Komlósi József vehette át a Pro Cultura Albae Regiae díjat a Magyar Kultúra Napján

Az idei évben is gálaműsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Székesfehérvár a Vörösmarty Színházban. Az est folyamán Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda. A folytatásban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.
2019.01.22. 19:32 |

Székesfehérvár polgármestere az esten köszönetet mondott a kulturális és oktatási intézmények vezetőinek, és a kulturális élet területén tevékenykedő szakembereknek, akik a hétköznapokon teszik a dolgukat azért, hogy a város kulturális élete és ezáltal a közösségi élete is folyamatosan fejlődni tudjon.

Az átadandó "Pro Cultura Albae Regiae" díj kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a díjazott személyén keresztül mindenkinek szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik hosszú évek óta teszik a dolgukat a mindennapokban annak érdekében, hogy a kulturális életünk minél gazdagabb legyen. "A mindennapokhoz hozzátartozik egy város életében a kultúra, kulturális élet, a város intézményei, a délutáni, esti kulturális programok. Büszkék lehetünk Székesfehérvár kulturális életére és arra az értékrendszerre, amit ápolunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további feladataink." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Az est folyamán Cser-Palkovics András polgármester átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda.

Komlósi József 1958-ban született Székesfehérváron, 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Könyvtár szakos főiskolai, majd egyetemi végzettségét munka mellett szerezte meg. 1981-ben Szombathelyen könyvtár szakon szerzett diplomát, 1987-ben pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán egyetemi szintű könyvtáros végzettséget szerzett. Kiemelkedő munkavégzése és szakmai elhivatottsága révén 1986-tól osztályvezetőként, majd csoportvezetőként látta el feladatait. 1999-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, 2009-ig vezette az intézményt. Komlósi József a díj átvetelekor kiemelte, hogy az elismerés egyúttal a könyvtárosok és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár munkájának elismerése is.

Az ünnepi műsorban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.

Műfaji korlátokat feszegető műsorában olyan előadót láthattunk, aki ízig-vérig komolyzenész, de folkosabb vagy etnósabb hangulatú dallamok irányába is nyitott. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek. Szirtes Edina Mókus és a Szirtes Quintet mellett a műsorban a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián is szerepeltek.

Kultúra

 1. Kultúrházak Éjjel-Nappal - a gyerekeké volt a színpad az Öreghegyi Közösségi Házban

  Különféle művészeti ágakban alkotó tehetséges diákok léptek színpadra szombaton délután az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola felsős kórusa is énekelt, majd Zsigmond Lala koncertjét hallgathatták meg a résztvevők.

  2019.02.16.
 2. Tizenkét döntőst választott ki a zsűri a X. Fehérvári Versünnep válogatóján

  Harminc diák érkezett szombaton a Szent István Művelődési Házba, hogy megmérettesse magát a válogatón és tagja lehessen annak a 12 fős csoportnak, akik a Versünnep április 6-i döntőjében szerepelhetnek. A diákok közül a legtöbben Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, József Attila és Radnóti Miklós verseit választották.

  2019.02.16.
 3. Kultúr Cafe Maroshegyen - a város pezsgő kulturális életéről beszélgettek

  Pénteken este a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény keretében került sor a Kultúr Cafe programjára a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A beszélgetésen olyan kulturális műhelyek belső titkaiba nyerhetett betekintést a hallgatóság, mint a Zenede Bábszínház, a Szent István Király Múzeum, A Szabadművelődés Háza, vagy a Fejér Megyei Kézműves Egyesület.

  2019.02.15.
 4. Dupla premierre készülnek a Vörösmarty Színházban

  Egy héten belül két darab premierje is következik a Vörösmarty Színházban. Lendvai Zoltán a 80 nap alatt a Föld körül “csehszlovák” átdolgozását február 23-án mutatják be, március 1-jén pedig a Vágy nevű villamos című színmű premierje következik Bagó Bertalan rendezésében.

  2019.02.15.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka