Kistelepülési Kultúrkorzó lesz három helyszínen az NKA támogatásával

Kabaréjelenetek, virtuóz magyar férfitáncok, pop- és rockdalok is szerepelnek abban a műsorban, amelyet három megyei kistelepülés, Lovasberény, Seregélyes és Zámolylakói élvezhetnek július első hétvégéjén.
2021.06.14. 11:32 |

A Kistelepülési Kultúrkorzó program – amelynek megvalósításához a Motívum Kulturális Egyesület a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központtal együttműködésben nyújtott be pályázatot – a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) elnyert 462 ezer forint összegű támogatásnak köszönhetően jön létre.

Az egyesület fontosnak tartja, hogy a székesfehérvári kulturális alkotóműhelyeket összefogja, az ott folyó magas szintű szakmai munkát minél szélesebb körben bemutassa a környező településeken is. A Motívum korábban is végzett tájoltató tevékenységet, Fejér megye számos kistelepülésén szervezett kulturális programokat. Az egyesület kiemelt céljának tekinti azt is, hogy a fehérvári vagy a városban tanuló, feltörekvő fiatal tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson: három éve például a Fehérvári Versünnepen és a Fehérvár Hangja énekes tehetségkutató versenyen döntős fiatalok mutatkoztak be több kistelepülésen, 2019-ben pedig William Golding A Legyek Ura című regénye alapján készült darabot vihették el három kistelepülésre tehetséges diákszínjátszók a Motívum egyesület tevékenysége nyomán.

Ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) elnyert 462 ezer forintos támogatásnak köszönhetően újabb három település lakóihoz jut el egy sokszínű, minden korosztály számára élvezetes, könnyed, de minőségi kulturális műsor július 3–4-én, szombaton és vasárnap a Kistelepülési Kultúrkorzó program keretében. A műsor egyik résztvevője Székesfehérvár egyik büszkesége, a több mint hetvenéves Alba Regia Táncegyüttes, amelynek tagjai a virtuóz magyar férfitáncok világába kalauzolják el a közönséget. A magyar hagyományos népzene mellett a modern dallamok is megszólalnak: a Fehérvár Hangja verseny 2019-es győztese, Kovács Aliz ismert és kevésbé ismert dalokat ad elő a három faluban. Vidám perceket szereznek a közönségnek a húszéves Prospero Színkör színjátszói, akik kabaréjelenetekkel készülnek a programra.

Az előadásokat július 3-án, szombaton Zámolyon 14 órakor, Lovasberényben 18 órakor, Seregélyesen pedig július 4-én, vasárnap 16 órakor láthatja majd a közönség a helyi művelődési házakban. A program a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében csak védettségi igazolvány birtokában látogatható.

Kultúra

 1. Jövő héten kedden újra megnyitja kapuit a nádasdladányi Nádasdy-kastély

  A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és turisztikai vonzerővé fejlesztett nádasdladányi Nádasdy-kastély az ünnepélyes átadás után, augusztus 3. kedd 10 órától várja a látogatókat! A héten  tartott helyszínbejárás során az egykori grófi rezidenciában helyet kapó „A legendák kastélya” című kiállítás utolsó simításait ellenőrizték a szakemberek. 

  2021.07.30.
 2. Együtt keresztelkedett az egész család az anyuka születésnapján

  A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület gyermekkora óta ismeri, és kapcsolatot tart, azzal a napokban ünneplő nagycsaládos szülinapos édesanyával, akinek az volt a kérése az egyesület felé, hogy segítsen abban, hogy az öt tagú családja a római katolikus vallás szerint felvehesse a keresztséget.

  2021.07.30.
 3. Versmondásból filmes projekt - újabb alkotást készít Bíró Gergő Zalán

  Egy neves verseny második fordulójába jutott a tavalyi Fehérvári Versünnepen döntőbe jutó Bíró Gergő Zalán. A fiatal tehetség most a Fehérvár Médiacentrummal közösen készíti újabb alkotását, melyet a Fehérvár TV-ben és az fmc.hu oldalon is megtekinthet a közönség.

  2021.07.29.
 4. Népmesék hőseit rajzolhatják és festhetik le a gyerekek

  Népmesék hősei címmel hirdetett rajzpályázatot a VOKE Művelődési Ház iskolásoknak. A szabadon választható technikával elkészített munkákat szeptember 20-ig lehet beküldeni.

  2021.07.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka