Középkori hangulat a Belvárosban - pénteken kezdődnek a Királyi Napok

Koncertek a komoly- és könnyűzene műfajából, látványos színházi előadás, hamisítatlan középkori hangulat, néphagyományok és népművészeti vásár, nemzetközi néptáncfesztivál, katonazenekari találkozó - rengeteg program várja 2017-ben a Székesfehérvári Királyi Napok vendégeit. Az ünnepélyes megnyitót augusztus 11-én, pénteken rendezik. A hagyományok szerint felkapcsolják a Városház tér ünnepi fényeit és a Fény utca történelmi mozgó képregényét. A Zichy színpadon a Hooligans koncertje zárja a nyitónap programjait.
2017.08.09. 17:50 |

A Királyi Napok részletes programját ITT találja!

Augusztus 11-én, pénteken elkezdődik a város legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok. Sirpa Ihanus finn-magyar képzőművész kiállítása a 100 éves önálló finn állam és a 60 éves Székesfehérvár – Kemi testvérvárosi kapcsolat előtt tiszteleg. A megnyitó 18 órakor lesz a Pelikán Galériában.
Az összművészeti fesztivál nyitóprogramján, a Városház téren 20.30 órakor a közönség találkozhat a Koronázási Ünnepi Játékok történelmi óriásbábjaival, köztük az idei esztendőben középpontba kerülő III. Bélával, az aranykor királyával és feleségével, Antiochiai Annával. A felemelő eseményen közreműködik Blaskó Péter színművész, a Hermann László Kamarazenekar és a Szent Efrém Férfikar, Szirtes Edina Mókus, Cserta Balázs, valamint Bágyi Balázs és a dobosok. Az ünnepség díszvendége Dr. Papp László, Debrecen polgármestere lesz, a Székesfehérvári Királyi Napokat Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. (Eső estén a Városháza Díszterme ad helyet a megnyitónak.)
A hagyományok szerint a Városház tér fényeinek és a Fény utca történelmi mozgó képregényének a felkapcsolásával zárul a megnyitó.

A Képes Krónika ábrái elevenednek meg a Fő utca épületein, mintegy 1000 m2 felületen: Matuz János forgatókönyve alapján Magyarósi Éva grafikus és csapata tervezte, animálta a képregény történetét. A Mátyás király-emlékműnél Falvay Miklós tervezőművész fényjátéka egy interaktív vizuális élménnyel ajándékoz meg mindenkit, hiszen a nézők irányíthatják majd a vetítést.

A Fény utcát a Belvárosban sétálók augusztus 20-ig minden nap megtekinthetik. Az estét a Hooligans zenekar koncertje zárja 21.30 órától a Zichy színpadon. (Szélsőséges időjárás esetén ez a program elmarad.)

Közélet

 1. Püspöki mise lesz a Bazilikában Szent István király ünnepén

  Vasárnap, Szent István király ünnepén, 10.30 órakor Székesfehérvár papságával koncelebrált püspöki mise lesz a Székesegyházban. Augusztus 20-án emlékezünk arra a napra, amikor 1083-ban László király a királysírból a Székesfehérvári Bazilika oltárára emeltette az államalapító uralkodó testét a szentté avatás szertartásához. A szentmise után Spányi Antal megyéspüspök megáldja az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2017.08.17.
 2. Püspöki szentmisével ünnepelte Székesfehérvár Nagyboldogasszony napját

  Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Székesegyházban Spányi Antal püspök kedden. Nagyboldogasszony a legrégibb Mária ünnepünk. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

  2017.08.15.
 3. Erdélytől Bécsig hirdeti Szent István városát, Székesfehérvárt

  A Szent István dekorációval ellátott Bombardier Traxx mozdony a következő évben az ország villamosított vasútvonalain fog döntően személyszállító vonatokat húzni, de a nemzetközi forgalomban a Budapest - Brassó és Budapest - Bécs között is jár majd. A „fehérvári” mozdony a következő egy évben körülbelül 240 ezer kilométert fog futni.

  2017.08.15.
 4. Fogadalmi szentmise és az országfelajánlás megújítása a Bazilikában

  Hétfőn, a Szent Istváni-i országfelajánlás napján, a Székesegyházban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Bazilikába, ahol ezt követően központi imaórát tartottak, majd a szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon.

  2017.08.14.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek