Középkori hangulat a Belvárosban - pénteken kezdődnek a Királyi Napok

Koncertek a komoly- és könnyűzene műfajából, látványos színházi előadás, hamisítatlan középkori hangulat, néphagyományok és népművészeti vásár, nemzetközi néptáncfesztivál, katonazenekari találkozó - rengeteg program várja 2017-ben a Székesfehérvári Királyi Napok vendégeit. Az ünnepélyes megnyitót augusztus 11-én, pénteken rendezik. A hagyományok szerint felkapcsolják a Városház tér ünnepi fényeit és a Fény utca történelmi mozgó képregényét. A Zichy színpadon a Hooligans koncertje zárja a nyitónap programjait.
2017.08.09. 17:50 |

A Királyi Napok részletes programját ITT találja!

Augusztus 11-én, pénteken elkezdődik a város legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok. Sirpa Ihanus finn-magyar képzőművész kiállítása a 100 éves önálló finn állam és a 60 éves Székesfehérvár – Kemi testvérvárosi kapcsolat előtt tiszteleg. A megnyitó 18 órakor lesz a Pelikán Galériában.
Az összművészeti fesztivál nyitóprogramján, a Városház téren 20.30 órakor a közönség találkozhat a Koronázási Ünnepi Játékok történelmi óriásbábjaival, köztük az idei esztendőben középpontba kerülő III. Bélával, az aranykor királyával és feleségével, Antiochiai Annával. A felemelő eseményen közreműködik Blaskó Péter színművész, a Hermann László Kamarazenekar és a Szent Efrém Férfikar, Szirtes Edina Mókus, Cserta Balázs, valamint Bágyi Balázs és a dobosok. Az ünnepség díszvendége Dr. Papp László, Debrecen polgármestere lesz, a Székesfehérvári Királyi Napokat Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. (Eső estén a Városháza Díszterme ad helyet a megnyitónak.)
A hagyományok szerint a Városház tér fényeinek és a Fény utca történelmi mozgó képregényének a felkapcsolásával zárul a megnyitó.

A Képes Krónika ábrái elevenednek meg a Fő utca épületein, mintegy 1000 m2 felületen: Matuz János forgatókönyve alapján Magyarósi Éva grafikus és csapata tervezte, animálta a képregény történetét. A Mátyás király-emlékműnél Falvay Miklós tervezőművész fényjátéka egy interaktív vizuális élménnyel ajándékoz meg mindenkit, hiszen a nézők irányíthatják majd a vetítést.

A Fény utcát a Belvárosban sétálók augusztus 20-ig minden nap megtekinthetik. Az estét a Hooligans zenekar koncertje zárja 21.30 órától a Zichy színpadon. (Szélsőséges időjárás esetén ez a program elmarad.)

Közélet

 1. Tájsebészet - díjakat kaptak az illegális hulladék ellen harcoló önkéntesek

  Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívására minden esztendőben tucatnál is több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. 2017-ben 22 megyei szervezet, mintegy 1500 önkéntessel, mintegy 307 köbméternyi illegális szemetet számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakón. A programban résztvevőknek kedden, a Hiemer-házban mondtak köszönetet munkájukért.

  2018.03.20.
 2. Magyar-Lengyel Barátság Napja - koncert és rendhagyó testnevelés óra is lesz pénteken

  Lengyel zsonglőr tart bemutatót a Tóvárosi Általános Iskolában, az ünnepi programnak a Szent István Művelődési Ház ad otthont és a "Lengyelország Hangja" tehetségkutatón felfedezett testvérpár ad koncertet a Petőfi Kultúrtanszéken - színes programmal készül a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napjára Székesfehérvár és Fejér megye.

  2018.03.20.
 3. Rákóczi versenynap – több száz Fejér megyei diák ad számot tehetségéről

  Megkezdődött a Rákóczi versenynap a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, ahol közel 300 Fejér megyei diák adhat számot tehetségéről. A különböző szaktantárgyak mellett kispályás labdarúgásban is megmérkőznek a diákok és számos tanuló vesz részt ma a Huszárgyerek, huszárgyerek című Kárpát-medencei gyermekrajzpályázaton is.

  2018.03.20.
 4. Püspöki áldásban részesültek a fehérvári édesapák

  Ünnepi szentmise keretében áldották meg az apákat hétfőn, Székesfehérváron, a Kármelhegyi Boldogasszony templomban. Az egykori szemináriumi templom védőszentjének ünnepén Spányi Antal megyés püspök a város papságával, a papi otthonban élő paptestvéreivel mutatott be szentmisét, kérve Szent József közbenjárását az apai-nagyapai hivatásokért.

  2018.03.20.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek