Közel 190 milliárd forint lesz a Videoton vállalatcsoport idei árbevétele

A Videoton idei árbevétele várhatóan eléri a 190 milliárd forintot - jelentette be vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója pénteken Székesfehérváron, a cég évzáró rendezvényén. „A közel 10 ezer fő munkavállalót foglalkoztató cégcsoport saját tőkéje emelkedett, miközben a beruházások visszaestek 2018-hoz képest. A korábbi iparágak mellett megjelent az akkumulátorgyártás és ismét készítünk számítógép alkatrészeket.” - emelte ki Széles Gábor.
2019.12.13. 22:35 |

„Idestova huszonhetedik esztendeje tartunk évértékelőt. Szerencsére az elmúlt évtizedekben csak pozitív eredményekről számolhattunk be és tulajdonképpen ezt az évet is úgy értékeljük, hogy pozitív gazdasági eredményekkel zártuk, ugyanakkor - megmondjuk őszintén – ezek nem akkora pozitívumok, mint a korábbi esztendőkben voltak.

Az Európai Unión belüli ipari válság, ezen belül az autóipar válsága a Videotonra is kihatott.

Szerencsére az össztermelésünk, tehát az éves forgalom csak mintegy 30-40%-a kapcsolódik az autóiparhoz és ezen rész is elsősorban az elektromos járművekhez, ezért ez a visszaesés ránk kevésbé hatott vissza.

Elmondható, hogy a vállalat teljes forgalma nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. Viszont az is igaz, hogy volt bennünk egyfajta stressz, hogy hogyan tudjuk az évet átvészelni és most is van, hogy a jövő év milyen lesz, mennyire tudjuk kivédeni a válságból adódó veszélyforrásokat.

Alapvetően úgy látom, hogy ebben az évben a súlyos gazdasági kihívásokra a Videoton úgy tudott reagálni, hogy az eredmény pozitív lett és ez azért a jövő esztendőre nézve is biztató.” - értékelte a 2019-es esztendőt Széles Gábor, a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette: az Európai Unió ipari válsága mellett nagyon sok figyelmeztető jel van Kínával kapcsolatosan is, Távol-Keleten sem úgy alakulnak a gazdasági paraméterek ahogyan az pár évvel ezelőtt látszott. A világgazdaságra vonatkozó prognózisokat készítő közgazdászok megszívlelendő próféciákkal álltak elő; ami biztos, hogy a jövő esztendő bizonyosan nem lesz könnyebb.

A város nevében Dr. Cser-Palkovics András mondott köszönetet a vállalatcsoportnak és a Videoton dolgozóinak.  „A fehérvári gazdaságnak egyértelműen, de a magyar gazdaságnak is az egyik legfontosabb meghatározó cégcsoportja, vállalatcsoportja a Videoton. Ez a város akkor tudott és akkor tud fejlődni, ha a gazdasága is fejlődik.” - mondta Fehérvár polgármestere., aki külön kiemelte a cégcsoport társadalmi felelősségvállalását; az oktatási struktúrában való részvételt, a felsőoktatás, a kultúra és a közösségi élet támogatását.

„Egyrészt visszatekintünk az elmúlt évre, évekre, másrészt előre tekintünk, hogy mit várhatunk a következő évtől.Küzdelmes és nehéz esztendőt zártunk. Az eredménnyel elégedett vagyok, bár hozzá kell, hogy tegyem, az árbevételünk nagyon picit tudott csak növekedni, az eredményünk egy kicsit még gyengébb is lesz, - nagyon úgy néz ki - mint amilyen az előző esztendő volt.

Mégis elégedett vagyok, hiszen nehéz időszak volt és az eredménycsökkenés azért következett be, mert a béreket tudtuk, illetve voltunk kénytelenek olyan mértékben növelni, ami egészen kiugró.

Átlagosan a keresetek mintegy 15%-kal növekedtek a vállalatcsoportnál.” - hangsúlyozta Sinkó Ottó, társ-vezérigazgató, hozzátéve, hogy az eurózóna ipari termelése 2008 óta nem nőtt, sőt 2019-ben zsugorodott, míg a hazai és a régió ipara ebben az időszakban dinamikusan nőtt, bár ennek a fő oka véleménye szerint egyfajta „termelési átcsoportosítás" volt.

Lakatos Péter, társ-vezérigazgató szerint a fejlődés kulcsa a kutatás-fejlesztés további erősítése, a diverzifikáció, a világszínvonalú infrastruktúra, illetve magasabb fokú automatizálás.

Gazdaság

 1. Négy új üzemcsarnokkal bővült az Alba Ipari Zóna

  Újabb négy épülettel bővült az Alba Ipari Zóna, és további három beruházás kezdődött el az elmúlt időszakban – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a Printer Service Kft. csarnokában tartottak. 

  2020.05.28.
 2. Online élő tanácsadást tart a bértámogatásról a kamara

  Június 3-án szerdán és június 9-én kedden 10 és 11 óra között online élő tanácsadást tart a bértámogatás igénybe vételéről a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2020.05.25.
 3. Mintegy 3800 fehérvári munkahelyet véd meg az állami bértámogatás a DENSO-nál

  Mintegy 3800 ember munkahelyének megőrzését segíti a székesfehérvári DENSO-nál a Kormány munkahelyvédelmi bértámogatási programja, az erről szóló okiratot pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át. A miniszter ismertette a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi eredményeit is, amelynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme és új munkahelyek teremtése.

  2020.05.22.
 4. Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

  A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.

  2020.05.21.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V