Komlósi József vehette át a Pro Cultura Albae Regiae díjat a Magyar Kultúra Napján

Az idei évben is gálaműsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Székesfehérvár a Vörösmarty Színházban. Az est folyamán Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda. A folytatásban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.
2019.01.22. 19:32 |

Székesfehérvár polgármestere az esten köszönetet mondott a kulturális és oktatási intézmények vezetőinek, és a kulturális élet területén tevékenykedő szakembereknek, akik a hétköznapokon teszik a dolgukat azért, hogy a város kulturális élete és ezáltal a közösségi élete is folyamatosan fejlődni tudjon.

Az átadandó "Pro Cultura Albae Regiae" díj kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a díjazott személyén keresztül mindenkinek szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik hosszú évek óta teszik a dolgukat a mindennapokban annak érdekében, hogy a kulturális életünk minél gazdagabb legyen. "A mindennapokhoz hozzátartozik egy város életében a kultúra, kulturális élet, a város intézményei, a délutáni, esti kulturális programok. Büszkék lehetünk Székesfehérvár kulturális életére és arra az értékrendszerre, amit ápolunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további feladataink." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Az est folyamán Cser-Palkovics András polgármester átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda.

Komlósi József 1958-ban született Székesfehérváron, 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Könyvtár szakos főiskolai, majd egyetemi végzettségét munka mellett szerezte meg. 1981-ben Szombathelyen könyvtár szakon szerzett diplomát, 1987-ben pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán egyetemi szintű könyvtáros végzettséget szerzett. Kiemelkedő munkavégzése és szakmai elhivatottsága révén 1986-tól osztályvezetőként, majd csoportvezetőként látta el feladatait. 1999-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, 2009-ig vezette az intézményt. Komlósi József a díj átvetelekor kiemelte, hogy az elismerés egyúttal a könyvtárosok és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár munkájának elismerése is.

Az ünnepi műsorban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.

Műfaji korlátokat feszegető műsorában olyan előadót láthattunk, aki ízig-vérig komolyzenész, de folkosabb vagy etnósabb hangulatú dallamok irányába is nyitott. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek. Szirtes Edina Mókus és a Szirtes Quintet mellett a műsorban a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián is szerepeltek.

Kultúra

 1. Ünnepi koncert - 30 éves a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar

  Jubileumi koncerttel ünnepelte születésnapját a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A nézőtéren, illetve a színpadon a közben felnőtté váló alapító tagok közül is többen ültek, akár együtt zenélve gyermekeikkel – ami az eltelt évtizedek erős és megtartó közösségéről szól a színvonalas művészi munka mellett. 

  2019.10.13.
 2. Van, aki marad - Ziffer Sándor kiállítás nyílt a Deák Gyűjteményben

  Van, aki marad… címmel nyílt meg pénteken az a kiállítás a Deák Gyűjteményben, amely Ziffer Sándor (1880–1962) festőművész mintegy hatvan alkotását mutatja be. A tárlatot Barki Gergely művészettörténész, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Czóbel Múzeumának kurátora ajánlotta a közönség figyelmébe.

  2019.10.11.
 3. Népdalok és műzenék - négy koncerttel indult a PartiTúra idei évada

  A Népdalok és műzenék című koncerttel kezdődött pénteken a PartiTúra a Vörösmarty Színházban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (ARSO) ifjúsági hangversenysorozatának „négyszernégy” előadásán a gyermekek számára könnyen befogadható feldolgozásban szól a komolyzene. 

  2019.10.11.
 4. Teleki Miklós gyertyafényes orgonaestje szombaton a ciszterci templomban

  Október 12-én, szombaton 19 órakor kezdődik Teleki Miklós, Artisjus-díjas orgonaművész koncertje a ciszterci templomban. Az esten Bach, Mozart és Mendelssohn műve csendülnek fel.

  2019.10.10.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka