Kollár Kincső bravúros krakkói sikere EB szereplést ért

Krakkóban rendezték meg a kadét párbajtőrözők szezonbeli utolsó európai körversenyét, ahol egész éves jó szereplésüknek köszönhetően ismét négy versenyzővel képviseltette magát az Alba Regia Vívó Akadémia. Kollár Kincső legjobb magyarként az előkelő harmadik helyen végzett a 189 fiatal hölgy vívót felvonultató erős mezőnyben.
2019.02.14. 05:37 |

Időrendi sorrendben az urak kezdték a viadalt, két székesfehérvári tehetséggel a mezőnyben. Kovács Gergely és Háder Roland is közel makulátlan csoportkör után kerültek egyenes ágon a 128-as táblára. Itt mindketten magabiztos vívással jutottak túl aktuális ellenfelükön. Kovács cseh, Háder pedig ukrán vetélytársát búcsúztatta. Sajnos a legjobb 32 közé azonban nem sikerült beverekedni magukat, egy honfitárs illetve egy svájci vívó állták útjukat.

Teljesítményük azonban így is elismerésre méltó a 41. illetve 52. helyezéssel a 201 induló közül. Nem beszélve arról, hogy ezzel illetve szezonbeli szereplésüknek köszönhetően Kovács a 8., míg Háder a 20. helyen végzett a hazai ranglistán. Gergelynek nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a válogatottságot érő negyedik helyen zárja az idényt.

Másnap a lányok léptek pástra hasonlóan szép eredményekben bízva és nem kellett csalódniuk a nap végén. Magabiztos és kiegyensúlyozott vívást mutattak a csoportkör alatt, majd az Akadémia még serdülőkorú kiválósága, Salamon Réka a legjobb 32 közé jutásért vívott asszóban szenvedett 15-9-es vereséget a svájci Bouillant-tól, a 40. helyen fejezte be a versenyt. A szintén fehérvári, de már az OSC Tata színeiben versenyző Büki Lili az ukrán Tolmacsovát, a lengyel Sabalskát is legyőzte a főtáblán. Végül egy olasz versenyző állta az útját, így a 14. helyen zárt.

Kollár Kincső azonban egész nap fantasztikus formát mutatva vette az akadályokat. A tábla első két körében honfitársakkal hozta össze a sors, előbb Tóth Jázmint majd Balogh Bellát búcsúztatta egy szoros és egy kevésbé izgalmas asszóban. A nyolcaddöntőben a lengyel Klughardtot egy végletekig kiélezett asszóban sikerült felülmúlnia 15-14-re, hogy aztán a legjobb négy közé kerülésért folytathassa sikerszériáját, ezúttal brit ellenfelét legyőzve 15-11-re. Az elődöntőben aztán a későbbi győztes ukrán Sadova állta az útját, miután 15-12-es vereséget szenvedett tőle. Kincső így is élete legnagyobb sikerét aratta a harmadik helyezéssel.

Azonban ezzel még nem volt vége a napnak, ugyanis hosszas számolgatás kezdődött a ranglista pontok kapcsán, majd kiderült, hogy Kincső bravúros szereplésével feljött a magyar ranglista 4. helyére, ami azt jelentette számára, hogy tagja lehet a magyar válogatottnak az olaszországi Foggia-ban február végén megrendezendő kadett Európa- bajnokságon.

Kovács László edző és tanítványai újból bizonyították, hogy jó úton járnak és a lelkiismeretes munka meghozza gyümölcsét. Az egyesület alig több mint egy éves, de versenyzőik máris válogatott kerettagsággal bírnak vagy annak az ajtaján kopogtatnak.

Sport

 1. Ismét lesz Rotpunkt Nehézségi Falmászó Verseny Székesfehérváron

  Ötödik alkalommal szervezi meg Nehézségi Falmászó Versenyét március utolsó hétvégéjén a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület az István Király Általános Iskolában. A Minitől (-2010) a Senior kategóriában versenyzők részére az előnevezés március 21-én, csütörtökön zárul, de lehetőség lesz még a versenynapon is a mászókhoz csatlakozni.

  2019.03.20.
 2. Amatőr box - öt fehérvári versenyző öt érmet szerzett a X. Nemzetközi Szalacska Kupán

  Öt versenyzővel nevezett a Varkocs György Box Club a X. Nemzetközi Szalacska Kupára. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség versenyén Németh Zsolt (serdülő, 52 kg) bajnok lett, Balogh Bálint (junior, 60 kg) bronzérmet szerzett. Nagy Evelin (junior, 57 kg) a döntőig menetelt, ott viszont vereséget szenvedett, így ezüstéremmel térhetett haza. Major Milán (ifi 64 kg) szintén döntőt vívott, ahol kiütéssel nyert és Lénárt Péter (felnőtt +91 kg) szintén bajnok lett.

  2019.03.20.
 3. Hiába a kétgólos előny, végül kikapott a Fehérvár AV19 Salzburgabn

  Két harmad után úgy tűnt, remek játékkal visszaveheti a pályaelőnyt a Fehérvár AV19 a Red Bull Salzburgtól az EBEL negyeddöntőjében. Az utolsó játékrészt azonban hárommal nyerték a hazaiak, így a meccset is behúzták és a továbbjutás küszöbére léptek.

  2019.03.19.
 4. Karate: fehérvári éremdömping a diákolimpia selejtezőjében

  Vasárnap Várpalotán, a városi sportcsarnokban rendezték a kyokushin karate diákolimpia nyugat-magyarországi selejtezőjét. A formagyakorlat és küzdelem versenyszámokban összesen 375 nevezés érkezett, a tét pedig nem volt kisebb, mint az országos döntőn való szereplés jogának kivívása.

  2019.03.18.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak