Korszakalkotó beruházás – Mechatronikai Technológiai és Innovációs Parkot hoz lét az Óbudai Egyetem Fehérváron

Mechatronikai Technológiai és Innovációs Parkot hoznak létre az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán a felsőoktatási intézmény és a város együttműködésével. A mintegy 30 milliárd forint értékű, a helyi és a nemzeti gazdaság növekedését célzó beruházásról a karon rendezett konferencián számoltak be csütörtökön.
2022.02.24. 14:31 |

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán létrehozzák a Mechatronikai Tudományos és Innovációs Parkot, 30 milliárd értékű fejlesztéssel és beruházással.

Ezzel segítik a helyi kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység erősödését, valamint támogatják a helyi és a nemzeti gazdaság növekedési potenciálját. A tervek ismertetésre szervezett egyetemi konferencián számos helyi és regionális nagyvállalat, kis- és középvállalkozás képviselői voltak jelen.

„Egy korszakalkotó beruházás küszöbén vagyunk!” – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora, a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Arról beszélt, hogy a tudományos és innovációs parkok, azaz science parkok fontos részét képezik a felsőoktatási modellváltásnak, támogatják a vállalkozó- és befektetőszemléletű oktatást, kutatást. Az Óbudai Egyetem az egyedüli olyan felsőoktatási intézmény, amely három ilyen parkot valósít meg Magyarországon – Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okosipari, Zsámbékon pedig jövőipari profillal.

A rektor beszédében elhangzott: Magyarország célul tűzte ki, hogy tudásalapú társadalmat épít, és tudományos aspektus szempontjából 2030-ra az öt legversenyképesebb ország egyike lesz az Európai Unióban.

Ehhez innovatív kutatásfejlesztésre van szükség, aminek egyik letéteményese kíván lenni az Óbudai Egyetem.

Vállalkozószemléletű egyetemként kiajánlják a cégeknek azt az innovációs tudástöbbletet, amivel rendelkeznek, ebben fontos szerepet játszanak a budapesti és vidéki képzéseik egyaránt. „Ez az a pont, ami országos és régiós szempontból meghatározóvá tudja tenni az Óbudai Egyetemet, és ez lehet a záloga a tudásalapú társadalom felépítésének is!” – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente

Bejelentette azt is, hogy az Egyetem ebben a tanévben először jelent meg hivatalosan a Times Higher Education nemzetközi ranglistán, ahol az 1079. helyet foglalja el. Két éve a 2083-dik helyen álltak, a két évvel ezelőtt választott fejlesztési irány több mint ezer hellyel sorolta előbbre az egyetemet, ami komoly fejlődés.

„Egy nagyon fontos egyetemi fejlesztésről van szó!”– fogalmazott a konferencián dr. Cser-Palkovics András polgármester, kuratóriumi tag, kiemelve, hogy a város és az Óbudai Egyetem kapcsolata stratégiai jelentőségű. Arról beszélt, hogy Székesfehérvárnak szüksége van egy nagy egyetemi háttérre, beleértve a helyi és az ország egyéb pontjain működő képzéseket, fejlesztéseket. Az egyetemnek is fontos, hogy szoros kapcsolata és tudományos, oktatói, kutatói együttműködése legyen a várossal, amely meghatározó ipari centruma a magyar gazdaságnak – tekintve a jövőképét, a technológiai és egzisztenciális lehetőségeit és a duális egyetemi képzést. A jövő kihívásait egy erős egyetem és egy erős gazdasággal rendelkező város tudja jól megoldani.

A polgármester köszönetét fejezte ki ez Óbudai Egyetemnek, hogy az elmúlt évek közös erőfeszítéseinek eredményeként létrehozhatják Székesfehérváron a Mechatronikai Technológiai és Innovációs Parkot. Ugyancsak megköszönte az ipari, gazdasági szereplők nyitottságát, ami komoly motivációt jelent Székesfehérvár számára. „Ami ennek keretében létrejön, az a jövő, a jövőnk!” – fogalmazott a városvezető.

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár