Ezen a hétvégén is hagyományőrzőkkel érkeznek az óriásbábok a Belvárosba

Folytatódnak a fehérvári Belvárosban a királyi hétvégék: augusztus 4-ig minden szombaton este 18 órakor óriásbábok sétálnak végig a Fő utcán és hagyományőrzők tartanak bemutatót. Július 14-én a legkalandosabb életű magyar király, a tízéves korában megkoronázott Salamon mellett Szent László és felesége, Adelhaid, valamint lányuk, (Szent) Piroska képviseli a 19 tagú óriásbábcsaládot.
2018.07.13. 07:35 |

Az óriásbábokat a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai is elkísérik a Fő utcán.

Az egyesület célja a IX-XI. századi Kárpát-medencében fellelhető kultúrák bemutatása. Baráti társaságból alakultak hagyományőrző egyesületté, tagjaik között van régész, történész, néprajzkutató, fegyverkovács, katona, informatikus; és a szüleik révén már több gyerek is autentikus viseletbe öltözik bemutatóikon. Honfoglaló magyarokat, avarokat, szlávokat, sztyeppei népeket jelenítenek meg, harci bemutatóik pedig nem előre koreografált küzdelmek, hanem valós összecsapások. Széles fegyvertárral rendelkeznek: szablya, egyenes kard, balta, fokos, lándzsa, kelevéz, pajzs és kések segítségével vívnak meg egymással, vagy más csapatokkal. A tagok viseleteiket saját kézzel szőtt ruhaanyagokból varrják: az egyesület lány tagjai nagyon ügyesek a textilmunkákban, szőnek, fonnak, varrnak és festenek is.

A menet 18 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók szokás szerint a Varkocs-szobornál, a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek.

A Borostyán tagjain túl a rendezvénysorozat elmaradhatatlan részét képező Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport vesz részt a felvonulásban. Az aláfestő zenét Máhr Dániel (koboz) és Jeszenszki Márton (furulya) szolgáltatja, az óriásbábok által megjelenített személyiségeket Mészáros Kira mutatja be a közönségnek.

Fehérvári színes

 1. Mézfesztivál és méhésztalálkozó is lesz hétvégén Székesfehérváron

  Másodszor lesz Mézfesztivál Székesfehérváron és harmincegyedik alkalommal ad otthont városunk az Országos Méhésztalálkozónak és Vásárnak február utolsó hétvégéjén. Február 22-én, pénteken a Belvárosban méz és méhészeti termékek kóstoltatása és vására, lovagrendek felvonulása várja az érdeklődőket, míg 23-án,  szombaton szakmai nap lesz a Videoton Oktatási Központban. Az események részleteiről a szervezők számoltak be kedden, a Hiemer-házban.

  2019.02.19.
 2. Háromszáz méter kolbász tekeredik a Jancsárkertben a VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon

  Február 23–án szombaton hatodik alkalommal kerül sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a hagyományos helyszínen, a Jancsárkert termelői és biopiac területén. A 9 órakor kezdődő fesztiválon a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várja majd a vendégeket lángossal, rétessel és disznótoros ételek gazdag választékával.

  2019.02.19.
 3. Okos füvek, okos fák - Gyalus Boglárka előadása az intelligens növényvilágról

  A növények „intelligens” lények. Ezt a meglepő felfedezést tették a biológusok, akiknek a munkái forradalmasíthatják a növényvilágról alkotott képünket, s rehabilitálják a növényeket az élővilágon belül. Február 24-én, vasárnap 16.30 órakor „Patikaleidoszkóp - Okos füvek, okos fák” címmel Gyalus Boglárka tart előadást az intelligens növényvilágról a Fekete Sas Patikamúzeumban. A belépés ingyenes.

  2019.02.19.
 4. Kézenfogva nyílt klubnap lesz a rákellenes világnapon

  Február 25-én a rákellenes világnap alkalmából nyílt klubnapot rendez a Kézenfogva Onkológiai Klub A Szabadművelődés Házában. A programban 13 órától életviteli és diétás tanácsadás is szerepel, majd kötetlen formában beszélgethetünk a gyógyult daganatos betegekkel.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek