Középkori hangulat a Belvárosban - pénteken kezdődnek a Királyi Napok

Koncertek a komoly- és könnyűzene műfajából, látványos színházi előadás, hamisítatlan középkori hangulat, néphagyományok és népművészeti vásár, nemzetközi néptáncfesztivál, katonazenekari találkozó - rengeteg program várja 2017-ben a Székesfehérvári Királyi Napok vendégeit. Az ünnepélyes megnyitót augusztus 11-én, pénteken rendezik. A hagyományok szerint felkapcsolják a Városház tér ünnepi fényeit és a Fény utca történelmi mozgó képregényét. A Zichy színpadon a Hooligans koncertje zárja a nyitónap programjait.
2017.08.09. 17:50 |

A Királyi Napok részletes programját ITT találja!

Augusztus 11-én, pénteken elkezdődik a város legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok. Sirpa Ihanus finn-magyar képzőművész kiállítása a 100 éves önálló finn állam és a 60 éves Székesfehérvár – Kemi testvérvárosi kapcsolat előtt tiszteleg. A megnyitó 18 órakor lesz a Pelikán Galériában.
Az összművészeti fesztivál nyitóprogramján, a Városház téren 20.30 órakor a közönség találkozhat a Koronázási Ünnepi Játékok történelmi óriásbábjaival, köztük az idei esztendőben középpontba kerülő III. Bélával, az aranykor királyával és feleségével, Antiochiai Annával. A felemelő eseményen közreműködik Blaskó Péter színművész, a Hermann László Kamarazenekar és a Szent Efrém Férfikar, Szirtes Edina Mókus, Cserta Balázs, valamint Bágyi Balázs és a dobosok. Az ünnepség díszvendége Dr. Papp László, Debrecen polgármestere lesz, a Székesfehérvári Királyi Napokat Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. (Eső estén a Városháza Díszterme ad helyet a megnyitónak.)
A hagyományok szerint a Városház tér fényeinek és a Fény utca történelmi mozgó képregényének a felkapcsolásával zárul a megnyitó.

A Képes Krónika ábrái elevenednek meg a Fő utca épületein, mintegy 1000 m2 felületen: Matuz János forgatókönyve alapján Magyarósi Éva grafikus és csapata tervezte, animálta a képregény történetét. A Mátyás király-emlékműnél Falvay Miklós tervezőművész fényjátéka egy interaktív vizuális élménnyel ajándékoz meg mindenkit, hiszen a nézők irányíthatják majd a vetítést.

A Fény utcát a Belvárosban sétálók augusztus 20-ig minden nap megtekinthetik. Az estét a Hooligans zenekar koncertje zárja 21.30 órától a Zichy színpadon. (Szélsőséges időjárás esetén ez a program elmarad.)

Közélet

 1. Két hétig lehet még szavazni a Príma-díj jelöltjeire

  November 11-én lesz a Fejér Megyei Príma Díjátadó Gála a Magyar Királyban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete 12. alkalommal adja át a Fejér Megyei Príma-díjakat. Az elismeréseket olyan személyeknek ítélik oda, akik saját területükön maradandót alkottak. A jelöltekre a város honlapján lehet szavazni!

  2017.10.24.
 2. Örökségünk a szabadság vágya – az 56-os forradalomra emlékeztek a színházban

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvanegy évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2017.10.23.
 3. Néma főhajtás '56 hőseinek emléke előtt Székesfehérváron

  A nemzeti ünnep tiszteletére néma koszorúzással hajtottak fejet az '56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél. Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata mellett a rendvédelmi szervezetek, egyházak, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat a templom falán elhelyezett, Nagy Benedek által készített feszület alatt.

  2017.10.23.
 4. 1956 - Székesfehérváron is a diákok tüntetésével kezdődött a forradalom

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumtól kapott képekkel betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2017.10.23.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek