Kezdődnek a Húsvét előtti élelmiszer-ellenőrzések

 Indulnak az április 4-éig tartó kiemelt húsvéti élelmiszerellenőrzések. A kiemelt élelmiszerellenőrzési időszakban a hatóságok a sonkát, a tojást, illetve egyéb élelmiszeripari termékeket vizsgálnak. Ellátogatnak még sertéstelepekre, továbbá az országutakon is végeznek ellenőrzéseket. A vizsgálatok kiterjednek az állatjóléti előírások betartására, a takarmányok összetételére és a vendéglátóipari egységekre is.
2010.03.17. 07:57 |
Indulnak az április 4-éig tartó kiemelt húsvéti élelmiszerellenőrzések. A kiemelt élelmiszerellenőrzési időszakban a hatóságok a sonkát, a tojást, illetve egyéb élelmiszeripari termékeket vizsgálnak. Ellátogatnak még sertéstelepekre, továbbá az országutakon is végeznek ellenőrzéseket. A vizsgálatok kiterjednek az állatjóléti előírások betartására, a takarmányok összetételére és a vendéglátóipari egységekre is.
 
 
 Tavaly 434 húsfeldolgozó üzemet ellenőriztek, és 58 figyelmeztetést adtak ki, 9 esetben szabtak ki bírságot, két esetben pedig éltek az engedély visszavonásának eszközével. Élelmiszerekből összesen 70.090 tételt vizsgált meg az élelmiszerbiztonsági hatóság, ebből 438 tétel volt kifogásolható, 232 alkalommal szabtak ki összesen 22 millió 600 ezer forint pénzbírságot, míg az előző évben százmilliós nagyságrendű volt a bírság végösszege.
 
 Azok a termékek, amelyeknek címkéjén nincs feltüntetve a gyártó, kétes eredetűeknek számítanak, és az ilyenek vásárlásától a fogyasztókat is óva intik a hatóságok. A húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle termék található a piacon, a 600 forintos gyorspácolt, gyorsérlelt kötözött sonkától a kétezer forintos parasztsonkáig. A hústermékeknél kiemelten vizsgálják a szavatosságot, az eltarthatósági idő megfelelő feltüntetését.
 

Magyarország