Kikapott, de továbbjutott az Alba Fehérvár az Európa-kupában

Egyszerű volt a képlet: ha győz Minszkben a magyar bajnok, továbbjut a csoportkörből. ha nem, akkor az izraeli Herzliyának kellett szurkolni, hogy megverje belga ellenfelét. Végül is ez utóbbi valósult meg: az Alba Fehérvár komoly hátrányból ugyan felzárkózott, de kikapott a Minszktől, az izraeliek ellenben nagy csatában verték a Charleroit, ezzel kikaparták a gesztenyét a fehérváriaknak. A második csoportkörbe jutott az Alba, ahol december 20-án játszik először.
2017.12.06. 20:19 |

Két előző idegenbeli meccsét nagyon simán nyerte az Alba az Európa-kupában, mégpedig olyan ellenfelekkel szemben, akiktől itthon kikapott. Ez alapján az idehaza legyőzött Tsmoki Minszk ellen volt esély a sikerre, de a fehéroroszok a meccs elején jobban elkapták a fonalat, és végig vezettek. Az első negyedben még úgy-ahogy féken tudta tartani a hazaiakat az Alba, bár a támadójátékkal bőven akadtak gondok. Lóránt és Hill pontjai csak a távolság tartására voltak elegendőek, aztán a második negyedben 25-20 után érkezett három fehérorosz tripla, és jelentősre nőtt a különbség.  Egy 13-0-ás hazai rohamnak köszönhetően majdnem hússzal vezetett az ellenfél, lefagyott az Alba. Hogy ne dőljön el a meccs, ahhoz kilenc, válasz nélkül maradt Alba-pont kellett, de Czerapowiczék jól dobták a középtávoliakat, és szünetre tizenegypontos előnnyel mehettek.

Vezettek ennyivel Fehérváron is, ám ott az Albáé lett a második félidő. Úgy tűnt, bekövetkezhet ez most is, hiszen a harmadik negyed közepén Keller és Lóránt pontjaival feljött két pontra a magyar bajnok. A lélektani határt azonban nem sikerült átlépni, a tavaly Jászberényben is pattogtató amerikai Sadler és társai bevágtak négy újabb triplát, és ezzel végképp magukhoz ragadták a kezdményezést. A változatosság kedvéért, megint 13 pontot dobtak úgy, hogy egyet sem aptak, Simspon negyedvégi triplája csak kozmetikázta az eredményt. Mínusz tizenhatról még nekirugaszkodott az Alba, egy Fenner-tripla után nyolcra csökkentette a hátrányt, de az idő vészesen fogyott. A játékvezetők is "beszálltak" hazai oldalon, de a fújással együtt is az Albáé volt a hajrá, csak túl későn... Öt pontnál közelebb nem tudott kerülni a Minszkhez, és végül ennyivel kapott ki az Alba.

A csoportban így három győzelemmel és ugyanennyi vereséggel zártak a mieink, a kérdés az volt, ez elég lesz-e a továbbjutáshoz. Elég lett, mert az első három kör után még biztos továbbjutónak tűnő Charleroi Izraelben is kikapott, és mivel a belga és izraeli csapattal összevetve egymás elleni eredményben jobbak voltak a fehérváriak, így ők végeztek második helyen a Minszk mögött. A második csoportkör december 20-án kezdődik, a kiírás szerint idegenben játszik az Alba. Érdekesség, hogy egy csoportba került a Körmenddel, amellyel december végén bajnoki rangadót vív Fehérváron, de így januárban és februárban is megmérkőzhet a vasi riválissal.

Tsmoki Minszk - Alba Fehérvár 87-82 (23-16, 19-15, 26-21, 19-30)
Alba: Hill 18/3, Simpson 21/12, Harris 8/6, Lóránt 15/6, Keller Á. 11/3. Csere: Horton 4, Keller I., Fenner 5/3, Filipovics.

Sport

 1. Fehérvár AV 19: Három gólos vezetés után egy gólos vereség

  Kevesebb mint nyolc perc alatt lenullázta a Fehérvár AV 19 a Bolzanot, azonban a dél-tiroliak visszaküzdötték magukat és fél perccel a vége előtt a győzelmet is megszerezték. A régi-új edző Hannu Jarvenpaa harmadik mérkőzésén már nem sikerült a győzelem, pedig úgy indult. Fehérvár AV 19 - Bolzano 4-5 (3-2) (0-1) (1-2) Gól: Manavian, LoVecchio, Hári, Luttinen ill. Halmo, Egger, Miceli (2), Sointu.

  2017.12.16.
 2. Rosszul dobva nyert a sereghajtó ellen az Alba Fehérvár

  Az utolsó helyezett Jászberény ellen abszolút favoritként lépett pályára az Alba Fehérvár a kosárlabda-bajnokságban. A meccs elején ugyan döcögött kicsit a szekér, de a jó védekezés megalapozta a jobb támadásokat is, és szünetben már több mint húsz pont volt az Alba előnye. A második félidő viszont gyengére sikerült, rosszul dobtak a hazaiak, így végül úgy nyertek, hogy hetven pontig sem jutottak el. Így ismeglett a zsinórban hatodik bajnoki siker.

  2017.12.16.
 3. Mátó Sára lett 2017-ben év ifjúsági atlétanője Magyarországon

  A Magyar Atlétikai Szövetség hagyományos és végi gáláján jutalmazta az év legkiemelkedőbb atlétáit. Az ARAK legjobbjai közül hárman is elismerésre kerültek. Takács Boglárka és edzője, Varga Tamás. Pásztor Bence és edzője Lévai Dóra. Az "Év ifjúsági atlétanője" címet pedig Mátó Sára nyerte.

  2017.12.16.
 4. Jó tanuló, jó sportoló – példamutató diákokat díjaztak a Megyeházán

  Fejér megyei és székesfehérvári diákokat tüntettek ki a "Fejér megye jó tanulója-jó sportolója" címmel a Megyeházán. A Fejér Megyei Diáksport Szövetség huszonhatodik alkalommal osztotta ki a rangos elismeréseket, amellyel a szellemi és fizikai képességeik folyamatos fejlesztésére ösztönzik a fiatalokat.

  2017.12.13.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak