Kedden Gyulai Memorial a Bregyóban - 47 ország sportolói érkeznek Fehérvárra

Olimpiai szintű verseny lesz a keddi Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, amelyen 47 ország sportolói állnak rajthoz. A verseny hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy már 11. alkalommal adhat otthont Székesfehérvár a rangos versenynek, ami július 9-én, kedden délután kettőkor a kalapácsvetéssel kezdődik a Bregyóban, a Regionális Atlétikai Központban. A versenyt az M4 élőben közvetíti Fehérvárról!
2024.07.08. 13:41 |
Kedden Gyulai Memorial a Bregyóban - 47 ország sportolói érkeznek Fehérvárra

A háromszoros világbajnok, Grant Holloway 12.86 másodperces világ idei legjobb eredményével nyerte meg az amerikai olimpiai válogatót, így megváltotta jegyét a párizsi olimpiára. Július 9-én ő is itt lesz Székesfehérváron a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban.

A B szektor kivételével néhány jegy még megvásárolható a versenyre.

Az E és a D szektorból a magasugrás, a kalapács- és diszkoszvetés figyelhető közelről, az F szektorból a rúdugrást és a súlylökést érdemes nézni.

A verseny IDŐRENDJÉT ITT találja! 

Székesfehérvár alpolgármestere Mészáros Attila a város közösségének nevében köszönetet mondott a szervezőknek, hogy ismét a város adhat otthont a versenynek. Mint kiemelte olimpiai és világbajnokok sora érkezik ilyenkor Fehérvárra és fantasztikus velük találkozni akár a Belvárosban, akár a Bregyó környékén, ami rendkívüli marketingértéket is jelent a városnak.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke felidézte, hogy a Gyulai István Memorialt - amelynek az idei már a 14. kiírása - 11. alkalommal rendezik meg Székesfehérváron, mert "a sportok királynője és a királyok városa között megbonthatatlannak tűnik a kapcsolat". Mint mondta a régió legjobb versenyét bonyolítják le évek óta, miközben a viadalnak már a világban is van neve.

Spiriev Attila sportigazgató kiemelte, hogy női 100 méter gáton a Puerto Ricó-i olimpiai bajnok Jasmine Camacho-Quinn mellett a bahamai Devynne Charlton, az amerikai Nia Ali és az Eb-ezüstérmes Kozák Luca is rajthoz áll. Férfi 100 méteren ott lesz a mezőnyben a háromszoros Memorial-győztes, dél-afrikai Akani Simbine, a tavalyi vb-ezüstérmes botswanai Letsile Tebogo, valamint a világ jelenlegi leggyorsabb embere, a 9.77-es idővel rendelkező jamaicai Kishen Thomson.

Kalapácsvetésben a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Halász Bence a tavalyi világbajnok kanadai Ethan Katzberggel, a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és a szintén lengyel Pawel Fajdekkel mérheti össze erejét. Távolugrásban a görögök olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Miltiadisz Tentoglu három jamaicai klasszissal versenghet, hiszen nevezett a 2019-ben világbajnok Tajay Gayle, a tavalyi budapesti vb-n ezüstérmes Wayne Pinnock és az idei glasgow-i fedett vb-n harmadik Carey McLeod is.

A diszkoszvetés mezőnyében ott lesz a világcsúcstartó litván Mykolas Alekna, a 2022-es világbajnok szlovén Kristjan Ceh, valamint a legutóbbi olimpián aranyérmes svéd Daniel Stahl. A súlylökés az olaszok újdonsült Európa-bajnoka, Leonardo Fabbri és a 2017-ben Londonban vb-címet nyert, új-zélandi Tom Walsh nagy versengését hozhatja.

Magasugrásban rajthoz áll az olimpiai, világ- és Európa-bajnok olasz Gianmarco Tamberi.

400 méteren visszatér a verseny csúcstartója, a tokiói olimpia bajnoka, világbajnok, ötszörös Gyulai Memorial-győztes, bahamai Steven Gardiner - vele mérheti össze gyorsaságát az országos csúcstartó, fedettpályás vb-ötödik Molnár Attila.

A nemzetközi szövetség kontinentális sorozatába tartozó, arany besorolású versenyen a magyarok közül rajthoz áll még a 100 és 200 méteren hazai rekorder Takács Boglárka, aki 200-on összecsaphat a fedettpályás világbajnok, Saint Lucia-i Julian Alfreddel és a jamaicai olimpiai bajnok Shericka Jacksonnal.