Könyvbemutató - Lövés Szarajevóban - Csuhay József és a Videoton utolsó két perce

A Városháza Díszterme adott otthont Szentesi Zöldi László Lövés Szarajevóban - Csuhay József és a Videoton utolsó két perce című könyvének országos bemutatójának. A magyar futball történetének egyik legörvendetesebb vereségének (Željezničar -Videoton 2-1) a krónikáját az egykori focisták és szurkolók társaságában vehették először kézbe az olvasók.
2021.09.06. 20:21 |

Az 1984-1985-ös UEFA Kupa elődöntőjének visszavágóján 1985. április 24-én, a szarajevói Stadion Grbavicában, 25.000 néző előtt 2:1-es vereséget szenvedett a Videoton, azonban két héttel korábbi hazai meccsen 3:1-re győzött a csapat a Sóstón, így továbbjutott a döntőbe, ahol a Real MAdriddal találkozott. Tizenhat év után újra európai kupadöntő volt Magyarországon. A Sóstón aztán 3:0-ra nyert a Real, Madridban pedig Májer Lajos védhetetlen bombával lőtte ki a bal felső sarkot és 1-0-ra nyert a Vidi a Real Madrid otthonában.

A Videoton UEFA meneteléséről a Vidipédián olvashat részletesen!

Részlet a könyvből:

"Odahaza, Székesfehérváron egész éjjel tartott a karnevál. Amikor lefújták a meccset, a lakóházak, panelek előtt összeverődtek az emberek, és mintha szilveszter lenne, ismerősök és ismeretlenek koccintottak pezsgővel. A lakótelepi lakásokban felhevült tévénézők ütötték a csöveket. Fiatalok tódultak ki az utcára, dudáltak az autók, órákon át skandáltak a szurkolók. Ezen az éjjelen a rendőr mosolygott, a tanár együtt énekelt diákjával, a szerelmesek kék-piros sállal tekerték körül magukat. Székesfehérvár a vidámság szigetévé változott."

Szentesi Zöldi László szerzővel Májer Tamás újságíró beszélgetett, aki a könyvbemutató előtt a Városház téren dedikálta könyvét.

A könyvbemutatón Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere mondott köszöntőt. Arról beszélt, hogy a város közösségének egyik legfontosabb helyén, a Városháza Dísztermében van a könyvbemutató, ahol a falakon, a több mint ezer éves város történelméből láthatóak szemelvények.

"Tudjuk, hogy nagyon nehéz önálló fejezetben bárminek is helyet kapnia egy ilyen történetben, de ha lenne egy fal a sporttörténelemről, akkor biztosan ott lenne a legtetején Vörös Zsuzsa olimpiai aranyérmes öttusázónkkal együtt az UEFA kupa menetelése a Videotonnak." Mint mondta fantasztikus elődöntő volt, akárcsak a párja, aztán egy királyi csapat, a királyi városának csapatával játszotta a döntőt. "Kétszer sírtam a Vidi UEFA menetelése alatt, egyszer pár perccel ezen gól előtt, aztán a döntőben, amikor a visszavágón Májer Lajos kilőtte a bal felsőt. Ilyen emlékei pedig nem csak nekem, hanem nagyon sok fehérvárinak és focirajongónak vannak."

A szerző Szentesi Zöldi László 15 évesen Debrecenben nézte a meccset. "A mi generációnknak már nem adatott már meg, hogy lássa az aranycsapatot és a mi korosztályunknak a klubfoci jelentette a focit. 1985-ben szerintem minden magyar Videoton szurkoló volt és egy nagyon nagy magyar siker volt a Videoton menetelése az UEFA kupában, de ez a meccs túlmutat magán a sporton."

Sport

 1. Fejesgól döntött, elvesztette bajnoki veretlenségét a Vidi a rangadón

  Először találkozott a szezonban a Mol Fehérvár és a Ferencváros. A csúcsrangadó első félideje kevés helyzetet hozott, gólt pedig egyet sem. A másodikban mindkét kapusnak akadt nagy védése, végül egy szöglet utáni fejessel a Fradi szerezte meg a három pontot.Mol Fehérvár - Ferencváros 0-1

  2021.09.22.
 2. Irányítója nélkül, hosszabbításban nyert az Alba a Paks ellen a kosárnyitányon

  Jonathan Stark a rajt előtt térdsérülést szenvedett, így amerikai irányítóját nélkülözve játszott a Pakssal Szekszárdon az Alba Fehérvár. Rendkívül izgalmas meccsen, hosszabbításban nyert a tizenhat triplát dobó Alba, mindkét csapat száz pont fölött termelt.Atomerőmű SE - Alba Fehérvár 104-106

  2021.09.22.
 3. Helytállt a Győr ellen, csak öttel kapott ki az Alba Fehérvár KC

  Két vereség után fogadta a topfavorit Audi ETO KC-t a fehérvári női kézilabdacsapat a bajnokságban. Boris Dvorsek tanítványai nem játszottak megilletődve, sokáig vezettek is és csak az első félidő végén kerültek nagyobb hétrányba. A másodikat pedig lehozták döntetlenre, így remekül helytálltak a klasszis ellenféllel szemben.Alba FKC - Audi ETO KC Győr 25-30

  2021.09.22.
 4. Fehérvár Sportkönyve – bemutatták Vakler Lajos városi legendákról írt új kötetét

  Városi sportlegendák, sportvezetők életútját tárja az olvasók elé a Fehérvár Sportkönyve című könyv, melyet a Városháza Dísztermében mutattak be kedden. Vakler Lajos szerző a Fehérvéri beszélgetések című televíziós műsorból vette a forrást új, tematikus kötetének elkészítéséhez.

  2021.09.21.
Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak