Királyi Napok - ezek lesznek az idei programok Székesfehérváron

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra. A Koronázási Ünnepi Játékokon középkori hangulatot teremtenek a hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat és gólyalábasok is mókáznak a látogatók között a belvárosban. A Koronázási Szertartásjáték pedig az Aranybullánál lesz.
2020.08.11. 13:36 |
Királyi Napok - ezek lesznek az idei programok Székesfehérváron

Az idei Királyi Napok részletes programját ITT találja!

A koronavírus-járvány a nyári programok többségét átírta, a rendezvények egy részét sajnos nem lehet, vagy nem a megszokott formában lehet megtartani, de a város legnagyobb ünnepét, a Szent István ünnepe köré szervezett Székesfehérvári Királyi Napokat ebben az évben is megrendezik. 

Az ünnepi programokat Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András, Benkő-Igaz Krisztina a Fehérvári Programszervező szakmai vezetője és Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András polgármester arról is beszélt a Sidló Ferenc készítette Szent István lovasszobor talapzatánál, hogy a Királyi Napok tisztelgés Székesfehérvár történelmi múltja előtt. Idén minden szabályt betartanak a rendezvény szervezésénél, és a koronavírus-helyzet miatt ugyan szűkített lehet a program, de így is tartalmas szórakozást nyújt a közönségnek.

Augusztus 14-én, a fogadalmi szentmise után körmenet indul a Magyar Szent Család ereklyékkel Szent István sírjához, ahol Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet, majd Spányi Antal megyés püspök mondja el a felajánló imát. Augusztus 15-én, szombaton ünnepélyes keretek között tiszteletadással, virágelhelyezéssel nyitják meg a Nemzeti Emlékhelyen az Osszáriumot, ahol Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönti majd az egybegyűlteket. Az egykori királyok és családtagjaik, rangos egyházi és világi személyek maradványait őrző csontkamra augusztus 23-ig ingyenesen látogatható, ez idő alatt minden nap 14.00 órakor szakvezetésen is részt vehetnek az érdeklődő látogatók. A hagyományokhoz hűen a Városháza is megnyitja kapuit, a rendezvénysorozat idején a koronázási jelvények mellett a történelmi épület terei is megtekinthetők minden nap 10.00 és 19.00 óra között.

Szombaton, augusztus 15-én este ismét Sziget-koncertre hívja a zenekedvelőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Másnap, vasárnap családi piknikre várják a vendégeket a szervezők, a hangulatos Zichy ligetben az árnyas fák alatt 10 órától gyermekfoglalkozások, gyermekjátszó táncház, hangszerbemutató, kórusmuzsika, balett előadás és kertmozi is szórakoztatja a vendégeket.

A Barátság mozi ingyenes kertmozijában augusztus 13-16. között esténként közönségsiker filmeket láthatnak a nézők, és újra lesz vetítés a Városháza Díszudvarában is.

Augusztus 16-án kezdődik az Alba Regia Táncegyesület „csipetnyi” mini fesztiválja, a Király(ny)i Napok, amellyel a járvány miatt idén elmaradó Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált igyekeznek pótolni az ARTE otthonában, a Malom utcai Táncházban. 

A Bory téren ebben az évben a hagyományos Öreghegyi Mulatság helyett Művészkorzó várja a fehérváriakat augusztus 19-én délután. A program része a borrendek bemutatkozása, a borrendi avatás, az Öreghegy Bortermelője díj átadása, valamint a kenyérszentelés és a boráldás.

Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a programok közül kiemelte a Király(ny)i Napok mini néptáncfesztivált, amelyet a hagyományokkal ellentétben külföldi fellépők nélkül a Táncházban tartanak az Alba Regia Táncegyüttes csoportjainak közreműködésével. A négynapos fesztiválon fellép Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Coco Loco együttes, a folkkocsmában pedig a Tilinkó és a Galiba zenekar muzsikál majd.

A belvárosban augusztus 19-én a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad térzenét a Városház téren és a Fő utcán este hét órai kezdettel.

Szent István ünnepén, augusztus 20-án a látogatók találkozhatnak a királyi óriásbábokkal, „akik” a Zichy ligettől a Városház térig fogadják a vendégek hódolatát. A Városház téren a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai bemutatókat tartanak és vásárolni is lehet az egyedi, szép termékekből a kihelyezett Mesterségek Ünnepén. Az Országzászló téren mesterség bemutatók, nemzetiségi néptánccsoportok fellépése, hagyományos fajátékok, a Zichy ligetben légtornászok produkciója és a tavaly megismert lovagi torna várja a gyerekeket.

Augusztus 20-án és 21-én ismét a középkori élő sakk előadásban a száz négyzetméteres fekete-fehér táblán a muhi csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások.

Szent István napján délelőtt fél 11-kor a Szent Imre-templomban Spányi Antal megyés püspök celebrálja az ünnepi szentmisét. Az Emlékhelyen 17 órakor lesz tiszteletadás Szent István szarkofágjánál, ahol dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mond ünnepi beszédet. 18 órakor kezdődik a Megyeháza előtt az ünnepi díszközgyűlés, ahol Cser-Palkovics András polgármester adja át a város kitüntetéseit.

A Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 21–23. között, a középkor „beköltözik” a belvárosba: a Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen találkozhatnak majd a hagyományőrző csapatok tagjaival, akik megmutatják, milyen is lehetett a történelmi múltban a tábori élet, harcászati és fegyverbemutatókkal is szórakoztatják a nézőket.

Koronázási Szertartásjáték

A hagyomány – a vírusjárvány szülte helyzethez alkalmazkodva – idén új helyszínen, az Aranybulla emlékműnél épített színpadon folytatódik: 2020-ban IV. (Kun) László koronázásának lehetnek tanúi a nézők augusztus 21-22-23-án 21.00 órai kezdettel. A IV. (Kun) László – Törékeny gyémánt előadás címszerepében a frissen a Vörösmarty Színházhoz szerződött Sarádi Zsolt mutatkozik be a közönség előtt.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója elmondta, hogy a rendezvénysorozat egyik csúcspontja, a Koronázási Szertartásjáték rendhagyó helyszínen, az Aranybulla kihirdetésének helyén, a Csúcsos-hegyen lesz megtartva mindössze 300 fős nézőközönség előtt. A középkori misztériumjátékokat megidéző színpadon augusztus 21. és 23. között az egyik legmisztikusabb és legtragikusabb sorsú uralkodó, IV. Kun László életútja elevenedik meg.