Készülnek a fecskék a Mesés kiskertek programra

A fecskebarát városokhoz csatlakozott nemrég Székesfehérvár. Az apró, de igen hasznos madarakat támogató kezdeményezést a több intézményben kihelyezett műfecskefészkek mellett a Mesés kiskertek program keretében is továbbviszik pénteken.
2019.05.22. 18:10 |

A Nefelejcs Tagóvoda nagycsoportosai is beszálltak a festésbe

Deák Lajosné önkormányzati képviselő kezdeményezésére több óvoda gyermekei – köztük a Nefelejcs Tagóvoda nagycsoportosai – is részt vesznek azoknak a fecskefiguráknak a kifestésében, amelyeket a Zichy ligetben helyeznek majd ki, felhívva a figyelmet a madarak védelmére.

Nagy izgalommal készültek a Nefelejcs Tagóvoda nagycsoportosai a szerdai délelőttre, amikor több képeskönyvet fellapozva ismerkedtek a fecskék életmódjával, a hasznos kis madarak segítésével. Ezt követően közösen, az óvónők vezetésével festettek ki hat darab – sablon alapján fából kivágott – fecskefigurát. Ezek is kikerülnek majd a Zichy ligetbe, a Mesés kiskertek program keretében, felhívva a figyelmet a fecskék védelmére. Ezzel az óvodák is kapcsolódnak a Fecskebarát Fehérvár programhoz.

„Zöldóvodaként a környezetvédelem és a természetközeliség fontos nevelési elv. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy természetes környezetükben figyelhessék meg az élővilágot a gyerekek, így például a madarakkal a Sóstón, Börgöndön és egyéb közeli kirándulóhelyeken ismerkednek az óvodások. Játékosan tapasztalatot szereznek a kicsik, így könnyebb az ismereteket mélyíteni és rögzíteni. Örömmel csatlakozunk városi kezdeményezésekhez, mint például a Mesés kiskertek, de a közös virág- és növényültetés is hagyományos programunk az óvoda kertjében. A témafeldolgozást segítik az olyan feladatok is, mint most ezeknek a fecskeformáknak a kisfestése. ”– mondta el Gulyásné Vig Zsuzsanna tagóvoda-vezető. Megerősítette azt is, hogy dalos játékaikban állandó szereplő a fecske, de a városban kevésszer találkoznak ezzel a madárral a gyermekek. Ezért is volt izgalmas, új ismeretet adó a szerdai festésre való felkészülés, a fecskék küllemének és az ember számára is hasznos életmódjának megismerése.

Az ötlet Deák Lajosné önkormányzati képviselőtől származik, aki nemrég a fecskékhez hasonló méhecskéket festett több óvoda gyermekivel közösen. Ezek Székesfehérvár német testvérvárosában, Schwäbisch Gmündben díszítik a Testvérvárosok kertjét, az ott megrendezett Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál keretében. A Nefelejcs Tagóvoda és a többi csatlakozott intézmény által most festett fecskék a Zichy ligetben kerülnek kihelyezésre. Azért is tartották fontosnak ezt, hiszen pénteken délután a Mesés kiskertek program keretében ott valamennyi fehérvári óvoda megépíti a maga kiskertjét, amelynek elkészültekor is sokan szorgoskodnak majd ott, valamint két hétig, amíg ezek megnézhetőek, addig is biztosan sokan megfordulnak majd a ligetben, ahol így a fecskék védelmére is felhívják a figyelmet.

Fehérvári színes

 1. Közel hatszáz kondérban főtt a lecsó - Németh Nóra a Lecsókirálynő

  Idén is közel hatszáz kondérban főztek a résztvevők a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. A 15. születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral is várta a vendégeket. A zsűri által 20 legjobbnak ítélt lecsó közül a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ csapatának kedvezett a szerencse.

  2019.09.21.
 2. Székesfehérvárról rajtoltak a gördülő történelem fényes csodái

  Több mint százan neveztek a Total Chrono Classic Székesfehérvártól Balatonlelléig meghirdetett túrájára. Szebbnél szebb veteránautókat csodálhatott meg a közönség a Mátyás király körúton, mielőtt a jó hangulatú versenynapra elrajtoltak az őszi napsütésben. Számos fehérvári csapat is vállalkozott a 265 km hosszú, tizenkét ügyességi feladattal tarkított útvonal teljesítésére.

  2019.09.21.
 3. Több száz remekmű a Székesfehérvári Makett Show-n

  A Székesfehérvári Makett Show-n vasúti-, hajó-, repülő- és harcijármű-maketteket állítottak ki a Székesfehérvári Makettezők Baráti Köre. A gazdag programkínálatot látvány-makettezés, makettbörze is színesítette.

  2019.09.21.
 4. Dupla esküvő a Hiemer-házban - a Vigyázó Kéz Egyesület párjai mondtak igent

  Két volt állami gondozott párt adott össze dr. Cser-Palkovics András a Hiemer-házban. A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület pártfogoltjai számos támogatónak köszönhetően mondhatták ki az igent a házasságkötő teremben, és utazhatott el nászútra is. 

  2019.09.20.
 1. Zenével, tánccal és szűrővizsgálatokkal várta látogatóit Tóvárosi Őszköszöntő

  Pénteken, az Iskola téren gyűlt össze a városrész apraja-nagyja a hagyományos Tóvárosi Őszköszöntő alkalmából, amelyen felléptek az ovisok és általános iskolások, majd koncertek és táncos műsorszámok szórakoztatták a családokat; valamennyi generáció megtalálhatta a kedvére valót. A programon ingyenes egészségügyi szűréseket is végeztek, az estét pedig utcabállal zárták.

  2019.09.20.
 2. A „legkritikusabb tömeg” - óvodások vették birtokba a Gáz utcát

  Az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári programjainak keretében idén is megszervezték az óvodás minimotoros és kerékpáros kisiskolás felvonulást. A Critical Mass mini változatában, a több mint 300 ovis alkotta menet lufikkal felszerelkezve, a Salétrom utcából indulva foglalta el a Gáz utca teljes hosszát.

  2019.09.20.
 3. Meghirdette a város a Kerékpározás Évét - 2020 júniusáig tart a programsorozat

  A város közgyűlésének egyhangú döntésével a 2019 szeptember 20-a és 2020 június 30-a közötti időszak a Kerékpározás Éve lesz Székesfehérváron - jelentette be Mészáros Attila alpolgármester Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett minimotoros és kerékpáros felvonulás rajtja előtt.

  2019.09.20.
 4. Tollpihe Meseíró Klub lesz szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Szeptember 21-én, szombaton 10-12 óráig Tollpihe Meseíró Klub lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában, Benkő Andrea, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője vezetésével. A részvétel díjtalan.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek