Kodály-hét 2018 - eljött Mátyás, az igazságos is

Kodály Zoltán születésének évfordulóján, december 16-án tartotta iskolai emléknapját a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium, amely az utóbbi évek során – a programok sokszínűsége miatt – teljes hétté nőtte ki magát. A Kodály-hét témája az idei évben Mátyás király és a reneszánsz volt. December 20-án, csütörtökön a projektnapon az igazságos Mátyás király bőrébe bújva Kneifel Imre igazgatóval jártuk végig a tematikus programhelyszíneket.
2018.12.20. 17:28 |

Az udvari játékok, udvari mulatságok, udvari konyha, Mátyás vadászatai és a kancellária helyszínei várták ma a korosztály szerint csapatba rendeződött kodályosokat. A Kodály-hét projektnapját az igazságos Mátyás király bőrébe bújt igazgató, Kneifel Imre nyitotta meg, udvari bolondja, Mujkó kíséretében. A nap folyamán a diákoknak öt helyszínen, számos programon kellett jól teljesíteniük, azért, hogy az ő csapatuk nyerhesse el a legtöbb arany tallért, az azzal járó első helyet és dicsőséget Mátyás király udvarában. A téramőba, a reneszánsz malomjáték, a reneszánsz táncház, a zene- és fűszerfelismerés, az iniciáléfestés mellett középkori sárkányvadászat is szerepelt a programkínálatban, de megtanulhattak a gyerekek az udvari etikett szerint meghajolni is.

A Kodály-hét programjairól Kneifel Imre igazgató mesélt: „A névadónkról elnevezett iskolai programhét hagyományosan megnyitóval veszi kezdetét, amelyet Kodály Zoltán szobránál tartunk. Idén is megrendeztük a zenei írás-olvasás napját, amikor ismeretlen kottát kell elénekelni a diákoknak, majd le kell tudni írni, azaz kottázni egy másik ismeretlen művet.” Hozzátette, az ezévi iskolai vetélkedő témájául Erkel Ferenc munkásságát, műveit és élettörténetét választották, az iskolások megtudhatták, hogy a művész kiváló sakkozó is volt. A héten volt még karácsonyi koncert a Szent Imre-templomban, ahol az iskola mind a hét énekkara részt vett. A programok szokásosan pénteken, az iskolai karácsonyi ünnepséggel zárulnak, melynek fénypontja a közös éneklés lesz az intézmény karácsonyfája körül.

Fehérvári színes

 1. Panorámabuszos és kisvonatos programok június utolsó hétvégéjén a Tourinformmal

  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programjainkra invitálja az érdeklődőket a Tourinform Iroda. A panorámabusszal gasztrokalandozásra és kultúrkalandra, a kisvonattal pedig  a Bory vár meglátogatására invitálnak.

  2019.06.17.
 2. Vásáry André operett és musical estje szerdán az Öreghegyi Közösségi Házban

  Június 19-én, szerdán Vásáry André operett és musical estjére kerül sor az Öreghegyi Közösségi Házban. A 20 órakor kezdődő esemény élő zenekarral és táncosok közreműködésével hallható és látható majd, a belépő 1500 forint.

  2019.06.17.
 3. Ismét horvát táncház lesz a Tököli Délszláv Táncegyüttes és a Kolo tagjaival

  Júnuis 17-én, hétfőn 17.30 órakor horvát táncház lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Táncokat tanít Rodekné Blahó Márta, a tököli Délszláv Táncegyüttes vezetője, harmonikán közreműködik Halász László, a Kolo együttes vezetője. A belépés díjtalan.

  2019.06.17.
 4. Borsófesztivál és egészségnap a Feketehegy-Szárazréten

  Az idei Borsófesztivál volt már az ötödik a közösségi központ a Feketehegy-Szárazréten a gasztroudvarában. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza közös programján bármilyen ételt lehetett főzni vagy sütni borsóból. A rendezvénnyel egyidőben tartották a városrészi egészségnapot, ahol ingyenes szűrővizsgálatokkal vártak minden korosztályt.

  2019.06.15.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek