Kikapott, de továbbjutott az Alba Fehérvár az Európa-kupában

Egyszerű volt a képlet: ha győz Minszkben a magyar bajnok, továbbjut a csoportkörből. ha nem, akkor az izraeli Herzliyának kellett szurkolni, hogy megverje belga ellenfelét. Végül is ez utóbbi valósult meg: az Alba Fehérvár komoly hátrányból ugyan felzárkózott, de kikapott a Minszktől, az izraeliek ellenben nagy csatában verték a Charleroit, ezzel kikaparták a gesztenyét a fehérváriaknak. A második csoportkörbe jutott az Alba, ahol december 20-án játszik először.
2017.12.06. 20:19 |

Két előző idegenbeli meccsét nagyon simán nyerte az Alba az Európa-kupában, mégpedig olyan ellenfelekkel szemben, akiktől itthon kikapott. Ez alapján az idehaza legyőzött Tsmoki Minszk ellen volt esély a sikerre, de a fehéroroszok a meccs elején jobban elkapták a fonalat, és végig vezettek. Az első negyedben még úgy-ahogy féken tudta tartani a hazaiakat az Alba, bár a támadójátékkal bőven akadtak gondok. Lóránt és Hill pontjai csak a távolság tartására voltak elegendőek, aztán a második negyedben 25-20 után érkezett három fehérorosz tripla, és jelentősre nőtt a különbség.  Egy 13-0-ás hazai rohamnak köszönhetően majdnem hússzal vezetett az ellenfél, lefagyott az Alba. Hogy ne dőljön el a meccs, ahhoz kilenc, válasz nélkül maradt Alba-pont kellett, de Czerapowiczék jól dobták a középtávoliakat, és szünetre tizenegypontos előnnyel mehettek.

Vezettek ennyivel Fehérváron is, ám ott az Albáé lett a második félidő. Úgy tűnt, bekövetkezhet ez most is, hiszen a harmadik negyed közepén Keller és Lóránt pontjaival feljött két pontra a magyar bajnok. A lélektani határt azonban nem sikerült átlépni, a tavaly Jászberényben is pattogtató amerikai Sadler és társai bevágtak négy újabb triplát, és ezzel végképp magukhoz ragadták a kezdményezést. A változatosság kedvéért, megint 13 pontot dobtak úgy, hogy egyet sem aptak, Simspon negyedvégi triplája csak kozmetikázta az eredményt. Mínusz tizenhatról még nekirugaszkodott az Alba, egy Fenner-tripla után nyolcra csökkentette a hátrányt, de az idő vészesen fogyott. A játékvezetők is "beszálltak" hazai oldalon, de a fújással együtt is az Albáé volt a hajrá, csak túl későn... Öt pontnál közelebb nem tudott kerülni a Minszkhez, és végül ennyivel kapott ki az Alba.

A csoportban így három győzelemmel és ugyanennyi vereséggel zártak a mieink, a kérdés az volt, ez elég lesz-e a továbbjutáshoz. Elég lett, mert az első három kör után még biztos továbbjutónak tűnő Charleroi Izraelben is kikapott, és mivel a belga és izraeli csapattal összevetve egymás elleni eredményben jobbak voltak a fehérváriak, így ők végeztek második helyen a Minszk mögött. A második csoportkör december 20-án kezdődik, a kiírás szerint idegenben játszik az Alba. Érdekesség, hogy egy csoportba került a Körmenddel, amellyel december végén bajnoki rangadót vív Fehérváron, de így januárban és februárban is megmérkőzhet a vasi riválissal.

Tsmoki Minszk - Alba Fehérvár 87-82 (23-16, 19-15, 26-21, 19-30)
Alba: Hill 18/3, Simpson 21/12, Harris 8/6, Lóránt 15/6, Keller Á. 11/3. Csere: Horton 4, Keller I., Fenner 5/3, Filipovics.

Sport

 1. Négy forduló óta veretlen a MÁV Előre a NB II. Nyugati csoportjában

  3:0-ra nyert a MÁV Előre SC az 1.MCM-Diamant Kaposvári Röplabda Akadémia U21 otthonában. Blázs Eszterék így már négy forduló után veretlenek és MÁV Előre eddig mind a négy bajnoki találkozóját győzelemmel zárta a 2018-2019-es évadban.Női NB II, Nyugati csoport:1.MCM-Diamant KRA – MÁV Előre SC 0:3 (-21, -20, -22)

  2018.10.22.
 2. Büntetett a Salzburg emberelőnyben - három góllal kikapott a Fehérvár AV 19

  Ipari mennyiségű kiállítást kapott a Fehérvár AV 19 itthon, az előző szezon döntőse, a Salzburg ellen. A "nehézsúlyú" ellenfél ezúttal megállt hét szerzett gólnál, de a Volán csak négyig jutott. Voltak jó periódusai a hazaiaknak, de az osztrák együttes fórjai kifogták a szelet a vitorlájukból. A fehérváriak mérlege: huszonnégy büntetőperc és hat kapott gól emberhátrányban.

  2018.10.21.
 3. "Könnyed, hátradőlős": egyetlen ponttal verték a fehérvári kosarasok a Jászberényt

  A portói európai kupameccs után hosszú utazással a lábakban játszottak bajnokit az Alba Fehérvár kosarasai Jászberényben. Az öt külföldivel felálló és azokat alig forgató berényiek kamikáze-stílusban kezdtek, tíz fölött vezettek egy negyed után. Felébredt a sok triplát dobó Alba, sikerült fordítani, de a győzelem az utolsó pillanatig kétséges volt.

  2018.10.20.
 4. Három góllal kikapott a Fehérvár AV 19 a bajnoktól

  A címvédő Bolzano ellen teljesítette a "húzósnak" ígérkező hétvége első felvonását a Volán, amely az első harmadban még tudott egyenlíteni, de aztán alulmaradt a Rókákkal szemben. A szurkolók örömére jutott egy szépségtapasz a végére, Szabó Dániel találatával három gólra jött fel a Fehérvár AV 19. Vasárnap is szép feladat vár a Volánra, amely a Salzburgot fogadja az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

  2018.10.20.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak