Könyv, 36 nyugállományú fehérvári katona portréjával

A Stefánia Palotában kedden volt a Katonaportrék című könyv fővárosi bemutatója. A kötetet a Honvéd Hagyomány Őrző Egyesület Fejér Megyei Szervezet és a Tarsoly Ifjúsági Egyesület hozta létre.
2021.10.11. 20:47 |

A mű gondolata még 2019-ben született meg, ezt követően kezdtek hozzá a munkához.

Az első körben húsz, majd később még tizenhat nyugalmazott katonát jelöltek ki, így végül 36 embert ismerhet meg az olvasó a könyvben. Az interjúk elkészülte után, a szerkesztést követően jöhetett a nyomdai munka, és a nyomda igényes tevékenységének köszönhetően a színvonalas kiadvány elkészült. A fotókból kiállítást hoztak létre, amely a pandémia előtt és után Székesfehérváron és Fejér megyében vándorolt. A tervek szerint kiállításokat a jövőben is rendeznek minden olyan helyszínen, ahol érdeklődnek ez iránt.

A Stefániában Lévai Miklós, a HOHE és Sipos András a Tarsoly Ifjúsági Egyesület elnökei ismertették a könyv munkájának a menetét, bemutatták az alkotókat, Dániel Mária Magdolna fotográfust, Csató József és Silye Sándor újságírókat, a portrék szerzőit.

Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere is köszöntötte a megjelenteket. A többi között elmondta, hogy a nyugdíjas katona örökké katona marad, életútjuk például szolgál az utódoknak, a gyerekeknek, a fiataloknak. (Fotó: HM Facebook)

A nyugállományú katona ebben a minőségében is legyen aktív szereplője napjainknak, vegyen részt abban, hogy a társadalom, elsősorban a fiatalok megismerjék, hogy miről szól egy katona élete, hogy lássák, mit vállal egy katona azért, hogy az ország békéjét megőrizze, az állam biztonságát szolgálja - mondta Benkő Tibor. Sajnos volt idő, amikor a társadalom elutasította, elvette azt, hogy a katonák kiemelt szereplői a közöségnek, hiszen, ha kell az életüket áldozzák a nemzetért. Előfordult, hogy elsősorban a fővárosban atrocitások érték őket, ezért tették le az egyenruhát, és civilben jártak.

Azt mondom, legyünk büszkék arra, hogy katonák vagyunk, hogy katonaként szolgálhatunk, és ezt a büszkeséget a társadalom felé mutassuk is meg - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Ne törődjünk a múlt idő atrocitásaival, vállaljuk büszkén, hogy az ország elismert tagjaiként szolgálhatunk. De azt is tényként közlöm, hogy a katonák elismertségét elsősorban a katonáknak kell kivívniuk, és nem parancsba kell adni a társadalomnak, hogy márpedig tiszteljék őket. Ezt a végzett munkájukkal, a hazáért végzett szolgálatukkal érdemeljék ki a katonáink! - mondta Benkő Tibor.

Közélet

 1. Automatizált beléptető rendszer kiépítéséről is szólt a belvárosi lakossági fórum

  Abban mindenki egyetértett a belvárosi lakossági fórumon, hogy nehézkes a parkolás és abban is teljes volt az egyetértés, hogy a jogosulatlan behajtások kiküszöbölésére automata, rendszámfelismerő sorompókat szereljenek fel az Ady Endre, a Kossuth, a Lakatos és a Bástya utca elején. Elhangzott, hogy pénteken kiírja a Palotai úti parkolóház kivitelezésre a közbeszerzést a város közgyűlése.

  2021.10.26.
 2. A Szent György Kórház kertjében ültették el az "Élet fáját"

  Fejér megyei rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnok-helyettese az „Élet fája” program keretében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban ültettek el egy-egy fát.

  2021.10.26.
 3. szekesfehervarparkolas.hu - Online is kiválthatók a lakossági parkolóbérletek

  A Városgondnokság új, parkolási internetes honlapján a lakossági parkolóbérletek online kiváltása mellett lehetőség van az NFC parkolókártyák feltöltésére, a parkolási pótdíjak befizetésére, sőt még az NFC kártyával indított parkolás befejezésére is. Az új reszponzív honlap a szekesfehervarparkolas.hu az összes okoskészüléken is elérhető.

  2021.10.25.
 4. Béri Balogh Ádám Baráti Kör: legyen II. Rákóczi Ferenc szobor Székesfehérváron!

  Székesfehérváron, a Nyitrai út 13-ban található Közösségi Házban november 2-án kedden, 18 órától a Markó S. Mária Emlékalapítvány rendezésében fontos ügyben hívnak, várnak minden érdeklődőt.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár