Kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligenciáig - átalakul a szakképzés

Fontos tájékoztatóra került sor hétfőn a Városháza Dísztermében, ahol a szakképzési rendszer átalakításáról volt szó a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében a következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan. A rendezvényen elhangzott, hogy olyan horderejú változásról van szó, ami alapjaiban változtatja meg a szakképzési rendszert.
2019.10.21. 15:45 |

Az okj átalakításával létrejövő új szakmák leírását is kézbe vehették a résztvevők, az anyag megtalálható pdf formátumban is. 

A rendezvény megnyitóján Mészáros Attila önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a szakképzés presztizsét kell visszaszerezni és az ipar átalakulásához alkalmazkodnia kell a szakképzésnek is: az elmúlt években végrehajtott valamennyi átalakítás ezt célozta. "Az elmúlt években az ipar is jelentős átalakuláson ment keresztül és magas hozzáadott értékű munkát végeznek azok a szakképzett fiatalok, akik a szakképzési centrum műhelyeiből kerülnek ki." - emelte ki Mészáros Attila, aki szólt arról is, hogy van választási lehetősége a fehérvári diákoknak, mert nem csak a város kiváló gimnáziumai kínálnak esélyt, hanem a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményi is fontos lehetőséget adnak a fiataloknak, akik komoly, értékes szakmákat és ezáltal jó lehetőségeket szerezhetnek a munkaerőpiacon.

Török Szabolcs tankerületi igazgató szerint a pályaválasztáshoz elengedhetetlen, hogy a pedagógusok és a diákok is korrekt és megfelelő információ birtokában legyenek.

Hozzátette, hogy mozdulni kell a szülők irányába is, ami gyakran nagyobb kihívás, mint a gyerekek helyes irányba terelése. "A szülőket is korrektül tájékoztatni kell, sőt adott esetben meg kell győzni, hogy nem biztos, hogy az a jó a gyermekének, ha sokadik fellebbezéssel juttatja be egy erős gimnáziumba, adott esetben egy jó szakma többet érhet." - tette hozzá a tankerületi igazgató, aki szerint az ipar 4.0 magával hozza a szakképzés 4.0-t is és megújul a szakképzési rendszer, ezáltal ténylegesen megvalósul majd, hogy egy keresletvezérelt képzéscsoportról lehet beszélni, ami a tényleges munkarőpiaci elvárásokat szolgálja ki.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a szakképzési rendszer mostani átalakítása alapjaiban változtatja meg a struktúrát, és hatással lesz az általános iskolai képzésre is.

"A mesterséges intelligenciával és a kétkezi szakmákkal egyszerre kell foglalkozni, ezt a két egymástól távoli területet kell összehangolni. Az SzSzC szeretne a megyében vezető pozíciót betölteni a szakképzés területén, megfelelni a munkaerőpiaci igényeknek és olyan profilt kialakítani, ami ennek megfelel." - fogalmazott a főigazgató.

Gazdaság

 1. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.
 2. Székesfehérváron is ismertetik a Magyar Multi Programot

  Elindul a Magyar Multi Program második köre, március 5-től várják a vállalkozások jelentkezését - jelentette be szerdán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Országjárás kezdődik a program megismertetésére, melynek Székesfehérvár is állomása lesz.

  2020.01.16.
 3. Pályázat indul a Fejér Temék elismerés elnyerésére

  A helyi termékek népszerűsítése és esetlegesen minőségének javítása érdekében ösztönző lehet a szakmai alapon elnyerhető „Fejér Termék” elismerés, amelyet pályázat útján lehet elnyerni. A pályázati felhívás hamarosan megjelenik a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum honlapján is.

  2020.01.14.
 4. Gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak Fehérváron az üzbég nagykövettel

  Az Albacomp Innovációs Központban folytatott tárgyalásokat a gazdasági együttműködésről és az informatikai cég kínálta piaci lehetőségekről Sherzod Ikromovich Asadov, Üzbegisztán nagykövete hétfőn. A tanácskozáson többek között székesfehérvári fejlesztésű okos mérőóra-leolvasók, okosparkoló-, illetve okoskonténer-figyelő megoldások üzbég felhasználását érintették. 

  2020.01.13.
 1. Horváth Tamás vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Horváth Tamásnak, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettesének ítéltek oda. A tősgyökeres székesfehérvári vállalatvezető nemcsak cégéhez, szülővárosához is mindig hűséges maradt.

  2019.12.12.
 2. Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

  Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 

  2019.12.03.
 3. Átadták az SHS új székesfehérvári irodaépületét

  Ünnepélyes keretek között adták át az SHS Építő Kft. új irodaházát. A székesfehérvári vállalkozás 450 négyzetméteres épületet a cég és alvállalkozói 1,5 év alatt 260 millió forintból készítették el. 

  2019.11.29.
 4. A magánszemélyeknél továbbra is él a helyiadó-mentesség

  Székesfehérvár egyik fontos értéke, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük, a cégeket érintően pedig egy stabil, több évre előre kiszámítható adópolitikát folytat a város. Öt év után emelkedik majd az építményadó, de még az életbe lépő változásokkal is a nagyvárosokra jellemző országos átlag alatt van annak fehérvári mértéke.

  2019.11.29.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek