Komlósi József vehette át a Pro Cultura Albae Regiae díjat a Magyar Kultúra Napján

Az idei évben is gálaműsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Székesfehérvár a Vörösmarty Színházban. Az est folyamán Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda. A folytatásban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.
2019.01.22. 19:32 |

Székesfehérvár polgármestere az esten köszönetet mondott a kulturális és oktatási intézmények vezetőinek, és a kulturális élet területén tevékenykedő szakembereknek, akik a hétköznapokon teszik a dolgukat azért, hogy a város kulturális élete és ezáltal a közösségi élete is folyamatosan fejlődni tudjon.

Az átadandó "Pro Cultura Albae Regiae" díj kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a díjazott személyén keresztül mindenkinek szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik hosszú évek óta teszik a dolgukat a mindennapokban annak érdekében, hogy a kulturális életünk minél gazdagabb legyen. "A mindennapokhoz hozzátartozik egy város életében a kultúra, kulturális élet, a város intézményei, a délutáni, esti kulturális programok. Büszkék lehetünk Székesfehérvár kulturális életére és arra az értékrendszerre, amit ápolunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további feladataink." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Az est folyamán Cser-Palkovics András polgármester átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda.

Komlósi József 1958-ban született Székesfehérváron, 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Könyvtár szakos főiskolai, majd egyetemi végzettségét munka mellett szerezte meg. 1981-ben Szombathelyen könyvtár szakon szerzett diplomát, 1987-ben pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán egyetemi szintű könyvtáros végzettséget szerzett. Kiemelkedő munkavégzése és szakmai elhivatottsága révén 1986-tól osztályvezetőként, majd csoportvezetőként látta el feladatait. 1999-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, 2009-ig vezette az intézményt. Komlósi József a díj átvetelekor kiemelte, hogy az elismerés egyúttal a könyvtárosok és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár munkájának elismerése is.

Az ünnepi műsorban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.

Műfaji korlátokat feszegető műsorában olyan előadót láthattunk, aki ízig-vérig komolyzenész, de folkosabb vagy etnósabb hangulatú dallamok irányába is nyitott. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek. Szirtes Edina Mókus és a Szirtes Quintet mellett a műsorban a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián is szerepeltek.

Kultúra

 1. Sziget-koncert az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral a Csónakázó tónál

  Meglepetéskoncertre készül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Július 11-én, szombaton este a Csónakázó-tó szigetén csendül fel Händel három szvitből álló Vízizenéje Kiss Diána Magdolna színművész és az Alba Regia Vegyeskar közreműködésével. Az est különlegessége, hogy az érdeklődők nemcsak a partról, hanem csónakokból is hallgathatják majd az előadását.

  2020.07.06.
 2. Kiállítással emlékeznek Acsa Szücs Imrére a Pelikán Galériában

  Hosszú szünet után egy emlékkiállítással indul újra a Pelikán Galéria. A július 10-én, pénteken 18 órakor nyíló tárlattal az egy éve elhunyt Acsa Szücs Imre képzőművészre emlékezik a művészetbarát közönség.

  2020.07.06.
 3. A Valan- Az angyalok völgye című filmmel folytatódik a belvárosi kertmozi műsora

  Július 10-én pénteken 21 órakor a Valan - Az angyalok völgye című filmmel folytatódik a kertmozi a Városháza díszudvarában. A magyar bűnügyi filmben Krisztik Csabát, a Vörösmarty Színház színészét is láthatják a nézők.

  2020.07.06.
 4. Zenélő Magyarország - a rádió kamarakórusa koncertezett Fehérváron

  Székesfehérvárra érkezett vasárnap délután a Zenélő Magyarország programsorozat, mely arról szól, hogy a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak. Székesfehérváron a Magyar Király előtt a Magyar Rádió Kamarakórusa adott koncertet.

  2020.07.05.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka