyár ajándékai - vasárnap Pátkára indul gyógynövénytúra

  Herbarius túra indul vasárnap Pátkára. A víztározó mellett a nyár ajándékaiból gyűjthetnek gyógynövényeket a résztvevők Lencsés Rita szakértő vezetésével. A mezei és vízparti növények élőhelyén gyűjthetünk apróbojtorjánt, amit ’zöld antibiotikumként’ tartanak számon, vagy napégésre és gyulladásokra is kiválóan használható orbáncfüvet.

  2019.06.20.
 2. Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron Székesfehérváron

  Történelmi játékon alapuló szabadulószobát alakítanak ki a Hiemer-ház pincéjében - ez lesz a turisztikai szezon egyik fő újdonsága Székesfehérváron, továbbá panorámabuszos és kisvonatos kirándulásokkal, tematikus városnéző sétákkal, fáklyás esti programokkal készül a Székesfehérvári Turisztikai Kft., de lesznek öko,- és stadiontúrák is, a Sóstó Látogatóközpontban. Fehérvár turizmusának elmúlt évekbeli fejlődéséről, elismertségéről és újdonságairól szerdán tájékoztattak a Hiemer-házban.

  2019.06.19.
 3. Felnőttnek készülök - nyári tábor a Fejér Megyei Művelődési Központban

  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület július 15. és július 19. között Székesfehérváron, a Fejér Megyei Művelődési Központban. A táborba július 3-ig lehet jelentkezni.

  2019.06.19.
 4. Sipos F. Tamás koncert A Szabadművelődés Házában a Múzeumok Éjszakáján

  Június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakája alkalmából Sipos F. Tamás ad koncertet A Szabadművelődés Házában. A 18:45-kor kezdődő eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek