Kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligenciáig - átalakul a szakképzés

Fontos tájékoztatóra került sor hétfőn a Városháza Dísztermében, ahol a szakképzési rendszer átalakításáról volt szó a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében a következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan. A rendezvényen elhangzott, hogy olyan horderejú változásról van szó, ami alapjaiban változtatja meg a szakképzési rendszert.
2019.10.21. 15:45 |

Az okj átalakításával létrejövő új szakmák leírását is kézbe vehették a résztvevők, az anyag megtalálható pdf formátumban is. 

A rendezvény megnyitóján Mészáros Attila önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a szakképzés presztizsét kell visszaszerezni és az ipar átalakulásához alkalmazkodnia kell a szakképzésnek is: az elmúlt években végrehajtott valamennyi átalakítás ezt célozta. "Az elmúlt években az ipar is jelentős átalakuláson ment keresztül és magas hozzáadott értékű munkát végeznek azok a szakképzett fiatalok, akik a szakképzési centrum műhelyeiből kerülnek ki." - emelte ki Mészáros Attila, aki szólt arról is, hogy van választási lehetősége a fehérvári diákoknak, mert nem csak a város kiváló gimnáziumai kínálnak esélyt, hanem a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményi is fontos lehetőséget adnak a fiataloknak, akik komoly, értékes szakmákat és ezáltal jó lehetőségeket szerezhetnek a munkaerőpiacon.

Török Szabolcs tankerületi igazgató szerint a pályaválasztáshoz elengedhetetlen, hogy a pedagógusok és a diákok is korrekt és megfelelő információ birtokában legyenek.

Hozzátette, hogy mozdulni kell a szülők irányába is, ami gyakran nagyobb kihívás, mint a gyerekek helyes irányba terelése. "A szülőket is korrektül tájékoztatni kell, sőt adott esetben meg kell győzni, hogy nem biztos, hogy az a jó a gyermekének, ha sokadik fellebbezéssel juttatja be egy erős gimnáziumba, adott esetben egy jó szakma többet érhet." - tette hozzá a tankerületi igazgató, aki szerint az ipar 4.0 magával hozza a szakképzés 4.0-t is és megújul a szakképzési rendszer, ezáltal ténylegesen megvalósul majd, hogy egy keresletvezérelt képzéscsoportról lehet beszélni, ami a tényleges munkarőpiaci elvárásokat szolgálja ki.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a szakképzési rendszer mostani átalakítása alapjaiban változtatja meg a struktúrát, és hatással lesz az általános iskolai képzésre is.

"A mesterséges intelligenciával és a kétkezi szakmákkal egyszerre kell foglalkozni, ezt a két egymástól távoli területet kell összehangolni. Az SzSzC szeretne a megyében vezető pozíciót betölteni a szakképzés területén, megfelelni a munkaerőpiaci igényeknek és olyan profilt kialakítani, ami ennek megfelel." - fogalmazott a főigazgató.

Gazdaság

 1. Innováció és kreativitás - tizenegy csapat versenyzett a PROAStartUP workshopon

  PROAStartUP workshopot szervezett középiskolásoknak a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A kétfordulós verseny döntőjében tizenegy csapat mérte össze kreativitását, tudását pénteken a Hiemer-házban. 

  2019.11.08.
 2. Szijjártó Péter kitüntette a Denso magyar leányvállalatának japán vezetőjét

  A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióban Takeucsi Kacuhikónak, a Denso Corporation dízelinjektorokat gyártó üzletága vezető tisztségviselőjének.

  2019.11.06.
 3. Mérséklődött a drágulás mértéke a fehérvári ingatlanpiacon is

  A lakásárak az elmúlt években országszerte meredeken íveltek felfelé. Az idei évben azonban már több helyen mérsékeltebb a drágulás mértéke és néhány hónapban kisebb-nagyobb visszaeséseket is tapasztalhattunk a négyzetméter árakban. Igaz ez a Székesfehérváron eladásra kínált lakásokra is - írja elemzésében az ingatlannet.hu.

  2019.10.24.
 4. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 1. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 2. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 3. Az Arconic-Köfém Kft. kapta a 2019-es Chain Bridge Budapest Award-ot

  A 2017-ben útjára indított díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) ítéli oda minden évben egy olyan vállalatnak, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a magyarországi üzleti közösség és a társadalom egészének fejlődéséhez. Az Arconic mintegy 2200 embert foglalkoztat Székesfehérváron és Nemesvámoson.

  2019.09.26.
 4. Új logisztikai központ épült a DENSO-nál kormányzati támogatással

  A DENSO Gyártó Magyarország Kft. új logisztikai központjának ünnepélyes átadására került sor pénteken Székesfehérváron. A közel 5000 főt foglalkoztató vállalat folyamatos növekedése tette szükségessé, hogy új, minden igényt kielégítő logisztikai központ kormányzati támogatással a „Technológia-intenzív beruházási program” keretében megépüljön.

  2019.09.20.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek