Kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligenciáig - átalakul a szakképzés

Fontos tájékoztatóra került sor hétfőn a Városháza Dísztermében, ahol a szakképzési rendszer átalakításáról volt szó a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében a következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan. A rendezvényen elhangzott, hogy olyan horderejú változásról van szó, ami alapjaiban változtatja meg a szakképzési rendszert.
2019.10.21. 15:45 |

Az okj átalakításával létrejövő új szakmák leírását is kézbe vehették a résztvevők, az anyag megtalálható pdf formátumban is. 

A rendezvény megnyitóján Mészáros Attila önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a szakképzés presztizsét kell visszaszerezni és az ipar átalakulásához alkalmazkodnia kell a szakképzésnek is: az elmúlt években végrehajtott valamennyi átalakítás ezt célozta. "Az elmúlt években az ipar is jelentős átalakuláson ment keresztül és magas hozzáadott értékű munkát végeznek azok a szakképzett fiatalok, akik a szakképzési centrum műhelyeiből kerülnek ki." - emelte ki Mészáros Attila, aki szólt arról is, hogy van választási lehetősége a fehérvári diákoknak, mert nem csak a város kiváló gimnáziumai kínálnak esélyt, hanem a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményi is fontos lehetőséget adnak a fiataloknak, akik komoly, értékes szakmákat és ezáltal jó lehetőségeket szerezhetnek a munkaerőpiacon.

Török Szabolcs tankerületi igazgató szerint a pályaválasztáshoz elengedhetetlen, hogy a pedagógusok és a diákok is korrekt és megfelelő információ birtokában legyenek.

Hozzátette, hogy mozdulni kell a szülők irányába is, ami gyakran nagyobb kihívás, mint a gyerekek helyes irányba terelése. "A szülőket is korrektül tájékoztatni kell, sőt adott esetben meg kell győzni, hogy nem biztos, hogy az a jó a gyermekének, ha sokadik fellebbezéssel juttatja be egy erős gimnáziumba, adott esetben egy jó szakma többet érhet." - tette hozzá a tankerületi igazgató, aki szerint az ipar 4.0 magával hozza a szakképzés 4.0-t is és megújul a szakképzési rendszer, ezáltal ténylegesen megvalósul majd, hogy egy keresletvezérelt képzéscsoportról lehet beszélni, ami a tényleges munkarőpiaci elvárásokat szolgálja ki.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a szakképzési rendszer mostani átalakítása alapjaiban változtatja meg a struktúrát, és hatással lesz az általános iskolai képzésre is.

"A mesterséges intelligenciával és a kétkezi szakmákkal egyszerre kell foglalkozni, ezt a két egymástól távoli területet kell összehangolni. Az SzSzC szeretne a megyében vezető pozíciót betölteni a szakképzés területén, megfelelni a munkaerőpiaci igényeknek és olyan profilt kialakítani, ami ennek megfelel." - fogalmazott a főigazgató.

Gazdaság

 1. Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

  Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.

  2020.06.30.
 2. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 3. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 4. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.
 1. Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

  Július 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket a NAV-nál kell intézni.  Az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden jelenthetik be a NAV részére a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: tevékenység megkezdése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, illetve szünetelés utáni folytatás és a tevékenység megszüntetése.

  2020.06.22.
 2. Közel félmillióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe

  Június elejéig már több mint 481 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe - közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Július 1-jéig regisztrálniuk azoknak a vállalkozásoknak valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek más adóalanynak állítanak ki számlát.

  2020.06.19.
 3. Hiánypótló képzés indul az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  2020 szeptemberében Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében Precíziós gazdálkodás szakmérnök/szakember képzés indul, immáron harmadik alkalommal. A képzés hiánypótló adatfeldolgozási és térinformatikai ismeretek készségszintű elsajátítására fekteti a hangsúlyt.

  2020.06.19.
 4. Bemutatkozott a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója - fiatal szakember irányítja a céget

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt új vezérigazgatóját mutatta be szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Laczi Péter korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél, a cég irányítását május végén vette át a harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól.

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2