Kihívásokkal teli évben is stabil gazdálkodással számol az idei költségvetés Székesfehérváron

Elkészült Székesfehérvár 2022. évi költségvetésének tervezete. Ma a Városházán sajtónyilvános tájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester aláírta az előterjesztést és átadta azt dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző számára. A tervezetet január 28-án, jövő pénteken tárgyalja a város Közgyűlése.
2022.01.21. 13:35 |

A tervezetet hagyományosan sajtónyilvános eseményen adta át az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző Székesfehérvár polgármesterének, hogy dr. Cser-Palkovics András az aláírást követően beterjeszthesse a javaslatot a képviselőtestületnek.

Több hónapos előkészítő munka előzte meg a költségvetés összeállítását

A költségvetés a város legfontosabb rendelete, amely alapjaiban határozza meg Székesfehérvár működését és fejlődési irányait. A javaslat hónapokon át tartó, széleskörű szakmai egyeztetés alapján került összeállításra. Többek között valamennyi önkormányzati fenntartású intézménnyel és a szakszervezetek képviselőivel is zajlott egyeztetés, illetve a jövő hét folyamán a Szenátus tagjai is megismerik, véleményezhetik azt.

A költségvetés előterjesztését és bevételi illetve kiadási főtábláját ITT töltheti le!

„A költségvetés az önkormányzati működés alapdokumentuma. A sajtónyilvános aláírással is azt üzenjük, hogy az átláthatóság mindennél fontosabb a működés tekintetében.” – fogalmazott dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző.

A tervezet részleteit dr. Cser-Palkovics András polgármester ismertette. Emlékeztetett arra, hogy 2021-ben a járványhelyzet miatt a Közgyűlés nem ülhetett össze, így városvezetőként egy személyben kellett döntenie a költségvetés elfogadásáról. Örömteli, hogy a képviselőtestület idén a hagyományos keretek között tárgyalhat a költségvetésről. A közgyűlés tervezett időpontja 2022. január 28., péntek. Remélhetőleg COVID-fertőzés, megbetegedés nem veszélyezteti a testület működését, ám adott esetben, szükség szerint más időpontot kell megjelölni – tette hozzá a polgármester.

Stabil gazdálkodással számol az idei költségvetés Székesfehérváron

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének előkészítésére, összeállítására azzal a bizakodással került sor, hogy a COVID-járvány ugyan még érezteti a hatását, de már nem nyomja rá bélyegét az egész évre. Kihívásokkal teli év lesz az idei is, ám a költségvetés stabil gazdálkodási keretet biztosít. Székesfehérvár gazdasága a 2021. évi jelentős bővülését követően idén várhatóan tovább növekszik, ami – a drágulások mellett is – biztosítja a stabil alapműködést, a humánerőforrás finanszírozását és az átfogó béremeléseket, valamint a felújítások, fejlesztések ütemezett folytatását. Az állami finanszírozás keretrendszere változatlan, ám az állami támogatás növekedett, és vannak olyan területek, ahol további állami döntésekre, kompenzációra lehet számítani.

Százmilliárd forint fölé még soha nem emelkedett Székesfehérvár költségvetési főösszege

A büdzsé 106,5 milliárd forintos bevételi-kiadási főösszeggel számol. Az Önkormányzat 25,2 milliárd forintos saját bevételeinek jelentős részét, mintegy 19,6 milliárd forintot a helyi iparűzési adó tesz ki. Magánszemélyeknek továbbra sem kell adót fizetniük Székesfehérváron. Működtetésre 9,6 milliárd forint állami forrás, a hazai és uniós projektek finanszírozására 32,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Hitelfelvétellel továbbra sem számol a költségvetés.

A saját bevétel az egyik legfontosabb adat, mert ez biztosítja az önkormányzat saját mozgástreré

A kiadások tekintetében működtetési feladatokra 36,7 milliárd, önkormányzati finanszírozású fejlesztésekre, felújításokra, feladatokra 63,4 milliárd forint jut. Folytatódnak a kiemelt önkormányzati fejlesztési programok, beleértve az Ybl Miklós Programot, a Kégl György Programot, Saára Gyula programot, a közbiztonsági és születési programot, a 65 év felettiek támogatását, az okos osztálytermek kialakítását és a digitális kompetenciák fejlesztését, valamint a környezetvédelmi fejlesztéseket. Ezeken felül igen jelentős, 6,4 milliárd forint tartalékkal számol a költségvetés.

1.3 milliárdos béremelés lesz 2022-ben az önkormányzati szektorban

Az intézmények fenntartása kapcsán 17,7 milliárdos kiadással terveznek, beleértve az egészségügyi, az oktatási és a kulturális ágazatot egyaránt. Kiemelt tételt képeznek a személyi juttatások, a megemelt minimálbér és garantált bérminimum biztosítása. Ahol a kormány döntött béremelésről, ott ahhoz kapcsolódóan jelentős kompenzációt is ad az önkormányzatoknak. Összességében az állammal kapcsolatos elszámolás során az önkormányzat pozíciója 1,3 milliárd forinttal javul. A közszférában foglalkoztatottak esetében idén is biztosítják a kafetériát mintegy 407 millió forintos kerettel. Az Önkormányzat saját finanszírozással már bevezette a hűségprémiumot a szociális intézményeiben, ugyanez várható ettől az évtől az óvodai és bölcsődei ellátásban dolgozókra is.

Székesfehérváron magánszemélynek továbbra sem kell helyi adót fizetnie

Az idei költségvetés az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a fegyelmezett gazdálkodásra, a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására és a hitelfelvétel elkerülésére épül. Mindezt kiegészíti a jelentős biztonsági tartalék, mely 2020-ban, a koronavírus-járvány során is bizonyította létjogosultságát. A 2022-es tervezet biztosítja a stabil önkormányzati, intézményi működést, a jelentős önerős, illetve támogatásból megvalósuló fejlesztéseket is.


A beterjesztett költségvetési előterjesztést és az Önkormányzat bevételeit és kiadásait bemutató melléklet az alábbiakban letölthető!

Költségvetési rendelet 2022., előterjesztés - LETÖLTÉS (.doc)


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének bevételi és kiadási főtáblái:

Bevételi főtábla - LETÖLTÉS (.pdf)

Kiadási főtábla - LETÖLTÉS (.pdf)

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár