Korosztályos országos csúcsot futott 400 gáton Mátó Sára

A Continental Tour Silver sorozatának somorjai állomásán a saját U23-as országos csúcsát adta át a múltnak a székesfehérvári ARAK Utánpótlás Akadémia kitűnősége, Mátó Sára. A 20 éves atlétanő a 400 méteres gátfutás erős mezőnyében 56.71 másodperccel a negyedik helyen ért célba.
2021.06.04. 12:20 |

Tölgyesi Előd tanítványának a korábbi rekordja 56.89 másodperc volt – ezt még 2019 júliusában érte el a borasi U20-as Európa-bajnokságon, melyen ezüstérmet szerzett.

„Most áttört a gát bennem – számolt be a versenyről az atlétanő. – Nagyon sokat edzettünk, és sejtettem, hogy képes leszek az előre lépésre az idén, arra viszont nem számítottam, hogy rögtön az első versenyem ennyire jól sikerül. Az eredményhez hozzátartozik, hogy a pálya, az időjárás és a mezőny is adott volt a kimagasló futáshoz.

Külön örülök annak, hogy képes voltam kikapcsolni, és semmi másra nem koncentrálni, csak a futásra. Rég indultam négyszáz gáton, így a lépésszámok eloszlása most sem volt tökéletes – ezért mondhatom, hogy maradt még ebben a futásban is.

Boldog vagyok, mert a tavalyi évben szenvedtem az egyéni csúcs hajszolásával. Persze, ennek az is volt az oka, hogy a pandémia miatt nem rendeztek sok versenyt és az alapozást sem tudtuk úgy megoldani, ahogyan szerettük volna. Ennek ellenére sikerült stabilan jó eredményeket szállítanom, most pedig remélem, a szerdai teljesítményemet tudom majd folyamatosan produkálni.”

Mátó Sára idei fő versenye a július második hétvégéjén esedékes tallinni U23-as Európa-bajnokság lesz. A jó szereplésben pedig egyre inkább bizakodhat a sportolónő: az 56.71-gyel jelenleg a harmadik a korosztály európai ranglistáján.

„A ranglistákat nem szoktam sűrűn nézegetni, viszont most rápillantottam, hiszen képben kell legyek, hol tartok és hová helyezhetem magam. Előkelő helyen állni mindig motiváló, viszont a célom csak az, hogy a korosztályos Eb-n az idei legjobbamat tudjam kihozni magamból.”

És ha már ranglisták… Mátó az olimpiai kvalifikációs (Road To Tokyo) rangsorban is belátható távolságra jár az ötkarikás játékokon való részvétel kiharcolásától.

„A somorjai eredményem után a negyvenötödik vagyok, az olimpián negyvenen lehetnek ott a versenyszámban. Nem akarok még ennyire előre szaladni. Szépen, sorjában szeretném venni a lépcsőfokokat. Nem mondom, hogy nagy realitása van a kijutásomnak, de bármi előfordulhat. Minden sportoló álma az olimpia, viszont egyelőre az U23-as Eb felkészülésére fókuszálok.”

Mátó Sára legközelebb szombaton, a Magyar Nagydíjsorozat első, tatabányai állomásán indul 400 méteres gátfutásban."

Forrás: utanpotlassport.hu

Sport

 1. Aquafitness nyílt nap lesz vasárnap az uszodában

  Aquafitness nyílt napot tartanak vasárnap a Csitáry Uszodában: a résztvevők több foglalkozás közül is választhatnak, és akár mindegyiket kipróbálhatják – függetlenül kortól és nemtől. A programra szombat estig lehet jelentkezni.

  2021.06.24.
 2. Remekeltek a Kiskút Tenisz Klub fiataljai a vidékbajnokságon

  Balatonbogláron zajlik a teniszezők vidékbajnoksága. A székesfehérvári Kiskút Tenisz Klub korosztályos tehetségei alaposan kitettek magukért az első héten, hiszen egyéniben, párosban és csapatban is érmeket, köztük nem egy aranyat is szereztek.

  2021.06.23.
 3. Vérteskozma-teljesítménytúrák július 3-án - kizárólag online lehet nevezni június 30-ig

  2021-ben július 3-án szervezik a hagyományos Vérteskozma-teljesítménytúrákat. A természetjárók 10, 20 vagy 30 km-t gyalogolhatnak, nevezni online lehet a Vértes Meteor TSE oldalán keresztül június 30-ig.

  2021.06.22.
 4. Érmek Egerből - Tóth Adrián jegyet váltott a georgiai junior ökölvívó Európa-bajnokságra

  Teljes nemesfém-kollekcióval tértek haza Egerből, az Utánpótlás Magyar Kupáról (korábban Diákolimpia) a Fehérvár Küzdősport SE Ökölvívó Szakosztályának fiataljai; Tóth Adrián (junior,75 kg) arany,- Frank Dominik (serdülő, 48 kg) ezüst,- Hippeller Panna (junior, 57 kg) bronzérmet szerzett. A megmérettetésen 217 serdülő (13-14 év) és junior (15-16 év) korú versenyző vett részt.

  2021.06.22.
Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak