Kodály-hét 2018 - eljött Mátyás, az igazságos is

Kodály Zoltán születésének évfordulóján, december 16-án tartotta iskolai emléknapját a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium, amely az utóbbi évek során – a programok sokszínűsége miatt – teljes hétté nőtte ki magát. A Kodály-hét témája az idei évben Mátyás király és a reneszánsz volt. December 20-án, csütörtökön a projektnapon az igazságos Mátyás király bőrébe bújva Kneifel Imre igazgatóval jártuk végig a tematikus programhelyszíneket.
2018.12.20. 17:28 |

Az udvari játékok, udvari mulatságok, udvari konyha, Mátyás vadászatai és a kancellária helyszínei várták ma a korosztály szerint csapatba rendeződött kodályosokat. A Kodály-hét projektnapját az igazságos Mátyás király bőrébe bújt igazgató, Kneifel Imre nyitotta meg, udvari bolondja, Mujkó kíséretében. A nap folyamán a diákoknak öt helyszínen, számos programon kellett jól teljesíteniük, azért, hogy az ő csapatuk nyerhesse el a legtöbb arany tallért, az azzal járó első helyet és dicsőséget Mátyás király udvarában. A téramőba, a reneszánsz malomjáték, a reneszánsz táncház, a zene- és fűszerfelismerés, az iniciáléfestés mellett középkori sárkányvadászat is szerepelt a programkínálatban, de megtanulhattak a gyerekek az udvari etikett szerint meghajolni is.

A Kodály-hét programjairól Kneifel Imre igazgató mesélt: „A névadónkról elnevezett iskolai programhét hagyományosan megnyitóval veszi kezdetét, amelyet Kodály Zoltán szobránál tartunk. Idén is megrendeztük a zenei írás-olvasás napját, amikor ismeretlen kottát kell elénekelni a diákoknak, majd le kell tudni írni, azaz kottázni egy másik ismeretlen művet.” Hozzátette, az ezévi iskolai vetélkedő témájául Erkel Ferenc munkásságát, műveit és élettörténetét választották, az iskolások megtudhatták, hogy a művész kiváló sakkozó is volt. A héten volt még karácsonyi koncert a Szent Imre-templomban, ahol az iskola mind a hét énekkara részt vett. A programok szokásosan pénteken, az iskolai karácsonyi ünnepséggel zárulnak, melynek fénypontja a közös éneklés lesz az intézmény karácsonyfája körül.

Fehérvári színes

 1. Idén is csodálatos rajzok, fotók és írások érkeztek a vízről

  A Víz Világnapja alkalmából meghirdetett megyei rajz és irodalmi pályázat díjátadó ünnepségére gyűltek össze a Fehérvárról és Fejér megye számos településéről érkező díjazottak csütörtökön, Székesfehérváron, a Fejérvíz Zrt. nagytermében csütörtökön délelőtt. Ebben az évben mintegy 400 alkotást küldtek be a gyerekek.

  2019.03.21.
 2. Hallottad? Láttad? - kedd éjfélig lehet szavazni a diákújságírók munkáira

  Lezárult a felső tagozatos és középiskolás diákújságíróknak meghirdetett Hallottad? Láttad? Ott voltál? Írd meg! pályázat. A sokszínű írások között színházi, sporttal vagy az iskolával kapcsolatos cikkek, interjúk is születtek. A #Székesfehérvár szlogennel elküldött írásokra a Táska Rádió oldalán lehet szavazni. 

  2019.03.21.
 3. Az Ezredéves Iskola kisdiákjai jártak a MOL Aréna Sóstón

  Az egykori fehérvári futball-legenda, válogatott játékos, Tieber László kezdeményezésére a MOL Vidi FC-nél jártak az Ezredéves Speciális Szakiskola egykori és jelenlegi tanulói. A látogatás alkalmával a klub hajdani játékosai körbevezették a gyerekeket a megújult MOL Aréna Sóstói Stadionban.

  2019.03.21.
 4. TeSzedd! - Székesfehérváron négy helyszínen lehet csatlakozni az akcióhoz

  Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb önkéntes megmozdulását, a TeSzedd! szemétgyűjtési akciót. A tavaszi „nagytakarításhoz” számos székesfehérvári csoport is csatlakozott, így a március 21 és 23 között önkéntes alapon tehet majd bárki azért, hogy tisztábbá varázsolja a város környezetét.

  2019.03.21.
 1. Az egészségért gyalogolni - nyugdíjasoknak népszerűsítette a mozgást Monspart Sarolta

  Az öreghegyi nyugdíjasokat buzdította gyaloglásra Monspart Sarolta tájfutó világbajnok. A népszerű és hatalmas lendülettel, jó humorral előadó sportoló arról beszélt, hogyan lehet idős korban edzetten élni a mindennapokat, még egészségügyi problémákkal is.

  2019.03.20.
 2. Koncert és táncház lesz a Taverna Görög Népzenei Együttessel szombaton

  Március 23-án, szombaton görög táncház és koncert lesz A Szabadművelődés Házában a Taverna Görög Népzenei Együttessel. A 20 órakor kezdődő eseményen táncot tanít Gábor Ferenc, a belépés díjtalan.

  2019.03.20.
 3. Német kisdiákok látogatása a Városházán

  A Városháza Dísztermében köszöntötte a németországi Hohenmölsenből érkezett 16 diákokat és kísérőiket Mészáros Attila alpolgármester. Ötnapos székesfehérvári tartózkodásuk idején a német vendégdiákok a Tóvárosi Általános iskolások vendégszeretetét élvezik, családoknál vannak elszállásolva és együtt tanulnak magyar társaikkal.

  2019.03.20.
 4. „Kivirágzik” a Táncház - régiós szólótáncverseny lesz

  Ismét táncos jókedvvel telik meg a Malom utcai Táncház március 23-án, szombaton: immár hetedik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Táncegyesület a Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, amelyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoportjainak táncosai mutatkoznak be négy korcsoportban, egyéni és páros kategóriában. A megmérettetésre 68 produkció, 103 táncos jelentkezett. 

  2019.03.20.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek