Komlósi József vehette át a Pro Cultura Albae Regiae díjat a Magyar Kultúra Napján

Az idei évben is gálaműsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Székesfehérvár a Vörösmarty Színházban. Az est folyamán Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda. A folytatásban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.
2019.01.22. 19:32 |

Székesfehérvár polgármestere az esten köszönetet mondott a kulturális és oktatási intézmények vezetőinek, és a kulturális élet területén tevékenykedő szakembereknek, akik a hétköznapokon teszik a dolgukat azért, hogy a város kulturális élete és ezáltal a közösségi élete is folyamatosan fejlődni tudjon.

Az átadandó "Pro Cultura Albae Regiae" díj kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a díjazott személyén keresztül mindenkinek szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik hosszú évek óta teszik a dolgukat a mindennapokban annak érdekében, hogy a kulturális életünk minél gazdagabb legyen. "A mindennapokhoz hozzátartozik egy város életében a kultúra, kulturális élet, a város intézményei, a délutáni, esti kulturális programok. Büszkék lehetünk Székesfehérvár kulturális életére és arra az értékrendszerre, amit ápolunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további feladataink." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Az est folyamán Cser-Palkovics András polgármester átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda.

Komlósi József 1958-ban született Székesfehérváron, 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Könyvtár szakos főiskolai, majd egyetemi végzettségét munka mellett szerezte meg. 1981-ben Szombathelyen könyvtár szakon szerzett diplomát, 1987-ben pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán egyetemi szintű könyvtáros végzettséget szerzett. Kiemelkedő munkavégzése és szakmai elhivatottsága révén 1986-tól osztályvezetőként, majd csoportvezetőként látta el feladatait. 1999-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, 2009-ig vezette az intézményt. Komlósi József a díj átvetelekor kiemelte, hogy az elismerés egyúttal a könyvtárosok és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár munkájának elismerése is.

Az ünnepi műsorban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs verskoncertjét hallhatta a közönség.

Műfaji korlátokat feszegető műsorában olyan előadót láthattunk, aki ízig-vérig komolyzenész, de folkosabb vagy etnósabb hangulatú dallamok irányába is nyitott. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek. Szirtes Edina Mókus és a Szirtes Quintet mellett a műsorban a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián is szerepeltek.

Kultúra

 1. Húsvét vigíliája - Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt

  A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. A húsvét ünnepének előnapján a keresztény egyházak szertartásain a hívek Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek. Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

  2019.04.20.
 2. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 3. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.
 4. Földes László HOBO Viszockij-estje az Öreghegyi Közösségi Házban

  Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

  2019.04.16.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka