Konferencia volt Székesfehérváron, a hazafias és honvédelmi nevelés tapasztalatairól

Tegnap a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete konferenciát rendezett a hazafias és honvédelmi nevelést célzó programjai tapasztalatairól. A konferencia feladata volt ennek tapasztalatait összegezni, és egyben arra is keresni a választ, hogy „Merre tovább?”
2021.10.28. 17:19 |

A konferencia célja volt, hogy összefoglalják a HTBK és partnerei összefogásával megvalósult ifjúság nevelési programjainak 20 éves tapasztalatait.

Jöttek sorban a résztvevők. Székesfehérvár, Fejér megye pedagógusai, a főváros iskoláinak képviselői, a Honvédelmi Minisztériumból katonák és civilek, tehát együtt voltak barátin a honvédség és a társadalom tenni akarói. A 20 éve - több úton egy célért címet viselő tanácskozás a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete hazafias és honvédelmi nevelést támogató programjai tapasztalatait foglalta össze, a résztvevők megbeszélték, hogy mi volt hasznos, és mi az, amin lehet javítani. A konferencia célja volt, hogy összefoglalják a HTBK és partnerei összefogásával megvalósult ifjúság nevelési programjainak 20 éves tapasztalatait.

Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal püspök köszöntője során a polgármester a honvédelmi nevelés fontosságát emelte ki, míg a püspök az érző embert, a gyermeket helyezte mondandója központjába, és azt, tudni kell kik vagyunk és hova tartozunk. Cser Palkovics András Emléklappal köszönte meg a HTBK munkáját, Oláh Lászlónak az Ifjúsági Tagozat vezetőjének Polgármesteri Emlékérmet adott át.

Karsai Béla összefoglalta az elmúlt 20 év sikereit, szólt kronológiai sorrendben a vetélkedőkről, a Military Klubról, az Apródképzőről, a Hadapród képzőről, a Hazafiság iskolája programjairól, az Iskolák Csatája – BakaLand izgalmairól, a Béke útjáról, Nagyvárad, Székesfehérvár, Nova Gradisca, Romance de Isonzo önkormányzatai és iskoláinak közös napjairól, és végül a nagyon sikeres Hazáért körútról.

Ezt követően a Hazafias és honvédelmi nevelés, mint a honvédelemre történő felkészülés fontos alapja volt a téma, és Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter úr képviseletében Zsiga Tamás dandártábornok beszélt a tennivalókról. Hallhattuk: Magyarország alaptörvénye kimondja: „Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére”. A honvédelmi nevelés lényege, a hazához, a haza értékeihez való érzelmi kötődés pozitív viszony kialakítása és megszilárdítása. A tábornok ismertette a honvédelmi nevelés rendszerét, szólt a Honvédelmi Minisztérium nevelést támogató tevékenységéről.

A hazafias és honvédelmi nevelést segítő programok eredménye a Katonai Emlékpark létrejötte témában Görög István a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője a történetben visszanyúlt a kezdetekhez, amikor Gyuricza Bélával a honvédség 150 éves jubileuma apropóján elindították Pákozd történetét, és eljutottak a máig, amikor tiszteletre méltó Nemzeti Emlékhelyet tisztelhetünk a parkban.

A következő előadó, Oláh László csatlakozott Görög Istvánhoz annyiban, hogy kijelentette: a KEMPP nélkül nincs hazafias nevelés, hazafias nevelés pedig nem létezhet a KEMPP nélkül. Sajner Gyulától, a HTBK tagjától hallhattuk: a nemzeti öntudat és a hazafias nevelés egymást feltételező fogalmak. Megvalósították a kisebb csodát, amikor Nagyvárad, Székesfehérvár, az olasz Romance d’ Isonzo, a szlovén Sempeter pri Gorici iskoláinak gyermekeit elvitték a Nagy Háború helyszíneire, Isonzóra és Doberdóra. Megható pillanat volt, amikor egy nagyváradi kislány felfedezte felmenője testvérének a sírját - mondta el Sajner Gyula a Béke Útja főszervezője.

Domokos Tamás, az ECHO vezérigazgatójából a szociológus szólt, a generációk lényegét, szerepét, lehetőségét és változásait mutatta be. Ma az alfa nemzedékről beszélhetünk, akik akár a szebb jövőt jelenthetik.

Rövid szünet után folytatták a konferenciát Sipos Imre az Oktatási Hivatal elnökhelyettese vezetésével. Ekkor előbb Rodics Eszter, múzeumpedagógus, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola igazgatója, majd Csapó Botond a Gárdonyi Géza Általános Iskola Gárdony igazgató helyettese és Gránitz-Pápai Judit pedagógus, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola részéről a Hazáért körút programban résztvevő diákok és tanárok tapasztalatait foglalták össze.

A hozzászólásokból kiderült, igény van a folytatásra. Görög István kérte Sipos Imrét, hogy mondja ki, lesz folytatás. Sipos Imre kimondta, és reméljük, hogy a sikeres projekt jövőre folytatódhat.


Közélet

 1. Ünnepélyes megnyitóval kezdődött az Aranybulla Emlékév Székesfehérváron

  Díszközgyűléssel nyitotta meg az Aranybulla Emlékévet Székesfehérvár. Az eseményen az igazságügyi miniszter méltatta a várost és a 800 évvel ezelőtt kiadott első magyar jogi dokumentumot az Aranybullát. Székesfehérvár egész évet átfogó programsorozattal készül 2022-ben. Az Aranybulla Emlékévvel szeretnék kifejezni tiszteletüket a város történelmi és közjogi szerepét elismerő egykori esemény kapcsán.

  2022.01.18.
 2. Évente 400 nő hal meg méhnyakrákban – oltással, szűréssel megelőzhető a betegség

  Minden év január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet idén 16. alkalommal szerveznek meg január 17-től kezdődően. A daganatos betegségben évente mintegy 400 magyar nő veszti életét, ez azonban megelőzhető lenne rendszeres vizsgálattal és oltással – olvasható a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda közösségi oldalán.

  2022.01.18.
 3. Pályázatot hirdettek az Aranybulla Emlékévhez kapcsolódó programok támogatására

  Tízmillió forintos keretösszeggel pályázatot írt ki Székesfehérvár Önkormányzata a 2022-es Aranybulla Emlékévhez kapcsolódó programok támogatására. A pályázaton Fehérváron megvalósuló, az Emlékév történelmi értékeit felmutató, azokat megőrző programokkal vehetnek részt a civil szervezetek. Pályázati önrész nem szükséges, a benyújtási határidő 2022. január 28.

  2022.01.18.
 4. Lakossági fórum - így kezdődik az öreghegyi útfelújítási program

  Lakossági fórumot tartott hétfőn este Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő a 13. számú választókörzetben élőknek a Kisfaludi Közösségi Házban. Szó volt arról, hogy a nemrég bejelentett öreghegyi útfelújítási program részeként, a kiviteli tervek alapján még idén kiírják a közbeszerzést a Nagyszombati út felújítására, de elhangzott, hogy jövő héten lakossági véleményezésre bocsájtja a buszmenetrend bővítést a város.

  2022.01.17.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár