Komlósi József vehette át a Pro Cultura Albae Regiae díjat a Magyar Kultúra Napján

Az idei évben is gálaműsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Székesfehérvár a Vörösmarty Színházban. Az est folyamán Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda. A folytatásban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.
2019.01.22. 19:32 |

Székesfehérvár polgármestere az esten köszönetet mondott a kulturális és oktatási intézmények vezetőinek, és a kulturális élet területén tevékenykedő szakembereknek, akik a hétköznapokon teszik a dolgukat azért, hogy a város kulturális élete és ezáltal a közösségi élete is folyamatosan fejlődni tudjon.

Az átadandó "Pro Cultura Albae Regiae" díj kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a díjazott személyén keresztül mindenkinek szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik hosszú évek óta teszik a dolgukat a mindennapokban annak érdekében, hogy a kulturális életünk minél gazdagabb legyen. "A mindennapokhoz hozzátartozik egy város életében a kultúra, kulturális élet, a város intézményei, a délutáni, esti kulturális programok. Büszkék lehetünk Székesfehérvár kulturális életére és arra az értékrendszerre, amit ápolunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további feladataink." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Az est folyamán Cser-Palkovics András polgármester átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda.

Komlósi József 1958-ban született Székesfehérváron, 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Könyvtár szakos főiskolai, majd egyetemi végzettségét munka mellett szerezte meg. 1981-ben Szombathelyen könyvtár szakon szerzett diplomát, 1987-ben pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán egyetemi szintű könyvtáros végzettséget szerzett. Kiemelkedő munkavégzése és szakmai elhivatottsága révén 1986-tól osztályvezetőként, majd csoportvezetőként látta el feladatait. 1999-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, 2009-ig vezette az intézményt. Komlósi József a díj átvetelekor kiemelte, hogy az elismerés egyúttal a könyvtárosok és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár munkájának elismerése is.

Az ünnepi műsorban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.

Műfaji korlátokat feszegető műsorában olyan előadót láthattunk, aki ízig-vérig komolyzenész, de folkosabb vagy etnósabb hangulatú dallamok irányába is nyitott. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek. Szirtes Edina Mókus és a Szirtes Quintet mellett a műsorban a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián is szerepeltek.

Kultúra

 1. Felvételt hirdet a székesfehérvári Prospero Színkör társulata

  Kipróbálnád színészi képességeidet? Szívesen részt vennél színházi előadások létrehozásában? A Prospero Színkör felvételt hirdet a színjátszáshoz kedvet és tehetséget érző fiatalok és idősebbek számára. A felvételi helye és ideje: A Szabadművelődés Háza (Székesfehérvár, Fürdő sor 3.) szeptember 23. és 30., hétfő 18 óra. További információ a +36 70 242 0535-es telefonszámon vagy a prosperoszk@gmail.com e-mail címen kérhető.

  2019.08.22.
 2. Horváth Levente, festőművész kiállítása nyílik meg az Öreghegyi Közösségi Házban

  Augusztus 23-án, pénteken az Aranybulla Művészeti Napok keretében nyílik meg Horváth Levente festőművész kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Östör Annamária, a kiállítást megnyitja Hugyecsek Balázs. A tárlat szeptember 13-ig látogatható.

  2019.08.22.
 3. Izinger Katalin tárlatvezetése csütörtökön a Híresek és Képek kiállításon

  Augusztus 22-én, csütörtökön 17 órakor Izinger Katalin művészettörténész várja tárlatvezetéssel a Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában című kiállítás látogatóit a Csók István Képtárban. (Bartók Béla tér 1.) A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.08.22.
 4. A magyar fotográfia napját ünneplik augusztus 29-én a Csók Képtárban

  A magyar fotográfia napját ünneplik augusztus 29-én 16 órától sötétedésig a Csók István Képtárban a Híresek és képek kiállítás kísérőrendezvényeként. A résztvevők utazó camera obscura mutatványt láthatnak, kipróbálhatják a fotogramkészítést és megnézhetik, hogyan készül a fotó. 

  2019.08.22.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka