Készülnek a fecskék a Mesés kiskertek programra

A fecskebarát városokhoz csatlakozott nemrég Székesfehérvár. Az apró, de igen hasznos madarakat támogató kezdeményezést a több intézményben kihelyezett műfecskefészkek mellett a Mesés kiskertek program keretében is továbbviszik pénteken.
2019.05.22. 18:10 |

A Nefelejcs Tagóvoda nagycsoportosai is beszálltak a festésbe

Deák Lajosné önkormányzati képviselő kezdeményezésére több óvoda gyermekei – köztük a Nefelejcs Tagóvoda nagycsoportosai – is részt vesznek azoknak a fecskefiguráknak a kifestésében, amelyeket a Zichy ligetben helyeznek majd ki, felhívva a figyelmet a madarak védelmére.

Nagy izgalommal készültek a Nefelejcs Tagóvoda nagycsoportosai a szerdai délelőttre, amikor több képeskönyvet fellapozva ismerkedtek a fecskék életmódjával, a hasznos kis madarak segítésével. Ezt követően közösen, az óvónők vezetésével festettek ki hat darab – sablon alapján fából kivágott – fecskefigurát. Ezek is kikerülnek majd a Zichy ligetbe, a Mesés kiskertek program keretében, felhívva a figyelmet a fecskék védelmére. Ezzel az óvodák is kapcsolódnak a Fecskebarát Fehérvár programhoz.

„Zöldóvodaként a környezetvédelem és a természetközeliség fontos nevelési elv. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy természetes környezetükben figyelhessék meg az élővilágot a gyerekek, így például a madarakkal a Sóstón, Börgöndön és egyéb közeli kirándulóhelyeken ismerkednek az óvodások. Játékosan tapasztalatot szereznek a kicsik, így könnyebb az ismereteket mélyíteni és rögzíteni. Örömmel csatlakozunk városi kezdeményezésekhez, mint például a Mesés kiskertek, de a közös virág- és növényültetés is hagyományos programunk az óvoda kertjében. A témafeldolgozást segítik az olyan feladatok is, mint most ezeknek a fecskeformáknak a kisfestése. ”– mondta el Gulyásné Vig Zsuzsanna tagóvoda-vezető. Megerősítette azt is, hogy dalos játékaikban állandó szereplő a fecske, de a városban kevésszer találkoznak ezzel a madárral a gyermekek. Ezért is volt izgalmas, új ismeretet adó a szerdai festésre való felkészülés, a fecskék küllemének és az ember számára is hasznos életmódjának megismerése.

Az ötlet Deák Lajosné önkormányzati képviselőtől származik, aki nemrég a fecskékhez hasonló méhecskéket festett több óvoda gyermekivel közösen. Ezek Székesfehérvár német testvérvárosában, Schwäbisch Gmündben díszítik a Testvérvárosok kertjét, az ott megrendezett Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál keretében. A Nefelejcs Tagóvoda és a többi csatlakozott intézmény által most festett fecskék a Zichy ligetben kerülnek kihelyezésre. Azért is tartották fontosnak ezt, hiszen pénteken délután a Mesés kiskertek program keretében ott valamennyi fehérvári óvoda megépíti a maga kiskertjét, amelynek elkészültekor is sokan szorgoskodnak majd ott, valamint két hétig, amíg ezek megnézhetőek, addig is biztosan sokan megfordulnak majd a ligetben, ahol így a fecskék védelmére is felhívják a figyelmet.

Fehérvári színes

 1. Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron Székesfehérváron

  Történelmi játékon alapuló szabadulószobát alakítanak ki a Hiemer-ház pincéjében - ez lesz a turisztikai szezon egyik fő újdonsága Székesfehérváron, továbbá panorámabuszos és kisvonatos kirándulásokkal, tematikus városnéző sétákkal, fáklyás esti programokkal készül a Székesfehérvári Turisztikai Kft., de lesznek öko,- és stadiontúrák is, a Sóstó Látogatóközpontban. Fehérvár turizmusának elmúlt évekbeli fejlődéséről, elismertségéről és újdonságairól szerdán tájékoztattak a Hiemer-házban.

  2019.06.19.
 2. Felnőttnek készülök - nyári tábor a Fejér Megyei Művelődési Központban

  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület július 15. és július 19. között Székesfehérváron, a Fejér Megyei Művelődési Központban. A táborba július 3-ig lehet jelentkezni.

  2019.06.19.
 3. Sipos F. Tamás koncert A Szabadművelődés Házában a Múzeumok Éjszakáján

  Június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakája alkalmából Sipos F. Tamás ad koncertet A Szabadművelődés Házában. A 18:45-kor kezdődő eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.
 4. Az Apostol együttes koncertje a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban

  Június 21-én, pénteken az Apostol együttes ad koncertet a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A 19 órakor kezdődő eseményre a belépő 1000 forintba kerül, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek