Közel 8 milliós támogatás érkezett az Óbudai Egyetemre a Howmet Alapítványtól

Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.
2022.11.21. 14:42 |
Közel 8 milliós támogatás érkezett az Óbudai Egyetemre a Howmet Alapítványtól

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tartott hétfői sajtótájékoztatón mintegy 7.960.000 forintos támogatást jelző szimbolikus csekket vehettek át az egyetem vezetői.

A rendezvényen elsőként Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy az energiaárak meghatározóak az ipar számára, mégis azt látni, hogy azok a stratégiai együttműködések, amelyek meghatározzák ennek a városnak a fejlődését és a jövőjét meg tudnak maradni és újabb tartalmakkal töltődnek meg.

„A mostani támogatás is arról szól, hogy a Howmet-Köfém és az Óbudai Egyetem együttműködésének nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van, a cél pedig a diákok lehetőségeinek növelése és annak az üzenetnek a megfogalmazása a fiatalok felé, hogy van értelme itthon maradniuk, vagy máshonnan idejönniük Fehérvárra, mert ez a város az egyetemét és az iparát tekintve is jó szakmai és egzisztenciális jövőképet tud számukra adni.” - fogalmazott a polgármester, aki a duális képzésről is szólt, hangsúlyozva, hogy a diákok is megértették ennek jelentőségét és nem véletlen, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek erre a képzési formára.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója beszédében felidézte, hogy 2016 óta minden évben eljönnek egy csekkel az Óbudai Egyetemre, és ez már a hetedik alkalom, így összességében közel 150 millió forintot adtak azokra a projektekre, amik hozzásegítik a vállalatot ahhoz, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az egyetem falai közül. akiket egyből tudnak alkalmazni. Hozzátette, hogy a gyakorlati tudás erősítése a cél és továbbra is várja a cég a tehetséges végzősöket. Katus István arra kérte az egyetemet, hogy jövőre is keressék meg a vállalatot olyan projektekkel, amelyeket támogatni tudnak az alapítványon keresztül.

„Hihetetlenül jónak” nevezte a Howmet attitűdjét Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, kiemelve, hogy példaértékű az a magatartás, amit az egyetem felé tanúsítanak. Hangsúlyozta, hogy a műszaki felsőoktatás olyan műszaki parkkal és infrastruktúrával dolgozik, ahol kizárólag korszerű eszközökkel tudnak jól és korszerűen tanítani, ezért is van szükségük továbbra is erre a fajta „odafigyelésre”.

Dr. Széll Károly docens rövid előadásában bemutatta azokat a laborokat, amik az utóbbi években létrejöttek: a robottechnikai központot, a VR labort és a pneumatikai labort. A megkezdett munkának már komoly eredményei is vannak, a hallgatók megnyerték többek között a tavalyi FANUC Olimpiát is, ahol a versenyzőknek egy komplex feladatot kellett megvalósítaniuk kilenc órás időkeretben. A versenyen az első két helyezést is sikerült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar csapatainak elhoznia. A docens szólt arról is, hogy a kutatásban és a fejlesztésben is nagy hasznát veszik a partnerektől érkező támogatásoknak.

Gazdaság

 1. Segített a SZÉPHŐ

  Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.

  2022.12.01.
 2. Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek

  A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.

  2022.11.30.
 3. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 4. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.