Ki kaphat fizetési haladékot januártól és mit tehet az, akit kizárnak a moratóriumból?

Az idén bevezetett és december végén lejáró hitel moratórium sokak számára folytatódhat jövőre is, miután az országgyűlés elfogadta a moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint jövő év június 30-ig fizetési haladékot biztosítanak bizonyos társadalmi csoportok (álláskeresők, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelők) és olyan vállalkozások számára, akiknek árbevétele 25%-nál nagyobb mértékben csökkent.
2020.11.01. 17:33 |

Amíg az arra jogosult adós magánszemélyeknek a moratórium meghosszabbítása automatikus - hacsak annak megszüntetését külön nem kérik, a pénzügyileg nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak minden esetben kérniük kell a moratórium folytatását, igazolva bevételük csökkenését.

S bár 2021 nyaráig a hitelezők nem mondhatják fel a lakossági és vállalati hitelszerződéseket, törlesztési nehézség miatt, ez mégsem nyugtat meg mindenkit- vélekedik a Credit-10 nemzetközi hitelelemző cég, amely az online, nem banki pénzügyi megoldásokra specializálódott. Felmérések szerint ugyanis olyan adósoknak is szüksége lenne további pénzügyi segítségre, akik a jelenlegi szabályozás szerint, nem maradhatnak januártól a hitelmoratóriumban.

Credit-10 egybegyűjti és összehasonlítja az összes, piacon elérhető online hitelező cég hitel ajánlatát, segítve ezzel a megfelelő kölcsön kiválasztását. Egy ilyen kedvezőbb és gyors megoldással kiváltható akár egy előnytelenebb banki hitel. A Credit-10.com népszerűségének köszönhetően, nagyon hamar egy nemzetközi márkává nőtte ki magát és egy globális, online szolgáltatást nyújtó platformmá vált. Az általuk nyújtott - online hitelajánlatok összevetése és elemzése- szolgáltatás ma már 16 országban elérhető. A Credit-10 Svédországban, Dániában, Kazahsztánban, Lettországban, Norvégiában, Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában, Finnországban, Romániában elérhető. 2019 óta - Spanyolországban, Dél-Afrikában, Mexikóban és Hollandiában is jelen van. 2020 óta Vietnamban és Németországban is.

Sérülékeny társadalmi csoportok, akik kikerülnek jövőre a moratóriumból

• 7,7 millió hitelszerződést érintett a moratórium
• 15 ezer milliárd forint a bankok kihelyezett hitelállománya (2020 februári adatok szerint)
• 8 ezer milliárdnyi vállalati,
• 7 ezer milliárdnyi lakossági hitel

Az adósok nagy többsége (2,7 millió ember) élt idén a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével. Ez a lakossági ügyfelek 65,5%-a és a vállalati ügyfelek 79%-át jelenti. Januártól viszont, pont azok eshetnek el a pénzügyi könnyítéstől, akik jobban veszélyeztetettek, szemben más kedvezményezett réteggel, akik meg nem feltétlenül rászorultak.

Elemzések alapján, a moratóriumot most igénybe vevő háztartások 10-15%-a lesz az a sérülékeny réteg (akár 240 ezer háztartásról is szó lehet), akik januártól igazán nehéz helyzetbe kerülhetnek, a jövedelmi-, és munkaerő-piaci helyzetük változása és a moratórium megszűnése miatt. Ezek az adósok az alacsonyabban képzettek és fiatalabb korosztályból (45 év alattiak) kerülnek ki, akiknek vagy még nincs gyermekük, vagy már felnőttek. Ezzel szemben, pl. a nyugdíjasok, akik januártól automatikusan élhetnek a moratórium meghosszabbításával, sokkal kevésbé érintettek, már csak abból adódóan is, hogy a bankok bizonyos kor felett jellemzően nem nyújtanak hitelt. S bár a gyermekesek is megkapják automatikusan, nem minden gyermekes család küzd hitel törlesztési nehézséggel. Vannak viszont olyan gyermektelenek, akiknek állása ugyan van, de a (csökkentett) fizetésük miatt már nem jut belőle a hiteltörlesztésre is.

Emellett vannak olyanok is, akik ez év március 18-a után vettek fel hitelt, és azóta váltak fizetésképtelenné, elveszítve állásukat. Ők is a moratóriumból kizártak közé tartoznak (a moratórium csak a március 18-án már meglévő hitelekre vonatkozik), nekik is más pénzügyi megoldást, segítséget kell találniuk.

Adóságrendezési megoldások moratóriumon túl

A szakértők azt javasolják, hogy aki nehéz helyzetbe kerül érdemes minél hamarabb lépnie és több megoldást is megvizsgálnia, hogy biztosan a legmegfelelőbbet válassza az adott pénzügyi helyzetben. A bankok folyamatosan igyekeznek egyedi megoldásokkal segíteni azon ügyfeleiket, akiknél felmerül a fizetésképtelenség veszélye, annak érdekében, hogy képesek legyenek törleszteni hiteleiket. Emellett érdemes lehet utánanézni az online hitel kínálatnak is. Ez utóbbi főleg azoknak nyújthat segítséget, akiknek kisebb, mikrohitelre van szüksége, de arra viszont nagyon gyorsan. Sok esetben az online hitelek kedvezőbb feltételeket is kínálnak, gyorsan hozzáférhetők és akár egy rosszabb konstrukciójú banki hitel is kiváltható velük.

A pénzügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy jobban jár az, aki, ha teheti, továbbra is fizeti hiteleit és nem veszi igénybe a hitel moratóriumot, hiszen annak időtartama alatt halmozódik a kamattartozás, amit majd vissza kell törleszteni, egyenlő részletekben, amint lejár a moratórium. Ettől a törlesztő részlet ugyan nem nőhet, de a futamidő megnyúlhat akár 1-2 évvel is, ha a meghosszabbított hitel moratóriumot is igénybe veszi valaki.

Gazdaság

 1. Öt év alatt szinte a duplájára emelkedett a fehérvári téglalakások átlagára

  Az Ingatlennet.hu Székesfehérvár főbb lakóingatlan-típusainak: családi házak, panellakások, téglalakások átlagos négyzetméter árait vizsgálta az elmúlt öt év során: 2016 decemberétől egészen 2020 decemberéig, a kínálati átlagárak tekintetében.

  2021.01.25.
 2. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 3. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 4. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár